Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Selasa, 24 November 2009

Al Khansa Si Penyair, Teladan Mulia Para Ibu Muslimah

Wanitaoleh:Atriza

Pada zaman Jahiliyah tersebutlah seorang penyair wanita ulung bernama al-Khansa. Syair-syairnya begitu memikat. Antara syair ratapan terbaik yang pernah diciptakannya, sesaat setelah kematian saudaranya yang bernama Shakr: Air mataku terus bercucuran dan tak pernah mau membeku

ketahuilah... mataku menangis

kerana pemergian Shakr, seorang dermawan

ketahuilah... mataku menangis


kerana pemergian sosok gagah berani

ketahuilah... mataku menangis

kerana pemergian syabab agung"

Al-Khansa nama asalnya Tamadhar binti Amru bin al-Haris bin asy-Syarid. Cahaya Islam yang disebarkan Rasulullah di Jazirah Arab telah mengetuk pintu kesedarannya. Bersama beberapa orang dari kaumnya, sang penyair menghadap Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam. Beliau menyatakan keIslamannya dan bertekad membangun aqidah tauhid.

Seorang penyair menjadi seorang Muslimah yang baik. Sehingga beliau menjadi salah seorang Muslimah teladan sekaligus figur cemerlang dalam aspek keberanian dan kemuliaan diri. Al-Khansa menjadi teladan mulia bagi para ibu Muslimah.

Suatu ketika Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam memintanya bersyair. Pemimpin terbaik sepanjang zaman itu mengagumi bait-bait syair al-Khansa'. Ketika al-Khansa sedang bersyair, Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam berkata, "Aduhai, wahai Khansa, hariku terasa indah dengan syairmu."

Suatu ketika Adi bin Hatim dan saudaranya, Safanah binti Hatim datang ke Madinah dan menghadap Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam, mereka berkata, “Ya Rasulullah, dalam golongan kami ada orang yang paling pandai dalam bersyair dan orang yang paling bermurah hati, serta orang yang paling pandai berkuda.”

Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam bersabda, "Siapakah mereka itu. Sebutkanlah namanya." Adi menjawab, "Adapun yang paling pandai bersyair adalah Umru’ul Qais bin Hujr, dan orang yang paling bermurah hati adalah Hatim Ath-Tha’i, ayahku. Dan yang paling pandai berkuda adalah Amru bin Ma’dikariba."

Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam berkata, “Apa yang telah engkau katakan itu salah, wahai Adi. Orang yang paling pandai bersyair adalah Al-Khansa binti Amru, dan orang yang paling murah hati adalah Muhammad Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam, dan orang yang paling pandai berkuda adalah Ali bin Abi Thalib."

Al-Khansa bernikah dengan Rawahah bin Abdul Aziz As Sulami. Dari pernikahan itu beliau mendapatkan empat orang anak lelaki. Dan melalui pembinaan dan pendidikan di bawah naungannya, keempat anak lelakinya ini telah menjadi pahlawan-pahlawan Islam yang terkenal. Al-Khansa sendiri terkenal sebagai ibu dari para syuhada.

Beliau adalah seorang ibu yang tegar. Al-Khansa telah berhasil mendidik keempat anaknya. Kelak keempat anak lelakinya gugur syahid di medan Qadisiyah. Sebelum peperangan dimulai, terjadilah perdebatan yang sengit di rumah al-Khansa.

Keempat anaknya itu ingin turut berperang melawan tentera Persia. Mereka saling berdebat menentukan siapa yang harus tinggal di rumah mendampingi bondanya. Perdebatan itu akhirnya sampai di telinga al-Khansa.

Ketika Mutsanna bin Haritsah asy-Syaibani berangkat ke Qadisiyah di masa Amirul Mukminin Umar bin Khaththab RA, al-Khansa akhirnya berangkat bersama keempat puteranya untuk menyertai pasukan tersebut.

Di medan peperangan, sesaat dua para pasukan siap berperang, al-Khansa mengumpulkan keempat puteranya. Beliau memberikan pesan, bimbingan serta mengobarkan semangat jihad fi sabilillah dan buah hatinya agar tetap istiqamah berperang di jalan Allah dan mengharapkan syahid.

Dengan penuh ketegaran al-Khansa bertutur,'' “Wahai anak-anakku, sesungguhnya kalian telah masuk Islam dengan ketaatan dan tanpa paksaan, kalian telah berhijrah dengan sukarela dan Demi Allah, tiada Illah selain Dia.'' beliau lalu melepas anak-anaknya dengan penuh haru dan ikhlas.
Hingga akhirnya, berita syahidnya empat bersaudara itu sampai di telinganya. Kesabaran dan keikhlasan tidak membuatnya sedih ketika mendengar kabar itu. “Segala puji bagi Allah yang memuliakan diriku dengan syahidnya mereka, dan aku berharap kepada Rabbku agar Dia mengumpulkan diriku dengan mereka dalam rahmatNya”.

Umar bin Khattab faham betul keutamaan al-Khansa dan putera-puteranya. Khalifah Umar senantiasa memberikan bantuan yang menjati jatah keempat anaknya kepada al-Khansa, hingga ibu para syuhada itu wafat. Al-Khansa meninggal dunia pada masa permulaan kekhalifahan Utsman bin Affan RA, pada tahun ke-24 Hijriyah.-/atriza.blogspot

Tiada ulasan:

Catat Ulasan