BAHAN-BAHAN:
• 1 ekor ikan kerapu sederhana besar (bersihkan dan siang)
• 1 sudu serbuk cili kering
• 1 mangkuk air rebusan ayam
• 1 sudu makan gula
• 1 sudu makan kicap sotong
• 1 sudu makan sos tiram
• ½ biji limau nipis
• Sedikit serbuk lada putih
BAHAN-BAHAN YANG DIHIRIS HALUS:
• 1 biji bawang besar
• 2 ulas bawang putih jeruk
• 2 biji asam boi
• 1 biji tomato
• 5 tangkai cili padi
• 1 batang serai
• Sedikit lobak masin
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Ikan kerapu hendaklah direbus terlebih dahulu.
2. Bawang besar dipotong dadu dan hiriskan bawang putih jeruk, asam boi, tomato, lobak masin.
3. Tumbuk cili padi bersama serai. Masakkan bahan-bahan yang dihiris halus dan campurkan dengan serbuk cili kering, air rebusan ayam, gula, kicap sotong, sos tiram, serbuk lada putih dan air limau nipis. Kemudian tuangkan ke atas ikan kerapu yang sudah siap direbus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan