Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Jumaat, 23 Januari 2009

Penjara Teluk Guantanamo ditutup dalam setahun

BERNAMA

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dijangka menandatangani satu perintah eksekutif hari ini untuk menutup penjara Teluk Guantanamo dalam masa setahun.

Draf perintah itu yang diedarkan pada Rabu juga meminta untuk memberhentikan perbicaraan dalam penjara, di mana suspek pengganas ditahan untuk beberapa tahun tanpa perbicaraan.

Dua rakyat Malaysia kini ditahan di penjara Teluk Guantanamo yang dakwa terbabit dengan Jemaah Islamiah (JI) dan Al Qaeda, Mohd Farik Amin atau Zaid ( Zubair) dan Mohammed Nazir Lep atau Bashir Lep (Lillie). Mereka ditangkap pada 2003.

Pentadbiran Bush mendakwa mereka perancang "ombak kedua" operasi untuk Al Qaeda bagi menyerang sasaran di Los Angeles.

"Kemudahan penahanan di Guantanamo untuk individu di bawah perintah ini hendaklah ditutup secepat mungkin, dan tidak melebihi setahun dari tarikh perintah ini," draf yang dikeluarkan pentadbiran Obama menurut Reuters.

Ia menyatakan sesiapa yang masih ditahan apabila penjara itu ditutup "hendaklah pulang ke tanah air mereka, dibebaskan, dipindahkan ke negara ketiga atau dipindahkan ke kemudahan tahanan lain di Amerika Syarikat."

Obama mengulangi janjinya untuk menutup penjara Teluk Guantanamo, di mana kira-kira 250 penghuni yang didakwa ada hubungan dengan pengganas masih kekal sementara 21 kes belum dibicarakan.

Persoalan ialah di mana mereka akan dituduh untuk menjalani perbicaraan dan di mana mereka yang telah dibebaskan boleh dihantar dengan selamatnya.

Pada Rabu, hakim-hakim menggantung beberapa perbicaraan ketenteraan bagi suspek pengganas di Guantanamo atas permintaan Obama.

Presiden Obama dijangka mengeluarkan perintah berasingan untuk mengharamkan soal siasat berlebihan seperti mencurahkan air ke muka tahanan banyak kali satu bentuk soal siasat yang digunakan Agensi Risikan Pusat (CIA), dan memerintahkan satu kajian semula dasar tahanan Amerika Syarikat, menurut jurucakap White House.

Palestin bukan milik nenek moyang Yahudi

Dilulus terbit pada Friday, January 23 @ 07:35:42 MYT oleh TokPenghulu

Artikel Oleh NakYgAdil

" Tajdid Iman: Dr Juanda Jaya

MEMANDANG wajah bayi dan kanak-kanak yang terkorban di Gaza menimbulkan perasaan amat bersalah dalam hati kerana tidak mampu melakukan apa-apa untuk menyelamatkan saudara yang ditindas.Soalan datang menerjah nurani keimanan, apakah bentuk bantuan paling relevan disumbangkan kepada mereka supaya kita terlepas daripada tanggungjawab sebagai Muslim di hadapan Allah SWT nanti?

Mengapa kamu membiarkan agamamu diperangi? Mengapa kamu berdiam diri menonton keganasan dan kekejaman menumpahkan darah Muslimin di atas tanah suci yang melahirkan para nabi? Apakah sumbanganmu untuk agama Allah SWT, apakah perananmu memastikan kalimah Allah SWT tertegak di atas bumi tanpa penghinaan?

Tidak mampu rasanya menjawab soalan tajam umpama peluru yang mengoyak jantung hati kita. Betapa selama ini keselesaan hidup sudah melayukan semangat Islam dalam diri yang lena. Seluruh bumi Allah SWT ini adalah tanggungjawab kita, di mana seorang Muslim lahir di situlah tanah air kita.

Amat menyedihkan, ramai di kalangan umat Islam yang jahil terhadap isu Palestin. Padahal, mereka cukup bijak dalam menempa kejayaan peribadi, kerjaya dan kedudukan selesa yang seharusnya mencelikkan hati nurani untuk memandang dengan serius isu kemanusiaan sejagat.Bermula daripada kesedaran memahami bahawa peperangan di Palestin adalah isu agama dan keimanan. Walaupun media sentiasa memaparkan perbalahan yang terjadi antara dua kubu Fatah dan Hamas yang seolah-olah mahu menunjukkan perebutan kuasa politik, ketamakan dan kotornya peperangan sesama umat Islam sendiri.Tujuan media Barat memaparkan isu itu supaya umat Islam yang melihat daripada kaca televisyen berputus asa terhadap masa depan Palestin dan tidak mahu lagi campur tangan kerana letih melihat pertumpahan darah sesama Muslim yang mencalarkan imej perjuangan mereka.Padahal, isu perebutan kuasa di Gaza sebenarnya sudah selesai dengan keputusan pilihan raya yang dimenangi Hamas. Yang membangkitkan peperangan lagi adalah Israel dan sekutu kuatnya Amerika yang mahu Fatah memerintah supaya terjadi konflik berlanjutan.

Sengketa Fatah dan Hamas adalah tipu daya dan rancangan busuk Israel serta sekutunya untuk menciptakan ketidakstabilan politik dalam Palestin. Juga, menipu dunia Islam supaya mereka mempersoalkan keikhlasan pejuang Palestin itu.

Akhirnya, umat Islam seluruh dunia melupakan Palestin. Jika seorang Muslim yang mengikuti dari jauh kisah perjuangan Palestin sudah rasa bosan, tidak terdetik hati untuk berniat memberi sokongan dan pertolongan, maka dikhuatiri keadaan itu akan mencabut keimanan dalam hatinya.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:“Tidak beriman seseorang kamu sehinggalah dia mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW juga menyuruh umatnya untuk sentiasa berada dalam keadaan membela saudara muslimnya dengan sabda Baginda SAW yang bermaksud:“Tidak ada seorang Muslim yang membiarkan saudara muslimnya ketika maruahnya dicerobohi dan kehormatannya dicela melainkan Allah SWT akan membiarkannya (tidak menolong) ketika dia memerlukan pertolongan.” (Hadis riwayat Imam Abu Daud)

Kelemahan umat Islam dalam menyampaikan maklumat sahih mengenai isu Palestin dimanfaatkan Zionis yang mampu memutarbelitkan fakta dalam berita yang mereka sebar luaskan melalui media masa. Mereka menyatakan tanah Palestin adalah milik nenek moyang mereka, sedangkan jika diteliti, sejarah dunia sudah mencatatkan pembohongan mereka itu.

Asal bangsa Palestin dikenali sebagai bangsa Kan’an dan keturunannya sudah mendiami tanah itu sejak 1500 tahun sebelum bani Israel menetap di sana. Islam pula datang dan memerdekakan Palestin daripada cengkaman penjajahan dan berkuasa selama 1200 tahun.

Sejarah tamadun Islam merekodkan pembebasan Palestin daripada cengkaman Rom pada zaman Umar bin al-Khattab. Islam memberi kedamaian selama 500 tahun di mana Kristian dan Yahudi dilindungi status kerakyatan mereka sebagai kafir Zimmi yang diberi hak sebagai warga negara.

Berdasarkan fakta penyelidikan seorang ahli akademik Yahudi sendiri bernama Arthur Koestler, lebih daripada 80 peratus Yahudi hari ini langsung tidak mempunyai kaitan sejarah dengan Palestin. Majoriti Yahudi sekarang sebenarnya berketurunan Yahudi Khazar iaitu puak Tartar-Turki kuno yang asalnya bukanlah Yahudi. Mereka mendiami bahagian utara Kaukaz (kawasan bekas Soviet) yang sudah memeluk agama Yahudi pada kurun ke-8 Masihi, mereka sepatutnya pulang ke selatan Russia bukannya Palestin.

Jadi, mengapa Zionis amat berminat dengan bumi Palestin? Zionis Antarabangsa sudah merangka dengan teliti tanah jajahan yang paling strategik dan berharga dengan menciptakan negara Yahudi. Suatu ketika mereka pernah merancang memilih Uganda sebagai jajahannya tetapi di situ tidak ada nilai sentimental seperti di Baitulmaqdis yang menyimpan sejarah Bani Israel bertapak suatu ketika dulu.

Mereka juga beriman bahawa di Al-Quds akan muncul Messiah (penyelamat) dan akan mengasaskan kerajaan Yahudi yang besar seperti yang dibina oleh Sulaiman, menurut dakwaan dongeng mereka.Sikap umat Islam terhadap penjajahan Israel ke atas Palestin tidak akan berubah sehingga hari kiamat. Kita wajib menentang sekeras-kerasnya serangan dan pencerobohan ke atas kaum Muslimin. Ulama sedunia sudah memfatwakan haram mengakui kedaulatan Israel di bumi Palestin yang terjajah.

Pada 1947, fatwa Al-Azhar menyatakan haram membahagikan tanah antara Arab dan Yahudi di Palestin dan haram mengiktiraf kewujudan negara Israel di Palestin. Pada 1956 fatwa Syaikhul Azhar dan Mufti Mesir ketika itu, al-Imam al-Akbar al-Syaikh Hassan Makmum menyatakan menjadi fardu ain ke atas Muslimin semua untuk membebaskan bumi Palestin kerana Islam tidak mengenal persempadanan antara negara.

Perdamaian dengan Israel untuk merelakan mereka menindas dan membunuh kaum muslimin, perdamaian sebegini adalah haram. Fatwa Syaikhul Azhar terkini, Syaikh Muhammad Tantawi, ulama ulung sedunia, al-Syaikh Yusuf al-Qaradawi, Mufti Mesir Syaikh Nasr Farid Wasil pula menyatakan aksi serangan berani mati ke atas Yahudi penjajah adalah satu aksi jihad dan pelakunya adalah mati syahid.Antara tindakan minimum yang wajib dilakukan umat Islam di seluruh dunia adalah memboikot barangan Israel dan sekutu. Mereka juga haram menjalankan hubungan dagang dan memberi apa-apa bekalan musuh, termasuk memboikot Amerika yang juga sekutu utama Israel.Dr Yusuf Al-Qaradawi menyatakan: “Satu riyal yang digunakan untuk membeli barangan Amerika bersamaan dengan sebutir peluru yang akan digunakan oleh tentera Zionis untuk membunuh anak kecil di Palestin.” Inilah jihad minimum yang wajib dilakukan.

Apakah fatwa itu mampu menggerakkan umat Islam untuk menyokong perjuangan Palestin? Setiap kali kita membaca surah al-Isra dan mengingati peristiwa Israk dan Mikraj, muncul satu pertanyaan mengenai pembabitan kita dalam isu Baitulmaqdis, adakah cukup sokongan yang diberi untuk melayakkan kita sebaris dengan mereka yang berjihad di sana?

Terdetik ketakutan atas kelalaian, memandangkan Palestin adalah tanah air kita juga kerana Rasulullah SAW sudah memberi amaran dalam hadis Baginda yang bermaksud:“Barang siapa yang tidak peduli akan nasib saudara muslimnya maka dia bukan daripada golongan mereka.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Palestin adalah sejarah kita, perjuangan dan impian umat Islam seluruh dunia. Sudahkah kita memastikan generasi selepas kita nanti masih menjaga nilai sejarah dan kedaulatan Islam di sana? Atau anak kita akan menjadi pemuda-pemudi yang buta maklumat mengenainya? Bahkan akan melupakan cita-cita tertinggi dalam kehidupan seorang Muslim iaitu berjihad di jalan Allah SWT.

Apabila sudah terhakis semangat menegakkan agama Allah SWT dalam diri generasi Islam, tidak mustahil mereka akan mengikut jejak tali barut kuffar memerangi umat Islam sendiri. Tidak peduli dengan agama, mencampakkan al-Quran dari dada mereka dan mengejek kemuliaan hadis Rasulullah SAW kerana terlalu taksub dengan kitab dari Amerika, Eropah dan bangsa lain.

Dan menjadi kewajipan umat Islam untuk menyokong Palestin dengan harta, jiwa, ilmu dan kepakaran yang diperlukan bagi sebuah negara Islam merdeka. Allah berfirman yang bermaksud:“Sesungguhnya orang yang beriman itu ialah mereka beriman kepada Allah dan Rasul-Nya kemudian tidak ragu-ragu berjihad dengan harta dan nyawa mereka. Mereka itulah golongan mukmin yang benar.” (Surah al-Hujurat, ayat 15)

- Penulis ialah pendakwah dari Sarawak dan boleh dihubungi melalui Juanda@msu.edu.my "

Meraikan Kemenangan HAMAS Ke Atas Israel

A Hamas militant and his two children participate in a rally in Palestine Square in Gaza City, in the northern Gaza strip, Tuesday, Jan. 20, 2009. U.N. chief Ban Ki-moon inspected the devastation wrought by Israel's onslaught in Gaza on Tuesday, leading a moment of silence at the U.N. headquarters, as the territory's militant Hamas rulers, triumphant at having survived, held victory rallies amid the ruins. (AP Photo/Ben Curtis)

A Hamas fighter and his two children participate in a rally in Palestine Square in Gaza City, in the northern Gaza strip, Tuesday, Jan. 20, 2009. U.N. chief Ban Ki-moon inspected the devastation wrought by Israel's onslaught in Gaza on Tuesday, leading a moment of silence at the U.N. headquarters, as the territory's fighter Hamas rulers, triumphant at having survived, held victory rallies amid the ruins. (AP Photo/Ben Curtis)
Hamas police officers raise their right fingers while chanting in Arabic " there is only one god and that is Allah" during a pro-Hamas demonstration in Gaza City January 20, 2009. Voicing shock and anger at the "heartbreaking" devastation, U.N. Secretary-General Ban Ki-moon visited the Gaza Strip on Tuesday to pledge aid for Palestinians after Israeli attacks killed 1,300 and left thousands homeless. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA)

Hamas police officers raise their right fingers while chanting in Arabic " there is only one god and that is Allah" during a pro-Hamas demonstration in Gaza City January 20, 2009. Voicing shock and anger at the "heartbreaking" devastation, U.N. Secretary-General Ban Ki-moon visited the Gaza Strip on Tuesday to pledge aid for Palestinians after Israeli attacks killed 1,300 and left thousands homeless. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA)
Palestinian Hamas supporters march during a rally supporting the Islamic organization in the northern Gaza Strip town of Jebaliya, Tuesday Jan. 20 , 2009. At least 1,259 Palestinians were killed in Israel's air and ground onslaught, more than half of them civilians, according to the United Nations, Gaza health officials and rights groups. Thirteen Israelis died, including four soldiers killed inadvertently by their own forces' fire. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Palestinian Hamas supporters march during a rally supporting the Islamic organization in the northern Gaza Strip town of Jebaliya, Tuesday Jan. 20 , 2009. At least 1,259 Palestinians were killed in Israel's air and ground onslaught, more than half of them civilians, according to the United Nations, Gaza health officials and rights groups. Thirteen Israelis died, including four soldiers killed inadvertently by their own forces' fire. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ZXc
Juru bicara Al-Qassam, Abu Ubaidah dalam sidang akhbar menyebutkan, sepanjang perang selama 22 hari itu, para mujahid telah menembak mati 49 tentera Zionis dan mencederakan ratusan yang lain. Jumlah tersebut tidak termasuk korban akibat tembakan roket dan tembakan penembak tepat. Secara kolektif tentera Zionis yang tewas di medan pertempuran, tidak kurang dari 80 orang.

HAMAS Isytihar Kemenangan
“Ismail Haniyyah isytihar menang apabila Olmert isytihar genjatan sejata sebelah pihak”

Ismail Haniyyah Perdana Menteri Palestin yang di pecat oleh pakatan kotor Abu Mazin (Presiden Palestin) telah mengisytiharkan kemenangan bersejarah buat para pejuang setelah Perdana Menteri Israel mengumumkan genjatan senjata sebelah pihak.

Beliau yang juga pemimpin utama Hamas menyatakan bahawa gencatan senjata semalam yang turut diisytiharkan oleh pergerakan itu sebagai keputusan bijak dan bertanggungjawab.Olmerty yang mengisytiharkan genjatan senjata sebelah pihak didakwa sebagai kalah dan penakut apabila ia hanya mengiytiharkan plan genjatan senjata yang tidak adil.

Operasi ketenteraan Israel dilancarkan di Semenanjung Gaza hampir tamat ketika pergerakan Hamas mengisytiharkan kemenangan semalam selepas berkata rejim Zionis itu dipaksa mengundurkan tenteranya kembali ke sempadan.

“Musuh sudah ditewaskan,” kata jurucakap Hamas.

Dalam pada itu Ketua Umum Ikhwan Muslimin Jordan, Dr. Hammam Said mengatakan,kekuatannya Zionis Israel telah dihancurkan oleh semangat dan perjuangan para pejuang di Gaza.

Dalam kenyataannya Said mengatakan, “Ummat Palestin yang berjuang membela kehormatan ummat, kehormatan nilai kemerdekaan manusiawi di dunia dan nilai-nilai kemanusiaan itu telah menang. Mereka telah meruntuhkan mimpi manis Zionis Israel yang disebut-sebut sebagai kekuatan yang tiada tanding, yang senantiasa menjadi mimpi buruk yang menakutkan.

Juru bicara Al-Qossam, Abu Ubaidah dalam sidang akhbar lalu menyebutkan,sepanjang perang selama 22 hari itu, para mujahid telah menembak mati 49 tentera Zionis dan mencederakan ratusan yang lain. Jumlah tersebut tidak termasuk korban akibat tembakan roket dan tembakan penembak tepat. Secara kolektif tentera Zionis yang tewas di medan pertempuran, tidak kurang dari 80 orang.

Abu Ubaidah juga menyatakan bahawa para pejuang yang syahid hanya seramai 48 orang sahaja.Pergerakan tersebut juga berikrar untuk meneruskan peperangan sekiranya rejim Zionis enggan mengundurkan tenteranya dari Gaza.

Hizbut Tahrir Malaysia tidak seiring suara ramai menyokong kemenangan HAMAS.

Walaubagaimana pun ada juga pihak yang tidak sepenuh hati gembira dan hanya menanggapi kemenangan tersebut ibarat “Menang sorak kampung tergadai”.

Tidak dinafikan kematian dan kemusnahan yang dahsyat terpaksa dihadapi oleh ummat Islam Gaza. Namun bukankah mereka telah berjuang semampu mungkin. Oleh itu tidak timbul soal menang atau kalah. Allah tidak akan tanya kamu menang atau kalah, tetapi Allah akan soal tentang amal kita.

Hakikat yang perlu kita terima ialah HAMAS telah berjuang bersama rakyat, rela mati dan menjiwai derita rakyat dan terbukti mereka telah berjuang sehabis daya demi mempertahankan Islam dan bumi Al Quds.

Bukan Jumlah kematian yang kita hitung, bukanlah kemusnahan yang kita kira, tetapi kita tetap menang walupun kita mati di kandung tanah, bukankah kemenangan itu samaada kita menang atau syahid menemui Allah?.

HAMAS telah terbukti menunaikan perintah Allah berjuang dengan sepenuh persediaan jiwa, tenaga dan senjata yang termampu bagi mereka. Maka layaklah kemenangan buat mereka. Oleh itu Jangan tanya apa orang lain buat, soal diri anda sendiri, apakah yang anda telah lakukan untuk Palestine.

http://najhie.blogspot.com
Nasrallah mengucapkan tahniah kepada Mishaal atas kemenangan Hamas

Rabu, 21/01/2009 - Hassan Nasrallah, ketua setiausaha bagi parti Labenon, Hizbullah telah mengucap tahniah kepada Khaled Mishaal, pemimpin Gerakan Hamas di atas keberanian penduduk Palestin dalam menghadapi pencerobohan Israel di Semenanjung Gaza.

Nasrallah dalam satu perbualan telefon menyatakan kekagumannya di atas ketabahan penduduk Palestin dalam memperjuangkan maruah mereka dan menunjukkan bahawa tentera Israel telah berjaya ditewaskan buat kali kedua dalam tempoh dua tahun setengah di mana yang pertama adalah pada Julai 2006 di Lebanon.

Ketua setiausaha itu mengumumkan rasa penghargaannya kepada “legenda-legenda berani” dengan mempamerkan kesemua pahlawan-pahlawan Palestin yang telah berkorban menyelamatkan tanah air mereka, yang diketuai oleh Qassam Brigades, sayap bersenjata Hamas.

http://palestinkini.info

Dikirim dalam News & Politics

Khamis, 22 Januari 2009

JANGAN MENGELUHH.......


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."


-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."


- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "

- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."


- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"


- Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?


- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "

- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."


- Surah Yusuf ayat 12

Kalau Sebut Ketuanan Melayu, Cina Nak Letak Dimana? India Dimana ?

Written by SM Noor
Thursday, 22 January 2009 05:13

Kuala Terengganu – Mursyidul Am PAS Dato’ Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa orang-orang Melayu supaya mengubah perjuangan kepada membela Islam daripada perjuangan membela Melayu.


Beliau berkata selepas pilihanraya Kecil Kuala Terengganu baru-baru ini, seorang Naib Presiden UMNO dari Melaka merasa hairan kerana PAS menang di Kuala Terengganu sedangkan katanya PAS tidak buat apa-apa.

”Dia kata, orang boleh sokong PAS kerana PAS janji nak masuk syurga, sedangkan PAS tak buat apa-apa, kalau ramai lagi UMNO berfiki macam itu, lagi baik, (lebih) mudah kita nak kempen pada masa depan,”kata Tok Guru sekaligus membidas kenyataan Dato’ Ali Rustam dengan berkata sekiranya nabi Muhammad masih hidup, pasti dia akan lawan nabi Muhammad.

Katanya Ali Rustam akan tanya Nabi Muhammad, berapa batang jalanraya yang nabi buat, berapa masjid yang nabi buat dan lain-lain lagi kerana nabi diturunkan oleh Allah tidak membawa apa-apa.

Namun menurut Tok Guru, ramai manusia yang menyokong nabi walaupun nabi hanya membawa ajaran Islam keatas muka dunia ini.

Beliau berkata tindakan Ketua Menteri Melaka itu yang telah mengarahkan pegawai-pegawai kerajaan negeri Melaka supaya tidak melawat Kelantan suatu masa dulu adalah suatu pemikiran yang beku dan jumud.

”Macam komunis, komunis tak beri orang keluar dari negeri dia, betul-betul pemikiran otak, otak komunis,

”ada ke masuk akal, manusia, pegawai kerajaan (Melaka) dilarang datang ke Kelantan, tapi baru-baru ni tarik balik pula (benarkan orang datang ke Kelantan),”kata Tok Guru Nik Aziz dalam majlis ceramah perdana di Kampung Tanjung dekat sini, sempena kemenangan Pakatan Rakyat yang diwakili PAS dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu.

Tok Guru menyifatkan tindakan Ali Rustam tersebut adalah berpunca dari pemikiran ’maddiyat’ iaitu pemikiran materialis (dimana menganggap) apa yang ada diatas dunia ini hanyalah ’benda’ sahaja.

Oleh yang demikian kata Tok Guru, pemikiran ’maddiyat’ menyifatkan selain daripada benda yang dapat dilihat itu tak ada apa-apa, sehinggakan mengaggap tuhan tidak wujud kerana ia tidak boleh dilihat.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menjelaskan bahawa dunia yang wujud hari ini bukan ciptaan sesiapa tetapi ciptaan Allah SWT.

Justeru beliau berkata sekiranya manusia diatas dunia masih bergantung kepada kejadian yang dicipta oleh Allah untuk hidup, manusia wajib mengikut Islam sebagai cara hidup.

”Dunia bukan kita buat, bukan ayah dan emak kita buat, bukan datuk kita buta, bukan syarikat kita buat, bukan kerajaan kita buat.

”Oksigen yang kita hirup atas dunia ini bukan kita buat, nitrogen bukan kita buat. Dengan ukuran oksigen dan nitrogennya yang begitu sekali teratur, kalau oksigen lebih sikit, akan hangus dunia, kalau kurang sikit akan sejuk dunia, siapa dia buat begitu ?

”Kalau selagi kita tidak buat dunia, tidak buat akhirat, maka kita kena turut Allah, kena ikut Islam,”jelas beliau.

Mengulas lebih lanjut, beliau mengkritik tindakan UMNO yang hanya memperjuangkan Melayu dan sering menggunakan slogan ’hidup Melayu’, sedangkan diakhirat kelak tidak ada nilai yang dikira atas bangsa.

”Membela (memperjuangkan) Melayu, berapa sen harga Melayu di akhirat? Allah tidak tanya diakhirat nanti awak Melayu atau Cina.

”tapi hendaklah membela Islam bukan memperjuangkan Melayu tapi memperjuangkan Islam.Orang Arab pun tak mesti masuk syurga, bapa saudara nabi bernama Abu Lahab adalah orang Arab, tapi dinyatakan dalam quran Abu Lahab akan masuk neraka kerana tidak memperjuangkan Islam.

”Jadi sebagai bapa saudara nabi, orang Arab yang faham bahasa Arab yang faham Quran pun tak masuk syurga, apa lagilah orang Melayu yang tak faham bahasa Arab dan Quran,

”Jadi, tak usah sebutlah ’ketuanan Melayu’, sebutlah ketuanan Islam. Selagi sebut ketuanan Melayu, hidup Melayu, hidup Melayu, Cina nak letak dimana, India nak letak dimana?

”Tapi kalau sebut ketuanan Islam ada juga Cina yang Islam ada juga India yang Islam.”katanya.

Turut hadir dalam majlis tersebut adalah etiga-tiga pempinan utama parti-parti komponen Pakatan Rakyat iaitu Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Ketua Umum Parti Keadilan Nasional Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP) YB Lim Kit Siang

Rabu, 21 Januari 2009

BENTENG PERTAHANAN DIRI, KELUARGA DAN HARTA BENDA


Ada lima jenis benteng pertahanan diri, keluarga dan harta benda yang boleh diamalkan seperti berikut;

i. Al-Muawwizat

ii. Ayatul Kursi

iii. Ayat 1 hingga 9 Surah Yaasin

iv. Ayat Berkubu

v. Ayat Penggerak


1.0 AL-MUAWWIZAT (PELINDUNG-PELINDUNG)

BACAAN

Al-Muawwizat iaitu;

1. Surah Al-Ikhlas

2. Surah Al-Falaq
3. Surah An-Naas
CARA

1. Lunjurkan kaki ke arah Qiblat
2. Mengangkat dua tangan seperti berdoa
3. Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca Surah Al-Fatihah)
4. Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5. Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan keseluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.
6. Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hari


2.0 AYATUL KURSI

BACAAN

Terjemahan;
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (Surah Al-Baqarah ayat 255)

CARA

1. Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf
2. Untuk melindungi diri sendiri: selepas baca ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan niat melindung diri.
3. Untuk melindungi rumah: baca ayatul kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada didalam atau diluar rumah.


3.0 AYAT 1 HINGGA 9 DALAM SURAH YASIIN

BACAAN
Terjemahan:

(1) Yaa Siin. (2) Demi Al Qur'an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) di atas jalan yang lurus, (5) (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan, karena itu mereka lalai.(7) Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap kebanyakan mereka, karena mereka tidak beriman. (8) Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka karena itu mereka tertengadah. (9) Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.

CARA

1. Untuk memagar diri, keluarga dan harta benda
2. Berdiri disatu penjuru rumah (katakan dihadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu dikiri rumah. Baca surah Al-fatihah diikuti Surah Yaasin ayat 1~9. Sambil baca, sambil berjalan menuju kepenjuru rumah satu lagi. (Ikut arah Tawaf Kaabah).
Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.


4.0 AYAT BERKUBU

BACAAN
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu dengan kubu Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhamad RasululLah.

CARA

1. Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
2. Pusing ke arah kiri (sekarang berdiri ke arah selatan), Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
3. Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara
4. Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi kemudian tiup kebawah sehingga habis nafas. Baca lagi kemudian tiup kearah atas sehingga habis nafas
5. Akhir sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas dan tahan nafas seberapa lama yang boleh kemudian hembus.


5.0 AYAT PENGGERAK


BACAAN
Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu dibumi juga dilangit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui.

CARA

1. Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan yang berisiko atau pulang kerumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan yang berisiko, maka baca ayat ini tujuh kali.
2. Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut.

Demi pertahankan Sunnah

BULETIN ONLINE


Kota Baharu - Demi prinsip dan keyakinan, seorang pelajar pondok memilih hukuman penjara daripada denda yang dikenakan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini kerana menunggang motosikal dengan memakai serban dua tahun lalu.

Ahmad Nasir Darus, 28, pelajar Pondok Pasir Tumboh di sini, enggan membayar denda sebanyak RM90 yang dikenakan oleh Majistret Tengku Amalin A'Ishah Putri Sultan Ismail Petra sebaliknya memilih hukuman penjara selama dua hari.

Mahkamah menolak permohonan peguam bela, Ahmad Rizal Effande Zainal, meminta mahkamah menangguhkan keputusan itu bagi membolehkannya membawa kes itu ke Mahkamah Tinggi.

Ketika di luar mahkamah, Ahmad Rizal Effande berkata anak guamnya memilih untuk dipenjara atas sebab prinsip dan keyakinan yang dia tidak bersalah.

Bernama melaporkan sewaktu Ahmad Nasir dibawa ke kenderaan polis bagi dihantar ke penjara, kira-kira 100 pelajar pondok itu melaungkan "Allahuakbar" beberapa kali dan disusuli bacaan doa.

Dia telah disaman kerana menunggang motosikal pada 6.30 petang 20 Sept 2007 di Jalan Pasir Tumboh di sini tanpa memakai topi keledar, dan sewaktu dihadapkan ke mahkamah pada 4 Nov 2007, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Pertuduhan yang dikenakan terhadapnya mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang dibaca bersama dengan Seksyen 128(1) akta sama, memperuntukkan denda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga enam bulan.

Sewaktu prosiding hari ini, keadaan kecoh seketika apabila polis enggan membenarkan sebahagian besar rakan pelajar itu memasuki galeri awam mahkamah kerana tidak memakai kasut seperti yang disyaratkan.

Harga gula naik lagi

MALAYSIA KINI


Harga gula mungkin dinaikkan selepas perayaan Tahun Baru Cina ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad.

Katanya, kerajaan sedang mengkaji kemungkinan menaikkan harga gula berikutan harga barangan itu telah naik di pasaran antarabangsa.

"Sebanyak 80 hingga 90 peratus bekalan gula kita adalah dari luar negara. Kontrak pembekalan gula dari negara pengeluar telah tamat tahun lepas. Tahun ini kita ada kontrak baru dan harganya (gula) lebih tinggi daripada kontrak lama," katanya, lapor Bernama.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Kesihatan dan Bahaya Gula di Butterworth hari ini.

Shahrir berkata melalui kontrak baru itu, jika harga gula kekal pada RM1.45 sekilogram, kerajaan terpaksa memberi subsidi untuk barangan itu.

"Sebelum ini kita tidak perlu membayar subsidi gula tapi kalau kita nak kekalkan harga gula pada harga sekarang, kerajaan perlulah membayar subsidi," katanya sambil menjelaskan harga gula di negara ini ketika ini lebih rendah berbanding negara pengeluar gula.

Beliau berkata jika harga gula dinaikkan, kerajaan memberi jaminan akan melaksanakannya secara berperingakat.

"Jika naik (harga gula), kita akan lakukan secara berperingkat. Naik sedikit demi sedikit iaitu tiga atau empat bulan sekali," katanya.

Beliau berkata kali akhir harga gula dinaikkan ialah tiga tahun lepas.

Boikot produk Israil dan sekutunya

Pemuda PAS Wilayah bantah konsert Rihanna, boikot artis Amerika!!!
Wan Nordin Wan Yaacob
Tue | Jan 20, 09 | 4:09:57 pm MYT

KUALA LUMPUR, 20 Jan (Hrkh) - Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan hari ini melahirkan kekesalan terhadap tindakan sebuah syarikat telekominikasi tempatan yang menaja dan akan turut menganjurkan program konsert 'Rihanna Live in Kuala Lumpur' pada hari Jumaat, 13 Februari 2009 nanti.

Menurut Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad, Rihanna yang terkenal dengan lagu Bad Girl dan Umbrella sebelum ini dijangka akan mengadakan persembahan lewat pukul 8.30 malam di Stadium Bukit Jalil nanti.

Iklan-iklan telah mula disebarkan melalui kaca TV, Surat Khabar, SMS dan ternyata ia adalah suatu usaha yang bersungguh dari Celcom dalam mengaut keuntungan dalam mengorganisasikan konsert ini, katanya.

Rihanna atau nama sebenarnya Robyn Rihanna Fenty merupakan artis kelahiran Kepulauan Barbados yang menempah nama di Amerika Syarikat, katanya.

Artis ini berkecimpung dalam genre R&B, Pop,Pop-Rock, dance dan reggae sering membawakan aksi yang menghairahkan dalam penyampaian lagu-lagunya disamping mengenakan pakaian ketat dan seksi, ujarnya.

"Ini sememangnya tidak memenuhi citarasa budaya tempatan, dan tidak secocok dengan syarikat telekomunikasi itu yang dilihat sebagai sebuah syarikat tempatan yang sewajarnya mengutamakan budaya ketimuran dan artis-artis tempatan," katanya.

Kehadiran Rihanna yang kini sudah menetap di Amerika sedikit sebanyak akan membawa keluar wang negara yang akhirnya akan masuk ke Amerika, katanya.

Melihat kepada pengaliran wang ini, bukan sahaja membawa kita memahami erti kerugian buat negara tetapi satu penderitaan buat rakyat Palestin.

Amerika menjadi sekutu Israel membekalkan senjata ketika pembunuhan ngeri di Gaza hasil dari sumbangan dan dana cukai yang diberi oleh penduduk Amerika, katanya.

"Sama ada Rihanna sedar atau tidak kita sememangnya tahu bahawa duit cukai yang dibayar beliau turut menyumbang kepada peperangan di Gaza," katanya.

Maka Pemuda PAS Wilayah menolak kehadiran artis ini di Malaysia atas dasar ketidaksesuaian gaya penyampaian lagu, pakaian dan juga atas sentimen menghormati rakyat Palestine yang tertindas angkara kekejaman Israel dansekutunya Amerika yang ditaja oleh kebanyakkan penduduknya.

"Sama ada Rihanna terlibat atau tidak, bagi kami beliau juga adalah agen kepada kerosakkan muda-mudi yang ada di seluruh dunia melalui penyampaian lagunya dan juga penyumbang kepada kekuatan dana Israel melalui Amerika yang menjadi tempat beliau menempah nama," katanya.

Memanggil Rihanna ke Malaysia umpama menghina adab ketimuran, merendahkan artis tempatan, sengaja merugikan ekonomi negara dan menyokong dasar perang Israel yang disokong Amerika, dakwanya.

Sewajarnya dalam suasana ekonomi yang tidak menentu dan rakyat Palestin ditindas kini, Malaysia perlu meneruskan kempen boikot barangan Amerika termasuklah artis-artis mereka serta apa sahaja yang dikeluarkan dari negara itu terutama perkara-perkara yang negatif, katanya. _

Selasa, 20 Januari 2009

Sambung


Gambar bercerita
Adab bersahabat dalam kacamata Islam

Assalamualikum warahmatullahi wabarokatuh,

Fikrah makhluk Allah bernama manusia bersahabat atau berjamaah merupakan tuntutan hidup yang wajib didalam dairi kehidupan ini. Kalimah 'insan' itu sendiri di adaptasi dari "anisa-ya'nasu" bererti orang yang suka berjinak-jinak dengan orang lain.

Diriwayatkan oleh Imam At-Tirmidzi, daripada Abdullah Bin Umar radhiyallahu 'anhuma(putra Sayyidina Umar Al-Khattab)bersabda Baginda Rasullullah S.A.W. "Sebaik-baik sahabat itu ialah orang yang paling baik akhlaknya terhadap sahabatnya". (Ruj. Kitab 40 Hadits Akhlak Mulia ms 38)

Adab berjamaah/bersahabat sifat2 mulia mestilah menjadi tunjang dalam melayari erti persahabatan yang akhir keredhaan ALLAH jua yang ditagih. Kerana didalam berjamaah itulah adanya perbincangan, perancangan, perlaksanaan, perselisihan, tolong menolong dll. Kesemua itu semestinya duduk diatas dasar taqwa (kerana ALLAH), jangan sekali2 berteras kegiatan maksiat.

Imam Al-Ghazali ada mengariskan 2 perkara tatacara bersahabat
a)Memilih sahabat
b) Hak2 sahabat.

a) Memilih sahabat
1. Orang yang berakal(beriman)lwn Kejahilan mengurang pahala dan memudaratkan kita.
2. Baik Akhlaknya lwn Jahat perangai tak mengawal amarah dan nafsu syahawat.
3. Soleh lwn Fasik takut bala Allah terkena tempias dan hilang benci kapada maksiat.
4. Pemurah lwn Tamak Dunia racun yang boleh membunuh dan merubah perangai.
5. Orang Benar lwn Pendusta menipu dan pengadu dhomba resipi mereka.

b) Hak2 Sahabat
Persahabatan umpama tangan kanan dan kiri saling memerlukan
1. Hadiah/pertolongan mesti yang terbaik/yang di sayangi
2. Menolong sebelum diminta pertolongan
3. Menyimpan rahsia
4. Menutup keaiban
5. Tidak menyampai celaan orang terhadapnya.
6. Meyampaikan perkara yang baik terhadapnya.
7. Menjadi pendengar yang baik bila ia bercakap
8. Elak berbantah2
9. Memanggil dengan nama yang baik
10. Memuji sahabat kepada sahabat yang lain
11. Berterima kasih atas kebaikannya terhadap kita
12. Menegah apabila sahabat kita diumpat
13. Bila memberi nasihat penuh hikmah/berlembut
14. Memaafkan kesilapannya
15. Berdoa yang baik2 untuk sahabat
16. Mengekalkan silaturrahim/ambil berat pada keluarganya walaupun ia telah meninggal
17. Meringankan beban sahabat samada keluarga atau kerja Jamaah (Surau/Parti)
18. Merasai suka duka, susah senang bersama2
19. Perasaan zahir dan batin mestilah sama terhadap sahabat
20. Memberi salam
21. Luaskan tempat duduk dalam sesuatu majlis sekira ia terlewat
22. Menghantar sehingga pintu rumah/kenderaan bila ia menziarahi kita.
23. Diam ketika sahabat bercakap.

Dalam kategori mana kita memuliakan sahabat kita bertepatan dengan sunnah dan adab yang di nukilkan oleh para ambia kita. "TEPUK DADA TANYA IMAN"
Wallahualam.

Yang baik dari ALLAH yang salah atas kelemahan saya dengNn keizinanNYA

Wassalam.

*dititip dari kuliah Maghrib Ustaz Naim setiap malam Isnin di Al-Ikhwan semua dijemput hadir

Isnin, 19 Januari 2009

masa depan pakatan rakyat - ngo

NGO yakin masa depan Pakatan Rakyat lebih baik berbanding BN
Roy Rasul
Mon | Jan 19, 09 | 10:39:16 am MYT

KUALA LUMPUR, 19 Jan (Hrkh) - Beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan tokoh akademik, melihat kemenangan PAS dalam pilihanraya kecil bagi Parlimen Kuala Terengganu Sabtu lepas sebagai pembuka laluan untuk meraih kemenangan lebih besar dalam pilihan raya umum ketiga belas nanti.
Iklan
Ini kata mereka yang dihubungi Harakahdaily, keputusan tersebut dengan merangkul majoriti yang besar bukan lagi undi protes sebaliknya satu trend perubahan rakyat.

Presiden Pusat Kajian Medenity/Masyarakat Madani (Cesmacs) Dr Mohd Nor Manuty berkata, kemenangan calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut mengalahkah calon Barisan Nasional (BN), Dato' Wan Farid Wan Saleh, menunjukkan dengan jelas rakyat mahukan perubahan.

Apa lagi katanya, kemenangan tersebut dengan satu majoriti yang besar biarpun BN pergunakan segala kemudahan yang ada pada mereka.

"Tentunya kemenangan ini sesuatu yang menggembirakan kerana rakyat mahukan perubahan yang sedang berlaku dengan rancaknya sejak 8 March lalu menjadi realiti dalam sistem politik negara.

"Ini juga menunjukkan dakyah-dakyah BN bahawa Pakatan Rakyat itu tidak kukuh ternyata tidak benar sama sekali," katanya.

Katanya dalam pilihan raya kali, yang menarik perhatian dengan kehadiran DAP dan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) yang bekerjasama dengan pemimpin dan petugas-petugas PAS terutama di kawasan bandar.

Beliau berkata, ini sebagai satu manifestasi yang begitu memberangsangkan untuk masa depan Pakatan Rakyat dalam apa pun jua kontroversi antara berbilang kaum .

"Sama ada Melayu, Cina atau India yang besar majoritinya di situ, ini sebagai satu petanda yang cukup baik kerana dalam pilihan raya kecil yang lazimnya dimenangi Barisan Nasional," katanya.

Kemenangan tersebut sudah melakarkan satu landkap politik negara ke arah perubahan.

Keputusan pilihan raya kecil, Parlimen Kuala Terangganu yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), semalam menyaksikan kemenangan Wahid dengan memperolehi undi sebanyak 32,883 undi manakala Wan Farid dari BN sebayak 30,252 dan calon Bebas, Azharuddin Mamat, 193 undi. PAS mendapat kelebihan majoriti 2,631 undi.

Mengulas isu sama, Ahli akademi daripada Jabatan Sains Politik Universiti Antarabangsa Islam Malaysia (UIAM) Dr Marzuki Mohamad berkata, kemenangan di Kuala Terangganu memberi erti masa depan PAS dan Pakatan Rakyat semakin cerah.

Secara tidak lansung katanya memberi peluang untuk PAS perkukuhkan kedudukan politiknya di peringkat nasional dan juga segi kerjasama Pakatan Rakyat khasnya bagi menghadapi pilihan raya umum ke 13 nanti.

"Kalau tengok dalam pilihanraya di Kuala Terengganu ini boleh dikatakan satu simbol ataupun satu bukti wujud satu kerjasama yang cukup rapat dalam satu pasukan di bawah Pakatan Rakyat.

"Dalam konteks Umno dan BN saya lihat sebagai satu lagi isyarat kepada BN khususnya Umno untuk melaksanakan satu reform dalam BN.

"Mereka perlu satu perubahan seperti isu yang dibawa itu berkait dengan pemerintahan yang baik atau good governant jadi saya nampak itu isyarat dari pengundi," katanya

Beliau berkata, kekalahan menuntut Umno dan BN perlu menumpukan usaha yang lebih kepada meningkatkan prestasi dari segi pemerintahan seperti rasuah dan hubungan kaum.

Ini katanya pilihan raya tersebut bukan saja pengundi Cina yang mengundi PAS tetapi Melayu juga ramai menyokong PAS.

Perkembangan tersebut katanya menunjukkan prestasi PAS mungkin akan menggantikan peranan Umno sebagai parti yang mewakili masyarakat Melayu Islam di peringkat nasional.

"Ini satu yang harus kita lihat kerana perubahan landkap politik bukan sebagai undi protes saja kepada BN tetapi nampak satu trend perubahan yang memberi peluang baik kepada Pakatan Rakyat khususnya," kata beliau.

Dalam pada itu, Pengarah Korporat Komunikasi, Fomca, Mohd Yusuf Abdul Rahman berpandangan kejayaan PAS bagi menduduki kerusi parlimen Kuala Terengganu itu mencerminkan perasaan rakyat yang sebenarnya,

"Kita tahu walaupun dalam pilihan raya kecil itu kerajaan mengarahkan jenteranya turun tetapi masih lagi tidak dapat pengaruhi pengundi dan ini menunjukkan keyakinan rakyta kepada kerajaan persekutuan masih lagi rendah dan kerana itu ia memberi kemenangan kepada PAS," ujarnya.

Katanya, Kerajaan Persekutuan harus membuat sesuatu jika hendak dapat kembali keyakinan rakyat.

Malah katanya, jika senarionya masih sama kemungkinan besar Pakatan Rakyat boleh menjadi pilihan utama rakyat.

"Saya rasa kalau rakyat ada sekarang masih menunjukkan rasa tidak puas hati kepada kerajaan tidak mustahil bahawa Pakatan Rakyat boleh ambilalih tampuk perintahan, "Bagi saya sendiri melihat perasaan tidak puas hati rakyat kepada pemerintah masih lagi meluap-luap," katanya. - mr_

THEORY ON THE PETROL DOLLAR CONSPIRACY


Etika berjiran dan Masyarakat

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Hidup damai dan selesa idaman setiap individu dalam masyarakat, perkara sebegini tidak akan tercapai selagi sesaorang itu tidak mempunyai jiran yang baik. Aklak jiran kita sangat besar fungsi dalam membentuk masyarakat yang sejahtera berlandaskan Syariat Islam.

Hadith Nabi Rasulullah Shallallahu'alaiwassalam daripada Abu Syuraih al-Khuza'i radhiallahu'anhu, sabda Baginda Nabi S.A.W. : "Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat maka hendaklah ia berbuat baik terhadap jirannya".
Hadits Riwayat Muslim. (ruj. Kitab 40 Hadits Akhlah Mulia m.s 36)

Namun begitu Islam mengaris etika atau adap menurut Syariat Islam.
Perkara seharusnya yang dilakukan adalah.
1. Tolong menolong pekara yang baik 'amar ma'arof nahi mungkar'
2. Nasihat menasihat perkara yang baik (agama).
3. Ziarah menziarahi bersesuaian masa dengan tujuan yang baik.
4. Menjaga kepentingan bersama.
5. Mengajak atau turut bersama solat berjamaah (Muslimin) dan majlis2 ilmu (agama)di surau2 atau masjid.

Perkara yang menimbulkan kegelisahan jiran wajib di elakkan
1. Membiarkan jiran berlapar / dalam kesusahan
2. Mengadu dhomba atau membuka aib jiran.(lihat pembawa berita)
3. Menerima berita tanpa menapis dan bertidak sebagai hakim menjatuh hukuman.
4. Memperlekehkan jiran diatas ilmu yang di kutip dari majlis2 ilmu atas faktur tidak sealiran fikrah dan termakan fitnah dan hasutan.

Sekiranya kita ingin menjadi sebagai pendamai kepada sesuatu pertelingkahan antara jiran, terlebih dahulu maklumat kedua belah pihak mestilah di perolehi dan pertimbangan secara solat Istikarah mestilah dilakukan bagi mengelak penginayaan terhadap jiran yang dituduh dan turut menyumbang dosa kepada kita.

Pengertian bermasyarakat (berjiran) juga tidak semesti dengan menghabiskan waktu bersembang hari2 tanpa mengira waktu, tempat dan topik perbualan terutamanya bagi kaum muslimah. Adalah menjadi tanggungjawap para suami bagi membimbing para Isteri mendapat ilmu agama untuk menjadi panduan meraka terutamanya yang tidak berkerjaya, meraka ini terdedah kepaad setuasi yang di nukilkan disini.

Pertembungan begini antara haq dan yang batil yang diperbincang ini sering terjadi kepada insan2 yang ingin mencari keredhaan Allah S.W.T. dan cuba membentuk Masyarakat menurut Syariat Islam. Bila dijemput hadir kesurau dan majlis ilmu sentiasa diberi alasan dan sekiranya menerima berita yang melibatkan aib orang yang meyeru kebaikan terus di terima dan di hamburkan konon nya mereka juara masyarakat kitalah yang anti masyarakat.

Namun begitu kami menyeru diri sendiri dan masyarakat am nya, sekiranya ini berlaku kepada kita muhasabah diri, lihat kekurangan diri dan selebihnya biar Allah yang menentukannya.

Akhir kata kami redha sekiranya seluruh alam membeci kami, tetapi Allah meredhai kami, dari seluruh alam merehdai kami, tetapi Allah tidak meredhai kami.

Yang baik itu dari Allah yang salah atas kelemahan kami dengan izin Allah.

Jazakallah.....