Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Jumaat, 18 September 2009

Jangan calonkan Isa Samad, kata Dr M


Jangan letak Tan Sri Isa Samad sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu berkata imej Umno akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

"Tan Sri Isa sudah didapati bersalah, kalau Umno letak dia juga bermakna bahawa Umno tak ambil berat tentang kes-kes macam ini.

"Kalau pun dia (Isa) boleh menang di situ, kena fikir seluruh Malaysia fikir apa terhadap Umno," katanya dalam temuramah dengan Bernama.

Dr Mahathir berkata demikian ketika diminta mengulas ura-ura Isa turut
disenarai sebagai calon bagi pilihan raya kecil itu.
http://www.blogger.com/img/blank.gif
Dr Mahathir berkata walaupun Umno bahagian Teluk Kemang yang diterajui Isa (foto) sendiri mahukan dirinya bertanding, mereka perlu ingat bahawa pilihan raya kecil itu bukan melibatkan wakil dari Umno bahagian itu sahaja yang bertanding.

Ini kerana rakyat akan melihatnya sebagai mewakili Umno dari seluruh negara dan menggambarkan pendirian Umno, katanya.

"Macam satu orang boleh menang jadi Presiden Umno tapi tak bermakna dia boleh menang pilihan raya," katanya.

Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 kerana rasuah politik ketika pemilihan Umno 2004. Pada mulanya, dia digantung selama enam tahun atau dua penggal tetapi dikurangkan selepas beliau membuat rayuan.

Pilihan raya kecil kawasan itu akan diadakan pada 11 Oktober dan penamaan calon pada 3 Oktober. Ia diadakan berikutan kematian Azman Mohammad Noor dari BN pada 4 September akibat jangkitan dalam darah.

Mengenai kemelut MCA, Dr Mahathir berkata ia boleh selesai sekiranya para pemimpin parti meletakkan kepentingan parti melebihi kepentingan peribadi.

Mereka, katanya, perlu sedar yang utama parti dan bukannya mereka.

"Seorang pemimpin tidak akan membuat sesuatu untuk merosakkan parti.

"Kalau you (pemimpin) tahu you dah tak layak kerana apa-apa. You berhenti. Jangan nak pegang (jawatan) saja," katanya.

Beliau berkata pemimpin harus sedar kerana partilah, mereka mendapat
kedudukan.

Sehubungan itu, kata Dr Mahathir, mesyuarat agung luar biasa MCA boleh menyelesaikan kemelut parti itu jika para pemimpin parti itu mengutamakan kepentingan parti.

Kemelut MCA itu menjadi hangat apabila timbalan presiden parti itu, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dipecat kerana masalah disiplin berhubung isu skandal seksnya.

Anak bekas S/U sulit Pak Lah didakwa miliki bom tangan

Anak kepada bekas setiausaha sulit mantan perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Petaling Jaya hari ini terhadap pertuduhan memiliki sebutir bom tangan.

Muhammad Ezra Rusli, 27, didakwa memiliki bom tangan jenis Grenad (M213) di sebuah rumah beralamat C2-67 D'Shire Villa, Jalan Camar 4, Kota Damansara, pada jam 1 tengah hari 8 September lalu.

Bagi pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 8. Akta Senjatapi (Penalti Lebih Berat) 1971 yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Shah Rizal Abdul Manan tidak menawarkan sebarang wang jaminan kerana ia adalah kesalahan yang serius dan tidak boleh dijamin.

Hakim Aslam Zainuddin menetapkan 19 Oktober untuk sebutan semula kes itu.

Sementara itu, Muhammad Ezra, seorang peniaga, turut mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di Petaling Jaya terhadap dua pertuduhan iaitu mengugut dan dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap bapanya, Rusli Abdul Malik, 61.

Muhammad Ezra didakwa mengugut untuk membunuh bapanya dengan menggunakan sepucuk pistol jenis Glock mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap bapanya itu, dia didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Dia didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di antara 3.30 petang hingga 5 petang, pada tarikh dan di tempat yang sama.

Majistret Aishah Hijriah Arshad tidak membenarkan tertuduh diikat jamin dan menetapkan 19 Okt untuk sebutan semula kes sementara menunggu keputusan sama ada tertuduh perlu dihantar ke Hospital Bahagia untuk pemeriksaan kesihatan dan untuk melantik peguambela.

- Bernama

Amalan Yang Digalakkan &Kesilapan di Hari Raya

AgamaOleh:HambaAllah

Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :-1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat idil fitri .

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya".

2) Menjamah makanan sebelum keluar.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."

3) Memperbanyakkan Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun ;

Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Idul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.

4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ;

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalahhu minna wa minkum" ertinya : Semoga Allah menerima amalan ( amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".

Disebut dalam sebuah riwayat :

قال واثلة لقيت رسول الله يوم عيد فقلت تقبل الله منا ومنك قال نعم تقبل الله منا ومنك

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda "taqabballahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabballahu minna wa minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

5) Memakai pakaian terbaik yang ada ;

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.

Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam).

6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi) ;

Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya" (Riwayat Al-Bukhari)

7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi.

RINGKASAN KESILAPAN DI HARI RAYA

Dalam pada masa yang sama, secara amat ringkas saya sertakan beberapa kesilapan kesilapan kerap di musim perayaan :-

1) Sentuhan ; Berjabat tangan di antara lelaki dan wanita secara meluas ketika berziarah rumah jiran dan rakan. Walaupun terdapat perbezaan pendapat para ulama dalam bab ini. Ia lebih baik dijauhi terutama apabila melibatkan pemuda dan pemudi.

2) Aurat & Ipar ; Ipar duai yang tidak menjaga aurat di antara satu sama lain ketika berada di dalam rumah. Seperti adik ipar perempuan tidak menutup aurat di rumah sedangkan abang iparnya berada di rumah. Termasuk juga, tidur secara terbuka di ruang tamu tanpa menutup aurat, sehingga membolehkan abang ipar atau adik ipar lelaki melihat aurat yang terdedah.

3) Wangian Wanita ; Kaum wanita memakai wangian dan solekan ala artis di musim perayaan lalu keluar dari rumah mendedahkan diri mereka kepada lelaki bukan mahram.

4) Pakaian Wanita ; Pakaian yang mendedahkan susuk tubuh dengan sempit dan nipisnya lalu bertandang ke khalayak ramai.

5) Kubur ; Berkumpul beramai-ramai di kubur hingga duduk di atas kubur orang lain dengan alasan untuk membaca Yasin yang agak panjang dan meletihkan jika berdiri. Larangan ini disebut jelas di dalam mazhab Syafie sebagai dihurai oleh Imam Khatib As-Syarbini, malah bersandar kepadanya juga dilarang ( Mughni Al-Muhtaj, 1/354 ; Minhaj at-Tolibin)

6) Meninggalkan solat ; kerana terlalu sibuk beraya di sana sini.

7) Dosa Bertempoh ; Kembali melakukan dosa yang ditinggalkan di bulan Ramadhan. Malah memang sebahagiannya diniatkan untuk disambung selepas Ramadhan. Sebagai contoh, ada yang menangguhkan pergaduhan di Ramadhan, maka syawal bolehlah bergaduh kembali. Syawal dijadikan tempat lambakan maksiat berdating, bersyahwat melalui telefon dan 'chat', berjalan jauh berdua-duaan dengan teman wanita dan lain-lain. Hancurlah seluruh kebaikan yang baru hendak sebati dengan hati, sudah dibuangnya jauh-jauh.

Terlalu banyak lagi senarainya, bagaimanapun cukuplah terlebih dahulu apa yang dicatatkan. Semoga ada manfaat.

Selamat Hari Raya Idil Fitri

"Taqabballahu Minna Wa Minkum Solehal A'Mal"

Khamis, 17 September 2009

PERUTUSAN RAYA - USTAZ MUHAMAD NAIM

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

-SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN Kepada Semua Ahli Qaryah Al-Ikhwan dan seluruh warga Bandar dan Kampung Sungai Buaya-

ALHAMDULILLAHI Rabbil Alamin, Wassalatu Wassalamu Ala Ashrafil Ambia ie Walmursalin Wa'ala Alihi Wasahbihi Ajama'in. Selawat dan salam kepada Junjungan Besar kita, Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kaum kerabat dan sahabat-sahabat Baginda yang jujur lagi setia hingga ke akhir zaman.

SAHABAT-SAHABAT SEKELIAN
Ramadhan Al-Mubarak adalah satu bulan yang penuh dengan rahmat dan barakah. Bulan untuk menggandakan pahala. Bulan yang penuh dengan hadiah dan bonus dari Allah s.w.t. Bulan yang paling lumayan pahalanya berbanding bulan-bulan yang lain. Bulan untuk mendidik manusia mendekati Allah s.w.t. Bulan untuk mencari keredhaan Allah, bulan untuk mencari keampunan Allah.

Bulan yang menjanjikan balasan syurga. Bulan yang digandakan pahala sehingga lebih baik dari seribu bulan. Bulan untuk meningkatkan ketaqwaan. Bulan yang syaitan dikat dan dibelenggu. Bulan untuk menjadikan tubuh badan bertambah sihat dan kuat. Bulan yang dikurniakan rezeki yang mencurah-curah. Bulan yang doa dimakbulkan Allah. Bulan yang diturunkan al-Quran sebagai penyelamat manusia di dunia dan akhirat.

Bulan yang di dalamnya terdapat ibadah puasa, ibadah sahur, solat tarawikh, zakat fitrah, majlis tazkirah, tadarus al-Quran, Qiamullail, berbuka puasa berjamaah, amalan iktikaf di masjid, umrah ramadah, zikrullah dan doa. Bulan untuk hamba memperbaiki hubungannya dengan penciptaNya. Bulan yang dijanjikan 1 amalan fardhu digandakan pahala seperti melakukan 70 amalan fardhu, 1 amalan sunat yang dikerjakan digandakan pahala seperti mengerjakan satu amalan fardhu, satu ibadah yang dilakukan semalam digandakan pahala seperti beribadah selama 83 tahun 3 bulan..Bulan Ramadhan sebenarnya merupakan pesta ibadah dan pesta memburu syurga Allah swt..

Allahuakbar..masyaallaah begitu pemurah dan baiknya Allah dengan hambanya.. Adakah kita menghargai dan menghayatinya.

SAHABAT-SAHABAT SEKELIAN
Bulan yang penuh barakah ini hanya ada 30 hari sahaja dalam setahun, hanya sebulan sahaja dari 12 bulan yang ada..hanya insan yang beriman, bertaqwa, yang benar-benar Muslim, yang benar-benar mukmin, yang ikhlas dan jujur, yang tak pernah cuai/lalai perintah allah sahaja yang berjaya mendapat serta memperolehi semua tawaran-tawaran yang dijanjikan oleh Allah swt. Bagi insan yang tiada perasaan sama ada ramadhan atau tidak, sama sahaja macam hari-hari dan bulan-bulan lain, masih melakukan cara hidupnya berdasarkan akal dan nafsunya maka tiadalah sebarang kebaikan dan manfaat Ramadhan padanya.

Sabda Nabi s.a.w:
“Amat sia-sia dan rugi mereka yang melalui ramadhan (hidup dibulan Ramadhan) namun tidak mendapat keampunan daripada Allah s.w.t.

SAHABAT-SAHABAT SEKELIAN
Namun begitu bulan yang penuh kerahmatan dan barakah ini bakal meninggalkan kita semua sehari dua lagi.. Hanya insan yang benar2 bertaqwa yang sedih dengan pemergian Ramadhan ini kerana golongan ini bimbang andainya Ramadhan kali ini adalah Ramadhan terakhir baginya, tidak sempat merasai Ramadhan pada tahun-tahun yang akan datang dan sedih serta bimbang kalau-kalau Allah tidak menerima amal yang dipersembahkan sepanjang Ramadhan ini.

SAHABAT-SAHABAT SEKELIAN
Semoga Allah membalas pahala yang terbaik kepada kita semua dan diberi ganjaran syurga ar-Rayyan sebagaimana yang dijanjikan kepada orang yang berpuasa dengan penuh keimanan dan mengharapkan keampunan daripada Allah swt. Tetapi golongan yang kurang beriman amat seronok dan gembira dengan pemergian Ramadhan kerana mereka menganggap Ramadhan adalah bulan yang mengongkong dan menyekat kebebasan makan mereka.

Kepada seluruh jamaah diharap amalan baik yang kita lakukan pada bulan Ramadhan menjadi amalan yang istiqamah dan berkekalan selepas Ramadhan sehinggalah kita bertemu Allah s.w.t bukannya hanya sebagai amalan yang bermusim..

Marilah kita meneruskan perintah Rasulullah s.a.w untuk bersama-sama meningkatkan amal sempena kedatangan Syawal dengan berpuasa 6 hari..insyaallah.

Sabda Rasulullah s.a.w:
"Sesiapa yang berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun." (Hadis riwayat Muslim).

DiSuBuh SyaWal yg MuLia:

JiKa aDa keSiLaPan SeMaLam BeLum TerAmPuni……AmPuNkAnLaH!

JiKa aDa keSiLaPan HaRi iNi MenYaKitKan……HaPusKanLah!

JiKa aDa keSiLaPan eSok HaRi MenDaTang……MaAfKanLah!

SaLam AiDil FitRi Al-MuBaRak kpd SeLuRuH JaMaAh SeKeLiAn. Ameeen

SEMOGA KITA MENDAPAT KEAMPUNAN, KERAHMATAN DAN KENIKMATAN DARIPADA ALLAH S.W.T

DARIPADA:
USTAZ MUHAMAD NAIM BIN HASHIM (IBNU MUSLIM) DAN ISTERI
(http://ustaznaim.blogspot.com / jelawat_putih@yahoo.com)
017-3112753 / 019-6023803BERHATI-HATI KETIKA MEMANDU..INGATLAH ALLAH S.W.T . SEMOGA SELAMAT PULANG DAN SELAMAT KEMBALI..WASSALAM

Hukum sebat dan rejam diluluskan

PolitikOleh:HambaAllah

Masyarakat Islam di wilayah autonomi Aceh yang ditangkap kerana berzina berhadapan hukuman rejam sampai mati selepas undang-undang syariah diluluskan semalam.

Undang-undang itu membenarkan hukuman sebat sehingga 100 kali dikenakan terhadap individu bujang belum berkahwin yang didapati melakukan zina.

Turut diluluskan ialah hukuman kepada peminum minuman keras, pengamal homoseks dan perjudian.

Undang-undang itu diluluskan sebulat suara di Parlimen.

“Semua pihak bersetuju secara sebulat suara untuk menjadikan rang undang-undang itu sebagai undang-undang termasuk hukuman merejam sampai mati.

“Undang-undang ini akan berkuat kuasa dalam tempoh 30 hari dengan atau tanpa kelulusan gabenor Aceh,” kata Pengerusi Speaker Khas Parlimen, Bachron M Rasyid.

Ia sekali gus menggantikan undang-undang sivil.

Jurucakap Parti Keadilan Makmur, Moharriyadia berkata, undang-undang itu merupakan langkah pencegahan untuk penduduk Aceh agar mereka tidak terlibat dengan masalah moral.-Sabahdaily

F1: Honda keluar, BMW keluar...Proton masuk??

Max Mosley, President International Automobile Federation (FIA), pembiayaan bagi setiap pasukan F1 untuk setahun adalah dalam lingkungan Pound Sterling 300 juta (lebih kurang RM1.7 billion kalau ikut nilai matawang terkini).

Berikutan kegawatan ekonomi di seluruh dunia. Beberapa pengeluar kereta yang menyertai F1 telah mengisytiharkan keluar daripada pertandingan Sirkit F1.

HONDA
Honda, salah satu dari pembuat kereta gergasi di dunia sudah pun menarik diri dari lumba kereta Formula One (F1) kerana kos penyertaan yang semakin tinggi dan keadaan ekonomi dunia yang diambang kegawatan.

BMW
BMW mengumumkan menarik diri daripada Sirkit F1 pada penghujung 2009. BMW juga tidak lagi terlibat untuk membekal enjin F1.

"Sudah tentu ini merupakan keputusan yang sukar. Tapi ini langkah penyelesaian demi stategi penstrukturan semula syarikat", kata CEO BMW Norbert Reithofer.

PROTON
Ditanya berhubung jumlah bajet tersebut dan pelaburan kerajaan, Najib berkata: "Pelaburan kerajaan Malaysia adalah melalui Proton."

Beliau menyifatkan projek tersebut tidak membazir kerana ia akan memberi elemen pemasaran yang besar kepada negara apabila menyertai kejohanan F1 itu.

ALASAN NAJIB....
"Kalau kita nak eksport Proton, kita kena tentukan jenamanya mantap, ada elemen pemasaran yang mantap.

"Ia bukan kegiatan sukan semata- mata kerana ada unsur pemasaran untuk Proton dan Malaysia serta jenama AirAsia dan Naza juga dapat dipopularkan," katanya.

Perlukah Malaysia mengeluarkan badget sebegini besar dalam kegawatan ekonomi sekarang..
Patutla kakitangan kerajaan dah tiada 'duit raya', untuk semua kakitangan kerajaan..
Di sinilah peruntukan kerajaan sebenarnya..
:Author Faethal

INFO : Panadol Merbahaya ???

Oleh : Zamri keciks

JANGAN AMBIL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)
UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…


“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol.. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman. Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda. Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin? Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

Wartawan 'baling kasut' dibebaskan


BAGHDAD - Wartawan Iraq, Muntazer al-Zaidi yang dipenjarakan kerana membaling kasut ke arah bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), George W Bush dibebaskan semalam.

Dia pada mulanya dijadualkan dibebaskan kelmarin tetapi ditangguhkan sehari kerana beberapa prosedur undang-undang belum diselesaikan.

Muntazer, 30, dalam satu sidang media selepas pembebasannya semalam mendakwa dia dipukul, disebat dan dikenakan kejutan elektrik selama beberapa hari ketika dalam tahanan.

Pembebasannya itu disambut oleh beberapa ahli Parlimen Iraq yang menyokongnya di luar penjara di Baghdad, kata abangnya, Uday al-Zaidi.

"Hari ini saya bebas lagi, tetapi negara saya masih lagi sebuah penjara," katanya dengan merujuk kepada kehadiran tentera AS di Iraq selepas tumbangnya rejim Presiden, Saddam Hussein.

Rakaman daripada televisyen Al-Baghdadia menunjukkan Muntazer tampil dengan memakai kaca mata hitam dan tubuh dibalut bendera Iraq untuk memberikan kenyataan media pertama selepas dibebaskan.

Kakitangan Al-Baghdadia menyembelih sekurang-kurangnya tiga biri-biri sebagai meraikan kepulangan wartawan berani itu.

Muntazer dihukum penjara tiga tahun kerana menyerang ketua negara asing tetapi dikurangkan kepada setahun selepas mahkamah menerima rayuannya.

Dalam insiden 14 Disember tahun lalu, Muntazer mengutuk Bush dengan berkata, 'ini ucapan selamat tinggal untuk kau, anjing' sambil membaling kasutnya ke arah bekas Presiden AS itu.

Katham Al-Quran 1430H Masjid Ar-Rahman - Sinar

Rabu, 16 September 2009

Nasehat Syeikh Abdulkadir Al Jailani

Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :
"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

Majlis Khatam Al-Quran 1430H - Masjid Ar-Rahmah Sg. Buaya

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Catatan oleh al-ikhwan
Foto Sdr. Zulhairi

Dipanjat ke Syukuran kehadrat ALLAH SWT dengan limpah kurnia serta innayah NYA jua dipanjangkan umur dilapangkan masa untuk ana mencoretkan sedikit aktiviti Masjid Ar-Rahmah Sg. Buaya. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga, sahabat dan penyambung lidah Baginda.

Seperti yang dirancang tanggal 15 Sept.2009M (25Ramadhan 1430H), berlansungnya satu majlis yang Insy'Allah diberkati ALLAH SWT iatu Majlis Khatam Al-Quran yang didalam juga diisi Penyampaian sagu hati Petugas Ramadhan, iaitu Imam, Bilal, Siak, Taddarus Al-Quran, Sumbangan zakat kepada asnab2 dan Sumbangan duit Moreh kepada 1 Masjid dan 11 Surau di sekitar Sg. Buaya.

Majlis dimulakan dengan Khatam Ql-Quran sejurus selesai Solat Sunat Tarawih dan Witir.

Pentaddarus memperdengarkan bacaan dengan gaya perasan tersendiri konon2 macam Syudais, Al-Qhamidi, Syeh Tahir dan seangkatannya

Seterusnya Pengurusi Majlis mengambil tempat memulakan Program selanjutnya, memgalukan kehadiran tetamu jemputan Sdr. Nasaruddin Pusat khidmat DUN Btg. Kali, Ketua Kampung (Wakil jer..), Asnab2 dan seluruh Jamaah yang hadir.

Pengerusi Majlis Sdr. Nasaruddin (Tim. Nazir) boleh tahan 'taici' sahabat sorang ni

Nazir Masjid mengambil tempat memberi ucapan memperingatkan diri sendiri dan sahabat AJK betapa peri pentingnya amanah yang digalas oleh AJK ynag diamanahkan dan akan dipersoalkan oleh ALLAH SWT di akhirat kelak.

Sejak mengambilalih pentadbiran Masjid bermula 1 Jun 2009 beberapa pembangunan Jasmani telah dilaksana spt PA Sistem, pagar, kemudahan bilik air dll. Pembangunan Rohani juga sangat dititik berat dengan mengada kuliah2 mingguan iatu Tafsir, Feqah , Tajwid, Aqidah dll dipimpin oleh Ustaz2 yang bertauliah. Juga perancangan masa depan memperbanyakkan program yang bernafaat selari dengan syariat Islam.

ehemmm.. Nazir ni, dengar citer 'public speaking' paling tak sukai lain la majlis akad nikah, tapi nampak control macho dalam hati sapa yg tahu...

Ucapan terima kash kepada semua penyumbang bagi menjayakan Majlis ini dan para jamaah yang sentiasa mengimarah sepanjang Ramadhan Al-Mubarak ini dan petugas2. Kerjasama anak khariah juga diperlukan untuk memberi teguran dan cadangan bagi mempertingkatkan lagi program2 Masjid.

Permohonan maaf yang mewakili AJK sekiranya terdapat kepincangan sepanjang pentadbiran dari tutur kata, perbuatan dan program2 yang menyinggung mana2 pihak tanpa disedari. Ucapan SELMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN mewakili seluruh AJK.

Wakil Kerajaan Negeri Sdr. Nasaruddin menyampaikan hasrat kerajaan menggalakkan program seperti ini supaya menjadi takwin Masjid dan menjadi jambatan antara rakyat dan kerajaan. Beliau juga menerangkan rancangan yang telah, sedang dan akan dilaksanakan oleh kerajaan utuk kebajikan rakyat Selangor.

Sdr. Nasaruddin.. tahun lalu program ni di Surau Al-Ikhwan tahun ni ok Masjid tu..

Majlis diteruskan sumbangan zakat individu kepada Asnab

Salah seorang asnab Muslimin macan kenal jer...

Salah seorang asnab Muslimat
seterus Ajk dan petugas Masjid

Ustaz Nurulhak.. ana tabik enta sebulan imam Tarawih (Imam 3 Masjid). Hanya ALLAH saja yg dpt mambalas jasa tuan.. Aminn...

Tn. Hj. Rashid.. (Imam 2) Naib Qhadi, apa nak buat baik daftar ngan ana dulu baru boleh ambil borang. theee hee...

Siak Arshad tunduk semacam jer... Siak Rosli dan Khalid timer kasih semua, tanpa anda semua apa nak jadi
Sumbangan pada surau2 sekitar Sg. Buaya

Pengerusi Baru Al-Ikhwan Tn. Hj. Abd. Rahman sahabat dunia akhirat ana. Hj apa barang belum hulur dah tadah ni... surau lain Al-Ikhlas, Asy-Syuro, Al-Hidayah, At-Taqwa, Al-Ansar, Nuru Iman,An-Nur, Peringkat 1, 2 dan 3. Juga menerima bahagian masing2

Nazir pun dapat ker..??? bukanlah wakil Masjid laa..


Menjamu selera seperti kata cikgu Arif menu special Sate Kajang ada, nasi lemak Sg. Choh... pehhh.. power dan kueh2 lain rugi sapa tak datang.

Akhir kata SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN. Dari keseluruhan AJK Masjid Ar-Rahman berserta keluarga. Sekiranya sepanjang persahabatan dan perkenalan kita ada tuturkata, tingkahlaku, gerak gaya yang menyinggung dan terusik hati disusun 10 jari memohon keampuanan dan kemaafan dunia akhirat. Semoga berjumpa lagi Berhati2 semasa memandu balik kampung dan kembali balik.

Jazakallahu khairan kathiro...
Wassalam

TIPS HARI-HARI TERAKHIR RAMADHAN

AgamaOleh:HambaAllah
RAMADHAN semakin hari bakal meninggalkan kita. Bulan yang penuh rahmat, pengampunan dan dijanjikan pahala berlipat kali ganda bagi hamba-Nya yang mengikhlaskan pengabdian diri kepada Allah s.wt.

Oleh itu rebutlah peluang dengan baki hari yang ada, setiap jam yang dilalui, setiap minit yang berdetik dan setiap saat masa yang berlalu

untuk mempastikan Ramadhan ini menjadi Ramadhan terbaik untuk kita semua.

Berkorbanlah dengan masa, tenaga dan segala-galanya untuk mencari malam Lailatul Qadar kerana di malam ini Allah menjanjikan ganjaran yang teramat besar di samping doa-doa yang akan dimakbulkan Allah s.w.t. Beri'tikaflah, bangunlah dan persembahkanlah rintihan, harapan dan taubat kerana malam itu hanya berlaku sekali dalam setahun.

Hari-hari terakhir Ramadhan juga adalah hari-hari di mana Allah memadam nama-nama manusia yang akan dimasukkan ke dalam neraka. Na'uzubillah... Oleh itu perbanyakkanlah doa, basahi lidah dengan istighfar kepada Allah, sesali lah segala dosa-dosa yang dilakukan, dan berazamlah untuk tidak melakukannya lagi kerana sesungguhnya Allah amat ternanti-nanti permohonan ampun dari hamba-Nya.

Luangkanlah masa 4-5 minit sebelum berbuka puasa untuk memperbanyakkan doa kepada Allah dan beristighfar kerana detik-detik itu menjadi satu masa mustajab doa
Perbanyakkan lagi amalan-amalan membaca Al-Quran, bersedekah, sembahyang sunat dan segala perkara kebaikan kerana ingatlah hanya amalan sahaja yang akan menemani kita di saat kita berseorangan di alam barzakh.

Sama-samalah kita istiqamah melakukan ibadah kepada Allah dan gunakanlah kesempatan masa yang diberikan Allah ini dengan sebaiknya kerana belum tentu Ramadhan akan datang kita dapat tempuhi lagi.

Wallahua'lam
biaqpila.blogspot.com

Sheikh Yusuf al-Qardawi: Ulama Awam Lebih Bahaya Daripada Ulama Kerajaan...

Oleh: Hasrul Mohd
http://al-qedahi.blogspot.com/

فقهاء العوام أخطر من الفقهاء الذين يرضون السلطان؛ لأن من يحاولون إرضاء السلطان مكشوفون ومعروفون، وبالتالي فإن تأثيرهم محدود، خلافا لمن يتطلعون لإرضاء الناس؛ حيث يصعب كشفهم فينتشر الفساد بفعل فتاواهم وآرائهم المدمرة..".

Ulama Awam (ulama yang disukai orang awam) lebih bahaya daripada Ulama Kerajaan (ulama yang ikut hawa nafsu kerajaan) kerana apa yang dilakukan oleh Ulama Kerajaan tersebut akan diketahui dan akan terdedah juga. Jadi pengaruh mereka akan tersekat. Ini berbeza dgn Ulama Awam yg menginginkan reda manusia melalui pendapat-pendapat mereka yg sukar dikesan dan kesalahan fatwa yg dilakukan mereka akan tersebar.

30/7/2009.

Ini dinyatakan oleh Sheikh Yusuf al-Qardawi dalam siaran mingguan yang popular iaitu channel "saya" yang ditayangkan pada 30 Julai 2009.

وشدد القرضاوي على خطورة هذا النوع من الفقهاء والمفتين الذين يتهيبون الجماهير فيفتون تبعا لأهوائهم، محذرا في الوقت نفسه من علاقة الفقيه والمفتي بالحاكم، رافضا أن يقوم المفتي بـ"إنتاج الفتاوى مجاملة للسلطان، ومحاولة لإرضاء هوى الدولة"!.

Beliau menegaskan bahawa bahaya itu merujuk kepada pendapat Ulama Awam yg beri pendapat mengikut nafsu mereka. Pada masa yg sama, beliau juga mengingatkan tentang bahaya Ulama Kerajaan yg berfatwa mengikut hawa nafsu kerajaan pemerintah.

الحلقة التي دار موضوعها حول الاجتهاد وضرورته لتجديد الفقه الإسلامي أوضح فيها القرضاوي أن "الاجتهاد هو الطريق إلى تجديد الشريعة الإسلامية وتهيئتها حتى تحل مشاكل الناس في كل مكان وفي أي زمان".

Siaran tersebut sebenarnya berkisar tentang ijtihad dan kepentingannya untuk tajdid fiqh Islam. Beliau menjelaskan bahawa ijtihad merupakan jalan ke arah tajdid Syariah Islam untuk menyelesaikan masalah masyarakat pada setiap tempat dan masa.

ولفت إلى أن "عصرنا اليوم أحوج ما يكون إلى الاجتهاد، خلاف العصور السابقة التي كانت الكتب فيها تكفي الناس لحل مشاكلهم نظرا لرتابة الحياة حينها، وخلوها من التعقيدات المعاصرة.

Berhubung dengan zaman sekarang ini, ia sudah pasti lebih memerlukan kepada ijtihad tersebut kerana ijtihad-ijtihad terdahulu adalah untuk menyelesaikan masalah ketika itu yang sudah pasti tidak sama dgn masalah pada zaman ini.

ونبه رئيس الاتحاد العالمي لعلماء المسلمين على حتمية التجديد والاجتهاد، مشيرا إلى مخالفة أصحاب أبي حنيفة له في أكثر من ثلث مذهبه وهم الذين جاءوا بعده بـ30 سنة، فكيف لأكثر من 14 قرنا، تغير فيهم وجه العالم بفعل الثورات العلمية والتقدم التكنولوجي الكبير؟!


Beliau juga yang merupakan Ketua Persatuan Ulama Dunia mengingatkan bahawa tajdid dan ijtihad dianggap sangat perlu. Keperluan itu dilihat sebagaimana ijtihad yg dilakukan ulama Hanafiyyah yang berbeza dgn pengasas mazhab tersebut iaitu Imam Hanafi meskipun jaraj masa mereka baru saja 30 tahun. Apatah lagi kita sekarang yang berjarak masa 14 kurun dan dipenuhi dgn pelbagai teknologi.


ووضع القرضاوي بعض الشروط العلمية والخلقية والدينية التي يرى وجوب توافرها في المجتهد مثل: التأهيل العلمي العالي، والمعرفة الكافية بالكتاب والسنة والفقه، والإلمام بالمسائل التي اختلف فيها الفقهاء، والقدرة على تمثل الواقع وتحقيق مقاصد الشريعة.

Dalam berijtihad, beliau meletakkan beberapa syarat, antaranya ialah:
a) Capai darjat ilmu yang tinggi.
b) Fahami secara mendalam terhadap al-Quran, Hadis dan fekah.
c) Memahami permasalahan perkara khilafiyyah di kalangan para ulama.
d) Mengetahui permasalahan terkini dan maqasid syariah.

Kesimpulan:
1) Ulama Kerajaan memang bahaya kerana kekadang pendapat mereka adalah untuk menepati kehendak hawa nafsu kerajaan.
2) Pada masa yg sama, Ulama Awam juga bahaya kerana masyarakat yang bencikan Ulama Kerajaan sudah pasti akan menerima pendapat Ulama Awam itu, meskipun ulama tersebut juga kekadang menggunakan nafsu.
3) Masyarakat perlu berhati-hati ketika meminta pendapat dari Ulama Awam di samping berhati-hati dengan Ulama Kerajaan jika ternyata mereka gunakan nafsu.
4) Ijtihad sangat penting pada zaman moden kerana ia sudah pasti berbeza permasalahannya berbanding zaman ulama terdahulu.
5) Namun, ijtihad memerlukan syarat-syarat tertentu seperti disebut di atas.

Lima Tahanan ISA Dibebaskan

PUTRAJAYA, 15 Sept :- Lima tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang kesemuanya anggota Jemaah Islamiah Malaysia, dibebaskan petang Selasa setelah dianggap tidak lagi menjadi ancaman kepada keselamatan negara.

Mereka ialah Abdullah Daud, Mat Sah Mohd Satray, Ahmad Kamil Md Hanapiah, Mohd Nasir Ismail@Hassan dan Muhammad Amir Md Hanapiah, seperti satu berita yang disiarkan oleh Bernama hari ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata dengan pembebasan itu, kini tinggal sembilan lagi tahanan ISA terdiri empat rakyat Malaysia dan masing-masing seorang warga Bangladesh, Pakistan, Thailand, Singapura dan Indonesia.

"Pembebasan mereka hari ini untuk memberi mereka peluang menyambut Aidilfitri bersama keluarga masing-masing. Ia tidak ada kena mengena dengan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang," katanya kepada pemberita.

Hishammuddin berkata pembebasan kesemua tahanan itu adalah kerana mereka telah menunjukkan respon pemulihan positif sepanjang tempoh pemulihan dan tidak lagi dianggap menjadi ancaman kepada keselamatan negara.

Selasa, 15 September 2009

Dulu lain sekarang lain

Dulu lain sekarang lain
Posted on Tuesday, September 15 @ 04:00:00 MYT by Paktam

KALAU diamati perubahan di sekeliling kita, nescaya kita akan terkejut dengan apa yang berlaku sekarang.Dulu anak-anak minum susu ibu, sekarang ramai anak minum susu lembu. Dulu anak perempuan tidak boleh bebas, sekarang jumpa bayi dalam tandas.

Dulu 'jahat-jahat' anak muda, kacau anak dara balik mengaji; sekarang mat rempit dan bohsia menjadi-jadi.

Dulu guru didik anak murid macam anak sendiri, kalau nakal atau main-main kena pukul kena ketuk ketampi, balik rumah kena rotan lagi. Sekarang kalau anak murid kena jentik, guru sekolah akan kena 'titik'.

Dulu guru ramai yang tinggi hemah, sekarang guru ada yang hisap dadah dan moral rendah. Dulu budaya Timur jadi panduan, sekarang budaya Barat habis-habisan jadi tiruan, lelaki bersubang bertatu di badan.

Dulu dalam politik tolak menolak jawatan, sekarang cari tok cak, tok batin, tok sami dari sini sampai sempadan.

Dulu suasana politik negara stabil, sekarang dah nampak kucar-kacir. Dulu pembangkang sikit sangat, sekarang pembangkang riuh dan gamat.

Dulu semua negeri bawah Barisan, sekarang lima negeri di bawah Pakatan. Dulu fitnah tersebar dengan surat layang, sekarang ada blog, Internet, sms dan video pun tak kurang.

Dulu sebelum kahwin merisik, bertunang dan nikah, sekarang belum kahwin duduk sekali dah. Dulu yang buat perangai luar tabii sembunyi-sembunyi. Sekarang apa orang kata, dia orang tak peduli, ada kelab gay lagi.

Dulu mak bapa yang dah tua dijaga, sekarang mak bapa dihantar ke rumah orang tua.

Dulu tak ramai orang kita belajar di luar negeri, sekarang sudah ramai yang balik lupa diri.

Dulu hendak dapat biasiswa, kalau suruh sembah pun sanggup sembah, sekarang dah dapat ijazah penjamin yang susah.

Dulu orang Melayu ada P.H.D (perangai hasad dengki), sekarang pun masih tebal P.H.D.

Dulu Aceh kena langgar tsunami, sekarang kita kena selesema babi.

Dulu doktor gaji rendah, sekarang doktor masih lagi rendah. Dulu kebanyakan kita fasih bahasa Inggeris, sekarang ramai yang tak boleh.

Dulu ada dua tiga saluran tv, sekarang lebih 80 saluran disaji. Dulu pelajar rajin ulang kaji, sekarang tercongok depan tv.

Dulu filem Melayu hitam putih tetapi tinggi kualiti, sekarang nak cari yang berjenis susah sekali.

Dulu drama berbentuk bangsawan, sekarang drama penuh cerita tahyul dan syaitan.

Dulu para artis payah nak cari makan, sekarang ramai lumayan pendapatan.

Dulu orang Melayu ketinggalan ekonomi, sekarang orang Melayu masih ketinggalan di sana sini. Orang dah jauh sampai ke bulan, kita masih lagi "Engkau laksana bulan".

Tiga puluh tahun dulu gaji mula akauntan dua ribu, sekarang pun masih dua ribu. Tiga puluh tahun dulu rumah teres dua tingkat di Taman Tun Dr. Ismail harga RM60,000, sekarang harga dekat RM500,000.

Tiga puluh tahun dulu ekonomi kita lebih kurang sama dengan Taiwan, Korea dan Singapura, sekarang kita bukan lagi Asian Tiger. Dulu paras gaji kita sama mereka, sekarang kita dah ditinggalkan mereka.

Dulu Amanah Saham Nasional orang Melayu yang beli, sekarang orang Melayu tak larat nak beli. Dulu ada Bank Bumiputera sekarang yang ada Kelab Golf Rahman Putra.

Dulu duit kita dua ringgit setengah satu dolar Amerika, sekarang duit kita tiga ringgit setengah satu dolar Amerika.

Dulu orang Malaysia membeli-belah di Singapura, sekarang orang Singapura membeli-belah di sini pula.

Dulu rasuah adalah juga, sekarang ini sudah berleluasa. Sudah 52 tahun kita merdeka, masih ada kemiskinan tegar, Pasar Chow Kit tak bertukar.

Dulu sungai-sungai kita boleh mandi, sekarang semua dah dicemari.

Dulu kita banyak tanam padi, sekarang kita banyak import padi. Dulu terbongkok-bongkok kita tanam padi, sekarang pun masih terbongkok-bongkok tanam padi.

Dulu anak petani mahu kerja di sawah, sekarang buruh Siam yang jadi mewah.

Dulu pekerja asing adalah juga, sekarang dia orang dah melambak-lambak.

Dulu anak-anak muda rajin mengaji, sekarang anak-anak muda ramai yang ambil ekstasi.

Dulu di universiti ramai pelajar lelaki, sekarang entah ke mana pergi. Dulu pelajar asing datang nak belajar, sekarang dah banyak aktiviti luar.

Dulu dapat pink form jadi kaya sekelip mata, sekarang banyak kemudahan dah tak ada. Dulu pengerusi sini pengerusi sana, nama ada saham orang lain punya, sekarang pengerusi tak ada, saham pun tak ada.

Dulu tak ada duit ceti jadi payung, sekarang tak ada duit pergi jumpa ah long.

Dulu eksport jadi sandaran, sekarang yang penting ilmu pengetahuan. Dulu hasil keluaran bernilai rendah, sekarang kenalah tingkatkan nilai tambah.

Dulu orang Melayu tak pandai berniaga, sekarang banyak pula skim cepat kaya.

Dulu orang guna mesin taip lagi, sekarang orang dah guna PC. Dulu telefon bimbit berat nak angkat, sekarang seorang ada tiga dan empat.

Dulu jalan mana-mana pun selamat, sekarang silap haribulan beg tangan kena rembat. Dulu halal haram orang tak kisah sangat, sekarang sijil palsu 'Halal' pun orang buat.

Dulu Islam lalui zaman gemilang, para ilmuwan begitu terbilang. Sekarang umat Islam dah tinggal belakang, meletupkan diri untuk berjuang.

Dulu kita disuruh "Bekerja dengan Saya", sekarang konsep 1Malaysia. Dulu ramai pejuang bangsa, sekarang di mana mereka berada?

PENULIS: DATO' SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

Pokok pangkal Al-Quran

Abul A'la Al Maududi menjelaskan didalam bukunya "Mabadi Asasiyah lifahmil Quran".Beliau mengemukakan pendapatnya, Barang siapa hendak mempelajari isi Al Quran dan memahami tujuannya,terlebih dahulu ia harus mengetahui pokok pangkal Al Quran itu sendiri.Sebab jika tidak demikian, nescaya ia tidak akan memahami dengan jelas dan yakin bahawa Al Quran benar-benar suatu petunjuk,bimbingan,perukunan,perintah dan larangan dalam segala segi kehidupan manusia.

Yang dimaksudkan dengan pokok pangkal itu disimpulkan oleh penulis email ini sebagai berikut:-

1. Allah S.W.T. yang menciptakan dan menguasai alam dan segala isinya ini telah menempatkan manusia di mukabumi. Dilengkapi manusia dengan akal untuk mengetahui dan berfikir sehingga dapat membezakan yang baik dengan yang buruk. DiberiNYA kebebasan memilih dan mengatur segala urusannya menurut cara yang disukai oleh manusia itu sendiri.Pendeknya manusia diberi kemerdekaan mengurus dirinya dan diberi kekuatan untuk menguasai, mentadbir serta mengolah bumi ini. Dengan kasihnya Allah S.W.T. kepada manusia, diturunkanNYA kitab-kitab (Taurat,Zabur,Injil dan akhirnya Al Quran) sebagai satu perukunan untuk membimbing manusia menjalani kehidupan yang diredhaiNYA.

2. Dalam kedudukan yang begitu tinggi, ditanamkan pula oleh Allah ke dalam jiwa manusia kepercayaan tentang keTuhanan iaitu Tauhid (Zat,Sifat,Asma dan Afal),iaitu pengakuan bahawa:

- "Aku (Allah), Tuhanmu dan Tuhan seluruh alam.Pujaanmu dan Pujaan seluruh alam, Penguasamu dan Penguasa seluruh alam (dalilnya ialah surah Al Fatihah).Sebab itu, tidak ada dalam daerah kekuasaanKU, kemerdekaan yang tiada terbatas.Jangan kamu menjadi hamba selainKU.Tiada seorang pun selainKU yang berhak kamu puja dan kamu patuhi atau tunduk di hadapanyna".
- "Sesungguhnya hidup yang Aku berikan kepadamu di bumi dengan memperoleh kemerdekaan adalah masa UJIAN. Setelah hidup (jasad mati,roh tetap hidup) kamu akan kembali kepadaKU.LALU AKU PERIKSA, apa yang telah kamu kerjakan selama hidupmu itu.Aku akan putuskan perkaramu, berbahagia atau sengsara.Jalan (tariq) yang paling baik kamu tempuh dalam kehidupanmu ialah: kamu mengambil AKU menjadi Tuhan Yang Maha Esa dan Penguasa Tunggal.Kerananya kamu bekerja menurut pimpinan yang Aku turunkan dan kamu menyedari, bahawa hidup di dunia merupakan UJIAN dan kepadaKU tujuan hidupmu yang sebenarnya, untuk memperoleh kebahagian di hari akhirat".
- "Setiap jalan dan cara hidup (tariq-TAREKAT ialah jalan untuk memurnikan SYARIAT,mencantikan lagi, agar manusia bertemu dengan HAKIKAT dan boleh berMARIFAT dengan Allah S.W.T.) yang bertentangan dengan jalan yang tadi merupakan kerugian dan kesalahan.Tetapi kalau kamu mengikuti jalan dan cara hidup tersebut, kamu juga merdeka untuk menempuhnya, akibatnya bukan saja kamu memperoleh keamanan dan ketenteraman dalam kehidupan dunia, bahkan Aku akan melimpahkan kurniaKU kepadamu, ketika kamu kembali kepadaKU dengan memperoleh kampung yang dinamakan syurga.Di situ kamu tiada akan merasa letih dan lelah".
- "INGAT!!!, kalau kiranya kamu menempuh jalan dan cara hidup yang lain,bukan jalan ini (JALANKU) dan kamu merdeka untuk menempuhnya, bukan saja kamu akan merasakan akibatnya di dunia berupa bahaya dan kebinasaan, keluh kesah dan kehancuran, bahkan setelah kamu menyeberang dari alam dunia ini ke alam yang lain, lalu Aku PERIKSA, tempat diam kamu adalah neraka.Di situ kamu akan memperoleh kepedihan yang amat sangat, yang berlarut-larut dengan seksaan yang lama,kesedihan yang tiada kunjung habis".

3. Demikianlah manusia yang pertama mendiami bumi ini bersama isterinya,Adam dan Hawa mendapat pimpinan dan juga ilmu pengetahuan dari Allah supaya keduanya dapat mengikut dan melaksanakannya untuk kemaslahatan bagi dirinya,keluarganya dan keturunannya.Adam mengetahui jalan dan cara hidup yang lurus dengan mematuhi perintah Allah, yaitu (patuh kepada Allah), yang juga mewasiatkan kepada keturunannya agar mematuhi perintah Allah tersebut sehingga pada saat matinya kelak dalam keyakinan kepada Allah dalam melaksanakan kepatuhan itu.
Tetapi dalam masa-masa berikutnya, banyak manusia yang menyimpang dari jalan yang benar (agama yang betul).Pada mulanya mereka mulai acuh tak acuh terhadap ajaran Allah, kemudian berusaha merubah sedikit demi sedikit dan akhirnya, bahkan menentang ajaran yang benar itu, maka wujudlah kategori munafiq, kufur, murtad dan kafir.Dalam penyimpangan-penyimpangan yang dilakukannya, manusia mempersekutukan Allah dengan benda-benda langit dan yang ada di bumi atau yang dibuatnya oleh tangannya sendiri.Dicampur adukannya ajaran Tuhan dengan bermacam-macam khayal dan buah fikirannya (pendapat akal) atau falsafah yang menyesatkan.Disamping itu, mereka adakan pula beberapa mazhab (aliran kepercayaan 'isme' yang asalnya dari fikiran dan dirupabentukan menjadi pegangan muktamad).Dibuangnya undang-undang yang telah ditetapkan Allah dan mengantikannya dengan undang-undang yang sesuai oleh keinginan hawa nafsunya dan pendapatnya sendiri, sehingga bumi Allah ini penuh dengan kejahatan dan kezaliman.
Apabila akal sudah mengatasi Wahyu Allah, manusia lebih cerdik daripada Allah S.W.T. dengan mengemukakan pendapat-pendapat akal yang dirupabentukkan dan diatas pendapat ini, manusia hidup sehingga sanggup mati mempertahankannya. Pembentukan pendapat akal ini, 'isme', bercambah dengan mengeluarkan benih-benih yang bertentangan dengan ajaran Al Quran saperti nasionalisme,komunisme,sekularisme,liberalisme,sosialisme,patriotlisme dan bermacam-macam isme lagi yang asalnya dari pendapat orientalis dan cendiakawan-cendiakawan barat.Bagi yang mendakwa sebagai Islam, tetapi kurangnya iman, ada yang mencampur adukkan hukum-hukum Islam dengan pendapat-pendapat ini tadi, maka, berlakulah kesyirikan, juga menguna pakai hukum-hukum Allah separuh-separuh mengikut selera nafsu!

4. Tuhan yang memberikan kemerdekaan terbatas kepada manusia, tiadalah bertentangan dengan sifatNYA sebagai pencipta,kalau Allah dengan cara kekerasan dan paksaan hendak mengembalikan orang yang sesat dari jalan dan cara hidup yang benar.Sebagaimana kelonggaran dan kesempatan yang diberikanNYA kepada manusia, sehingga mereka bekerja di dunia dengan penuh kemerdekaan, tidaklah menjadi halangan kalau Allah S.W.T. menyiksa dan membinasakan manusia itu disebabkan melanggar perintahNya dan menempuh jalan yang sesat.
Selain itu Allah telah berkehendak dalam DIRINYA sejak diciptakanNYA manusia pertama untuk memimpin dan melaksanakan perintahNYA, disamping memberikan kemerdekaan kepada manusia itu.Untuk melaksanakan kehendakNYA, Allah memilih di antara manusia yang beriman kepadaNYA dan mencari keredhaanNYA untuk menjadi utusanNYA.Tuhan mewahyukan kepada utusanNYA itu pengetahuan kebenaran agar disampaikan lagi kepada manusia sesamanya dan menyeru kepada umatnya agar kembali ke jalan yang terang dan kepada cara hidup yang benar yang sebelumnya mereka telah menyimpang dari jalan yang diredhaiNYA.

Sambil itu, check it out:- http://www.e-jariah.net/bismiibrahim
http://www.perigiduit.com/ref=bismiibrahim
http://mybid.com.my/user/register/bismiibrahim

5. Tuhan mengutuskan rasul-rasul kepada bermacam-macam bangsa dan negeri dan sentiasa sambung menyambung selama beribu tahun menurut zaman dan keadaan waktu itu.Rasul-rasul mengajarkan agama yang serupa, yakni mengesakan Allah, mematuhi perintah-perintahNYA dan menjauhi laranganNYA kepada umat-umatnya, sesuai dengan apa yang diajarkan Allah S.W.T. kepada Adam,sejak ditempatkan Adam di muka bumi ini.
Mereka, umat-umatnya menerima seruan Rasul-rasul itu untuk dipimpin menjadi suatu umat yang bersatupadu, menjalankan hukum Tuhan dan mematuhi cara hidup yang telah digariskan.Para rasul dengan teguh melaksanakan apa yang ditugaskan Allah S.W.T., melarang manusia melakukan cara hidup yang salah, yang tidak diredhai Allah.Tetapi apa yang terjadi dalam perjalanan sejarah, sebagian besar tidak mahu menerima seruan Rasul-rasul itu dan mematuhi perintah Allah, setelah beberapa masa, mereka ikut pula terperosok kedalam jurang kebinasaan dan kesesatan.

Dari hadis soheh dari Abu Dzar r.a. membicarakan ayat ke-7 dari surah Al Fatihah:-

"Orang-orang yang pernah dianugerahkan nikmat, bukannya orang-orang yang dimurkai dan orang-orang yang dikatakan sesat".
Nabi s.a.w. bersabda:-. "Yang dimurkai ialah orang-orang Yahudi iaitu yang mengetahui tentang kebenaran dan yang mempunyai ilmu, tetapi menyanggah dan menutupi kebenaran itu serta melanggar perintah Allah.Dan yang dikatakan orang-orang yang sesat ialah Nasrani kerana mengikut saja apa yang disesatkan oleh Yahudi tanpa usul periksa dan beramal keatasnya tanpa ilmu pengetahuan".
Kesimpulan kepada hadis ini ialah ditujukan kepada orang-orang Islam yang setiap hari mengulanginya bacaan sebanyak 17 kali sehari dan lebih.Diperingatkan Allah kepada kita agar jangan menjadi Yahudi dan Nasrani iaitu mestilah mencari ilmu pengetahuan yang diredhai Allah dan beramal keatasnya dengan penuh kebijaksanaan serta yakin dan mestilah berwaspada dengan penyelewengan serta penipuan kedua-dua mereka ini.Itulah rahsia ayat ini!

6. Terakhir,Allah S.W.T. mengutus Nabi Muhammad s.a.w. di tanah Arab sesuai dengan tujuan suci Rasul-rasul sebelumnya.Tugasnya yang penting ialah menyeru manusia seluruhnya kepada jalan dan cara hidup yang benar,menyampaikan kepada mereka pimpinan yang benar dalam bentuk baru yang lebih sempurna dari Nabi-nabi sebelumnya.Mereka yang memperkenankan seruan ini menjadi suatu umat yang menegakkan tata susila kehidupan menurut petunjuk dan bimbingan AllahS.W.T..Selanjutnya umat ini tampil untuk memimpin dunia dan memperbaikinya.Al Quran yang diturunkan kepada Nabi s.a.w. adalah kitab dakwah sepanjang zaman dan didalamnya penuh dengan pimpinan dan cahaya yang terang.Dipimpin oleh Allah, Segala Puji-Pujian Bagi Allah Seru Sekalian Alam dengan Al Quran kepada sesiapa yang dikehendakiNYA di antara hamba-hambaNYA

Demikianlah beberapa kesimpulan pokok pangkal Al Quran dan didalamnya berisi ilmu, hikmah dan petunjuk berkenaan kepercayaan, peribadatan, kemasyarakatan, pemerintahan, hukum, cerita dan berita untuk pengajaran, pendek kata, menyangkut seluruh aspek kehidupan.Begitulah dari dahulu sampai kini Al Quran dapat memberi bimbingan ke arah kemajuan, peradapan dan budaya Islam yang tinggi.

Dalam sebuah hadis, digambarkan isi kandungan Al Quran itu yang dimaksudkan sebagai berikut:-

Ali bin Abi Talib k.r.w. menceritakan bahawa dia mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Nanti akan terjadi fitnah (kekacauan)". Ali bertanya, "Apakah jalan keluar dari kekacauan itu ya Rasulullah?". Nabi menjawab, "Kitab Allah, Al Quran.Didalamnya terdapat berita orang-orang sebelum dan sesudah kamu, hukum(peraturan) untuk menyelesaikan perselisihan di antara kamu.Al Quran itu perkataan yang tepat(berisi), bukan senda gurau (omong kosong).Sesiapa yang meninggalkan ajaran Al Quran, kerana takut kepada penguasa, nescaya orang itu akan dibinasakan Allah.Sesiapa yang mencari petunjuk selain dari Al Quran, nescaya akan disesatkan Allah.Al Quran itu tali (hubungan yang teguh) dari Allah, pengajaran (peringatan), yang penuh hikmah, jalan yang lurus (benar).Kemahuan tiada akan sesat apabila mengikutinya, lidah tidak akan keliru menyebut apabila menurutinya.Ahli ilmu tiada bosan untuk tetap mempelajarinya.Tiada usang kerana dibaca berulang-ulang dan keajaibannya tiada habis-habis.Ketika jin mendengar Al Quran, sampai mengucap: "Sesungguhnya kami mendengar Al Quran sangat mengkagumkan,memimpin kepada kebenaran, lalu kami mempercayainya".Siapa yang berkata menurut Al Quran, dia akan memperoleh pahala.Siapa yang menghukum menurut Al Quran, dia bersikap adil.Siapa yang memanggil kepada ajaran Al Quran, sesungguhnya dia dipimpin ke jalan yang lurus".
Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Hakim

Islam adalah agama ilmu dan ilmu Islam terdiri dari empat ilmu dasar atau utama iaitu SYARIAT, TAREKAT, HAKIKAT dan MARIFAT. SYARIAT mengandungi tiga ilmu dasar iaitu Tauhid, Fekah dan Tasauf dan dengan ringkasnya Iman, Islam dan Ehsan.

Iman, yakni Rukun Iman yang mempunyai tiga hukum iaitu Wajib, Mustahil dan Harus bagi Allah S.W.T.

Islam, yakni Rukun Islam yang mempunyai lima hukum Iaitu Wajib, Haram, Sunat, Makruh dan Harus bagi hamba.

Ehsan, yakni sifat hamba yang wajib meletakkan itiqad kepercayaan pada Iman dan Islam

Para pembaca marilah kita sama-sama sebarkan email ini agar kita sama-sama mendapat menafaat ilmu yang berguna dan juga pahala yang kita cari dan sebarang pertanyaan, sila email ke alamat saya bismiibrahim720@gmail.com., insyallah, dengan limpahanNYA, saya insan yang kerdil dan mempunyai banyak kekurangan dapat menjelaskan dengan lebih sempurna lagi dan jangan lupa layari sites yang saya sertakan.Tiada paksaan dan jika ada rezeki, sama-samalah kita merasainya.Insyallah

Memahami Emosi Marah

PendidikanOleh:HambaAllah

Marah adalah salah satu perasaan yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada semua manusia. Apabila kita berada dalam situasi yang negatif berkemungkinan kita akan menghadapi situasi marah.

Terutama apabila situasi yang melibatkan perasaan tidak puas hati. Selalunya kemarahan adalah respon automatik sekiranya berlaku tidak puas hati.

Pengurusan marah terpulang kepada individu masing-masing. Bagi yang tidak dapat mengawal kemarahan sudah pasti emosi tersebut akan diikuti dengan tindakan agresif sama ada dengan kata-kata kesat atau perbuatan yang mungkin akan menyakiti orang lain. Sebahagiannya boleh mengawal kemarahan dan sebahagiannya lebih suka memendam kemarahan. Tetapi dari ketiga kategori marah ini yang ketiga lebih bahaya. Memendam kemarahan selalunya berakhir menjadi dendam yang lama di lubuk hati.

Bagi orang tua-tua selalu kita dengar dari mereka bahawa marah seringkali dikaitkan dengan unsur api. Sifat api yang membakar menggambarkan bahawa apabila marah menguasai diri, tindakan tidak lagi berasaskan akal fikiran. Sukar untuk menerima kebenaran sekalipun kebenaran tersebut sudah jelas dan nyata. Orang yang marah juga muka dilihat kemerah-merahan serta urat lehernya juga tegang.

Sama ketika Sulaiman bin Shurad bersama Rasulullah s.a.w. mereka melihat dua orang lelaki sedang memaki hamun antara satu sama lain. Rasulullah s.a.w melihat salah seorang daripadanya merah pada wajahnya dan besar lehernya. Nabi s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya saya mengetahui perkataan, kalau diucapkannya perkataan itu, nescaya akan hilanglah apa yang dirasakannya (marahnya). Jika diucapkannya: “Aku berlindung kepada Allah dari syaitan, nescaya hilanglah marahnya”. Mereka lalu mengatakan kepada orang itu, bahawa Nabi s.a.w. bersabda: “Berlindunglah kepada Tuhan dari syaitan!” Orang tadi lalu berkata: “Gilakah saya!”

Dan kita maklum bahawa api selalunya kalah dengan api. Tetapi dalam keadaan-keadaan tertentu, api kemarahan yang meluap-luap tidak akan dapat dihapuskan dengan air. Bahkan kehadiran air boleh memarakkan api yang sedang menyala. Maka diwaktu ini tanah menjadi unsur penting untuk memadamkan api kemarahan. Rasional atau tidak anda boleh mencubanya sendiri. Realiti dalam kebakaran hutan yang luas, pihak penyelamat akan memadamkan api dengan tanah kerana pancutan air ketika itu umpama menyemburkan minyak ke atasnya.

Begitulah juga dengan api kemarahan dalam diri. Walau bagaimanapun marah masih mampu dikawal. Islam menganjurkan kita cara untuk mengawal kemarahan. Jika anda marah dalam keadaan berdiri seeloknya anda duduk. Dan jika duduk keadaan marah anda masih tidak berubah, cubalah berbaring. Tenangkan fikiran. Jangan terus berada di tempat yang akan menimbulkan kemarahan anda. Jauhkan diri. Kawal pernafasan anda kerana orang marah pergerakan jantungnya lebih kencang. Sudah tentu anda memerlukan oksigen secukupnya untuk kembali memberikan ketenangan pada jantung anda.

Apabila sudah sejuk dan tenang sedikit, bawalah berwuduk untuk terus memberikan suhu normal kepada diri anda. Wuduk akan meneutralkan suhu kemarahan anda kerana apabila berwuduk akan mengubah pemikiran anda untuk mengingati Allah SWT. Sambil berwuduk anda perlahan-perlahan mengalihkan perhatian kepada Allah. Lebih baik apabila selepas berwuduk anda dapat menunaikan solat sunat dua rakaat untuk terus mengalihkan perhatian dari terus mengingati kemarahan.

Apabila semuanya telah normal barulah mula memikirkan punca dan sebab mengapa wujud kemarahan dalam diri anda. Andai kemarahan itu berpunca dari diri anda, terimalah situasi itu dan mohon maaf kepada mereka yang terlibat. Punca dan sebab kemarahan perlukan waktu yang sesuai dan normal untuk anda berfikir. Jadi jangan cuba memikirkan punca ketika anda sedang marah kerana ketika itu anda hanya akan terus meletakkan persepsi buruk pada orang lain.-motivasi-kerja.com

Semoga Puasa Menambahkan Taqwa

AgamaKiriman mujahideen

Dengan Nama Allah Yang maha Pemurah Lagi Maha Pengasih

Memang ramai umat Islam yang tahu tujuan diwajibkan puasa ialah sepertimana yang telah disebut dalam Al Qur'an- (yang bermaksud) "mudah-mudahan kamu bertaqwa".

Bila umat Islam berpuasa bererti dia telah sanggup menahan diri dari melakukan satu perkara yang biasanya halal dilakukan sewaktu siang hari iaitu makan dan minum serta bersetubuh suami isteri. Semua ini dilakukan kerana taat kepada Allah s.w.t.

Di Malaysia, puasa dilakukan oleh semua orang Melayu (?) sama ada dari golongan pro Pakatan Rakyat atau pro BN. Semuanya berbuka waktu yang ditetapkan dan pakat bersolat terawih.

Dalam solat fardhu atau sunat semuanya memulakan solat dengan takbir Allahu Akbar. Baca Al Fatihah yang sama- memuji Allah dan mohon petunjuk jalan yang lurus dan bukan jalan orang yang sesat.

Bila selesai ibadah solah semuanya bertebaran dengan urusan masing-masing. Tetapi sebahagian orang Melayu yang beragama Islam dan pada waktu solat sebelumnya mengaku Allah Maha Besar tiba-tiba menolak cara hidup Islam, perjuangan Islam, kewajipan menegakkan hukum Allah dan seumpamanya. Kemana pergi ikrar Allahu Akbar ?

Setakat inipun sudah bertentangan lidah ahli UMNO dalam solat dengan praktikal yang sebenar. Oleh itu, kemana ahli UMNO hendak pergi dalam hidup ini? Tercapaikah matlamat "mudah-mudahan kamu bertaqwa" yang dikehendaki oleh Allah s.w.t. sebagai natijah dari puasa?

Jika PM kita yang mengaku Islam tidak mahu membubarkan UMNO, memadailah semua ahli UMNO yang percaya Hari Pembalasan pakat keluar UMNO ramai-ramai. Bagi yang sudah berpuasa hampir sama dengan ulangtahun penubuhan UMNO wajar sangat berubah dengan segera.

Kita akan mati. Apa yang ada di sisi Allah s.w.t. adalah lebih baik dan lebih kekal. Memadaikah hanya kerana beberapa projek dan serba sedikit habuan wang yang kita dapat masa perhimpunan agung UMNO dan semasa pilihanraya maka kita sanggup menggadaikan ikrar kita dalam solat?

Ini belum masuk lagi apa-apa hujah naqli yang cukup banyak hendak dihuraikan. Memadailah dengan kita bermuhasabah :Adakah aku benar -benar membesarkan Allah s.w.t. dalam segala aspek? Atau hanya dalam solat sahaja mengaku Allah Maha Besar tetapi undang-undang Allah kecil belaka, syariat Islam tidak boleh dipraktikkan?

Dunia sudah berada di akhir zaman. Yang sudah berumur lebih 40 tahun elok berubah perangai. Yang berumur lebih dari 63 tahun sudahpun mendapat umur subsidi. Mungkin Allah beri peluang untuk kita betulkan semula aqidah agar mati dalam Iman dan Islam sebenar.

Marilah kita jadikan tahun ini tahun untuk berubah dari UMNO. Jika tidak, puasa kita bukanlah menambah ketaqwaan bahkan menambahkan kefasikan semata-mata.

SPRM siasat Khir Toyo 6 jam

PETALING JAYA: Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohd. Khir Toyo disoal siasat kira-kira enam jam oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung rumah mewah beliau di Seksyen 7, Shah Alam dan penggunaan dana Badan Kebajikan dan Amal Isteri Wakil-Wakil Rakyat Selangor (Balkis).

Beliau berada di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya sejak pukul 8.30 pagi dan meninggalkan bangunan suruhanjaya itu kira-kira 2.30 petang tadi.

Timbalan Pengarah Siasatan SPRM, Sazali Salbi mengesahkan kehadiran bekas Menteri Besar itu untuk diambil keterangan.

Beliau juga mengesahkan Dr. Mohd. Khir diambil keterangan berhubung isu rumah mewah miliknya yang didakwa mencecah berjuta-juta ringgit dan penggunaan wang Balkis untuk tujuan bercuti di Amerika Syarikat.

Dalam pada itu, Dr. Mohd. Khir berjaya mengelak daripada diburu wartawan dan jurugambar yang menunggu beliau di lobi Ibu Pejabat SPRM sejak 8 pagi dengan menggunakan laluan paras bawah tanah.

Malah difahamkan bekas Menteri Besar Selangor itu tidak menggunakan kereta beliau tetapi datang dengan menaiki sebuah kereta Proton Wira bagi mengelak dikesan wakil-wakil media.

Dr. Mohd. Khir dalam kenyataan yang dipetik dari akhbar China Press hari ini berkata, beliau mampu membeli banglonya di Seksyen 7 kerana pernah menjadi Menteri Besar dan juga ahli politik.

Menurutnya, ketika mula membeli rumah itu, ia hanya bernilai RM3.5 juta tetapi selepas tiga tahun dan setelah diubahsuai, nilai rumah itu meningkat kepada RM5 juta.

Berhubung laporan siasatan SPRM ke atas banglo mewahnya itu, Dr. Mohd. Khir pernah berkata, beliau sentiasa bersedia untuk disiasat.
Back to top
View user's profile Send private message

Sah SPR double standard dan memihak !

Sebentar tadi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan pilihanraya kecil Bagan Pinang, Negeri Sembilan akan diadakan pada 11 Oktober akan datang, dan penamaan calon pula pada 3 Okt.

Terang lagi bersuluh dan seperti yang dijangkakan setelah melalui beberapa pilihanraya kecil sebelum ini semuanya diadakan pada hari kerja kerana tempat itu adalah tempat komponen Pakatan Rakyat menang dan cuba dirampas oleh BN. Usaha mengurangkan majoriti keluar mengundi dilakukan oleh BN dengan memperkudakan SPR dengan menetapkan hari mengundi pada hari berkerja di Penanti, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Manik Urai dan terkini di Permatang Pasir.

Sekali ini hari mengundi di Bagan Pinang ditetapkan SPR pada 11 Okober iaitu pada hari ahad yang merupakan cuti umum.

Namun apa yang diharapkan tindakan SPR akan memeberi peluang yang sebaliknya seperti yang mereka jangkakan. Mudah-mudahan bila hari mengundi adaah hari cuti makin ramai yang keluar mengundi, ukan untuk memepertahan kan BN tetapi "menguburkan" BN di Bagan Pinang.

Demikianlah rakyat masih ingin diperbodohkan oleh SPR yang sudah sedia dimaklumi sejak sekian lama memihak untuk memenangkan bosnya BN. Namun sekali ini saya beranggapan SPR sangat tersepit kerana dalam situasi keputusan PRK semuanya berpihak kepada Pakatan Rakyat kecuali di Batang Aii, maka apakah lagi helah seterusnya yang akan diumumkan oleh SPR, kita tunggu dan lihat.

Delegasi Mufti Perak bawa politik UMNO di Mesir

Oleh : AKMAL KAMARUDIN
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Perak

Tarikh : 5 Ogos - 11 Ogos 2009
Destinasi : Mesir, Syria, Jordan

Jamaludin Radzi dan Osman Jailu tersenyum lebar dapat makan angin bersama Mufti Perak di Mesir.

Cd krisis DUN Perak dan Buku Kemelut Politik Perak serta Cenderahati sebuah kotak pencil yang ada lambang umno pada kertas pembalut di edar ketika majlis bersama pelajar di Kaherah.

Kelihatan Ketua delegasi Dato’ Dr. Abdul Rahman bin Haji Hashim, Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tan Sri Dato’ Seri Haji Harussani bin Haji Zakaria, Mufti Kerajaan Negeri Perak. Delegasi ini juga turut disertai oleh Kapt. (B) Mohd Osman bin Mohd Jailudan , Jamaluddin bin Mohd Radzi

Ketika majlis diadakan bersama pelajar di Kaherah, Tan Sri Dato’ Seri Haji Harussani mempertahankan akta ISA dan perlu dikekalkan.

Terdapat beberapa maklumat lain yang tak perlu dinyatakan disini.

Nota - Dewan Pemuda PAS Perak kesal dengan sikap delegasi yang mengheret pelajar ke kancah politik murahan UMNO dan BN yang kian pudar dalam politik tanah air. Diharapkan para penuntut tidak termakan dengan umpan yang lunak dari pihak delegasi.

Sikap Mufti Perak yang terus mempertahankan akta ISA amat dikesali kerana seperti yang sedia maklum, ISA telah menyeksa tahanan dengan siksaan yang kejam tanpa dibicarakan dan hanya mengikut budi bicara Menteri Dalam Negeri samaada dibebaskan atau terus ditahan. ISA juga menyebabkan ramai yang menanggung dosa kerana menyokong akta zalim ini.

Penderitaan keluarga tahanan terus menjadi bahan mainan kerajaan BN. Keluarga tahanan terus diabaikan tanpa pembelaan, malangnya penentang akta kejam ini dilayan dengan gas pemedih mata, gari, dipukul, dinafikan hak Allah untuk menunaikan Solat, dimaki hamun, dan barmacam-macam lagi bentuk hukuman yang dikenakan terhadap penentang akta ISA.

"Mampukah kau ketawa tika kau di mahligai indah sedangkan fuqara' menangis di lokap yang sempit"

Semoga para pelajar terus tabah dalam menghadapi ujian yang mendatang dalam perjuangan menimba ilmu Allah SWT di bumi Anbiya' .

Isnin, 14 September 2009

BAGAN PINANG

SELAMAT MENGUNDI DI UCAPKAN KEPADA PENGUNDI DI BAGAN PINANG

Berita Terkini

Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang 11 Oktober

Pilihanraya kecil kerusi N31 Bagan Pinang, Negeri Sembilan akan diadakan pada 11 Oktober depan hari Ahad, hari mengundi manakala hari penamaan calon pada 3 Oktober. Demikian diumumkan oleh Pengerusi SPR Abdul Aziz Yusuf sekejap tadi.

Pilihan raya itu diadakan berikutan kematian Adun berkenaan Mohd Azman dari UBN pada 7 September lalu. [wm.kl. 12:19 t/hari]

Kenapa mercun itu harus berbunyi?

Bagaimana agaknya perasaan kamu setelah seringkali tidurmu diganggu oleh letupan mercun yang datangnya berulang-ulang kali?

Bagaimana agaknya perasaan kamu bilamana sedang solat dengan tenang dan sunyi tiba2 diganggu dengan dentuman2 mercun yang menyebabkan hilang khusyuk dan menyebabkan berselerak bacaan dan rakaat??

Bagaimana agaknya perasaan kamu bilamana study UPSR, PMR, SPM,EXAM U anak tuan2 di malam waktu yang sunyi-sunyi tiba-tiba saja dinodai oleh letupan mercun yang datangnya berulang-ulang kali?

Adakah kamu marah - marah kerana bengang?

Adakah kamu bersorak - sorak menyambut kegembiraan?

Atau adakah kamu buat - buat tidak tahu, sambil kamu mengambil kapas yang ada di dalam almari lalu kamu menyumbatkan kapas itu ke telinga kamu?

Tolong Jawab!...

BN mungkin akan ditolak seperti LDP - Dr M

Abdul Aziz Mustafa
Sat | Sep 12, 09 | 9:14:13 am MYT
KUALA LUMPUR, 12 Sept: Umno dan Barisan Nasional (BN) mungkin akan mengalami nasib yang sama seperti Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun yang ditolak rakyat negara itu, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Adakah pilihan raya yang akan datang akan menyaksikan fenomena yang sama seperti di Jepun? Ia tidak mustahil sama sekali," kata bekas Presiden Umno dan Pengerusi BN itu.

Para pengundi muda, katanya, dikatakan kecewa dengan "parti yang mendapatkan kemerdekaan" kerana perkara itu telah menjadi sejarah dan tidak begitu bermakna kepada mereka.

Menurut beliau, di beberapa negara lain, parti-parti yang "berjuang dan mencapai kemerdekaan" telah hilang lenyap seolah-olah rakyat tidak tahu berterima kasih dan tidak peduli "pejuangan dan pengorbanan" parti-parti tersebut dan para pemimpinnya.

"Adakah mereka tidak tahu berterima kasih? Ada kebenarannya tetapi jika kita mahu mengkaji, kita akan dapati sikap para pejuang kemerdekaan itu dan mereka yang mengggantikan para pejuang tersebut telah berubah hampir sepenuhnya," kata beliau dalam blognya.

Mereka, kata Dr Mahathir, menjadi tamak dan angkuh serta tidak lagi mempedulikan negara dan rakyat.

Walaupun menyatakan bahawa para pengundi Melayu begitu setia kepada BN, tetapi Dr Mahathir mengingatkan wujudnya bukti di dalam pilihan raya umum tahun lalu bahawa para pengundi setia itu telah memberikan undi kepada pembangkang.

Menyentuh keadaan Umno kini, Dr Mahathir berkata, gejala yang melanda parti itu tidak boleh dinafikan lagi.

"Rasuah menjadi-jadi di dalam Umno dan parti-parti komponen (BN) yang lain. Perebutan kuasa telah melemahkan mereka. Para pemimpin begitu ghairah untuk terus berkuasa walaupun tidak lagi mampu berperanan.

"Dengan para pemimpin sedemikian, negara dan rakyat diabaikan. Pada dekad yang lepas, walaupun berdegar-degar dengan cakap-cakap bahawa berbilion ringgit diperuntukkan kepada koridor dan sebagainya, tidak ada bukti yang ketara dan boleh dilihat.

"Tidak ada apa-apa pun yang boleh ditunjukkan walaupun Petronas membayar RM250 bilion lebihan kepada kerajaan," katanya.

Adalah menghairankan, kata Dr Mahathir, apabila didapati Malaysia ketinggalan di belakang jiran-jirannya.

Negara ini, kata beliau, "bukan lagi negara yang terkehadapan di rantau ini. Tentunya tidak lagi boleh disifatkan sebagai negara contoh".

Beliau berpendapat, BN hanya boleh diselamatkan oleh prestasi lemah pembangkang.

"Tetapi, jika prestasi kerajaan BN dan parti-parti di dalamnya gagal meyakinkan, pera pengundi yang kecewa mungkin akan melakukan apa yang telah dilakukan para pengundi Jepun - menyingkirkan parti yang mereka sokong sejak lebih dari separuh abad," kata Dr Mahathir.

Tsunami revolusi pilihan raya di Jepun 30 Ogos lalu menyaksikan kemenangan Parti Demokratik Jepun (DPJ) menyingkirkan pemerintahan Parti Liberal Demokratik (LDP) di negara itu sejak Perang Dunia Kedua.

Kehancuran kuasa LDP itu menyaksikan DPJ memenangi 308 dari 480 kerusi parlimen negara itu. _

Teladani 10 akhir Ramadan Nabi

Oleh MOHD NORZI NASIR

RAMADAN menjanjikan ganjaran yang cukup istimewa bagi seorang Muslim ke arah mengecapi kecemerlangan hidupnya. Hal ini akan terlaksana dan tercapai dengan jayanya.

Pertama; jika setiap hamba benar-benar seorang Muslim yang mengerjakan ibadah puasa berteraskan keimanan dan muhasabah serta mengikuti sunnah Rasulullah SAW.

Kedua; yakin dengan ganjaran yang telah dijanjikan Allah SWT terhadap segala amalannya. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Sesiapa yang menghidupkan Ramadan dengan penuh keimanan dan penuh kesedaran (mengharap ganjaran Allah) nescaya akan diampuni baginya dosa-dosa yang lalu. (riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Memasuki detik 10 terakhir Ramadan pesona peribadi dan perilaku Rasulullah SAW terlakar dalam hadis yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a yang bermaksud: Adalah Rasulullah SAW apabila telah masuk 10 akhir daripada Ramadan, Baginda akan menghidupkan malam-malamnya, membangunkan ahli keluarganya dan mengikat pinggangnya. (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kupasan ringkas hadis

Para ulama berbeza pendapat dalam memberi pentafsiran mereka terhadap hadis di atas. Namun demikian mereka sepakat bahawa Rasulullah SAW melipat-gandakan ibadatnya pada 10 malam yang terakhir Ramadan.

Hadis di atas menunjukkan betapa Rasulullah SAW amat memberi tumpuan serius pada detik malam 10 terakhir Ramadan terutama dalam perihal beribadah. Dalam sebuah hadis lain yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a yang bermaksud: Rasulullah SAW bersungguh-sungguh dalam 10 hari terakhir bulan Ramadan, suatu perkara yang tidak Rasulullah SAW lakukan pada bulan-bulan selainnya. (riwayat Muslim)

Mengikat kainnya

Ibn Hajar al-Asqalani menyatakan bahawa para ulama mempunyai beberapa pendapat terhadap istilah 'mengikat kainnya'.

Di antara pendapat yang paling kuat ialah ia membawa dua pengertian iaitu Rasulullah SAW tidak menggauli para isterinya iaitu melakukan hubungan suami isteri (jimak) dan ini digambarkan dengan istilah 'mengikat kainnya'.

Maksud yang kedua ialah baginda SAW bersungguh-sungguh dalam setiap ibadah yang dilakukannya. Kedua-dua pengertian adalah tepat jika dilihat dari perbuatan Rasulullah SAW tatkala tiba malam-malam 10 akhir Ramadan. (Fath al-Bari 6:310)

Menghidupkan malam harinya

Rasulullah SAW telah memberikan pedoman terbaik kepada umatnya agar melakukan transformasi dengan mengubah malam yang biasa pada bulan-bulan selain Ramadan dengan menghidupkannya dengan melakukan ketaatan melalui gerak kerja ibadah.

Antaranya melakukan solat-solat sunat, membaca al-Quran, beriktikaf terutama di sepertiga malam sewaktu manusia terlena di malam hari. (Fath al-Bari 6:310)

Membangunkan Ahli Keluarganya

Dalam hal gerak kerja beribadah (solat), baginda SAW tidak pernah melupakan atau mengabaikan keluarganya.

Rasulullah SAW menunjukkan contoh terbaik kepada seluruh umatnya terutama ketua keluarga agar tidak mengabaikan keluarga walaupun dalam perihal melakukan ibadah-ibadah sunat.

Perilaku baginda SAW membangunkan ahli keluargannya turut diteladani Khalifah Umar al-Khattab r.a di mana al-Imam Malik dalam Al-Muwatta' menyebutkan, bahawasanya Umar r.a melakukan solat malam seperti yang dikehendaki oleh Allah SWT, sehingga apabila tiba waktu pertengahan malam, Umar r.a membangunkan keluarganya agar melakukan solat seraya mengatakan kepada mereka: "Solat! solat!"

Perkara-perkara yang dianjurkan pada 10 malam terakhir Ramadan

lMandi antara Maghrib dan Isyak, memakai pakaian yang paling baik dan memakai harumanIbn Abi 'Asim meriwayatkan dari Aisyah r.a: "Rasulullah SAW jika berada dalam bulan Ramadan baginda seperti rutin hariannya tidur dan bangun. Tatkala memasuki 10 hari terakhir baginda mengikat kainnya dan menjauhkan diri dari bersama-sama para isterinya, serta baginda mandi antara Maghrib dan Isyak". (Terdapat riwayat Abu Hurairah yang menyokong hadis ini) Dalam riwayat lain daripada sahabat seperti Anas ibn Malik dan ulama pada masa tabi'en menyatakan bahawa mereka akan mandi, memakai baju yang paling baik dan memakai haruman atau wangian apabila berada pada akhir Ramadan. Apa yang dilakukan oleh Rasulullah, sahabat dan tabi'en ini adalah satu usaha menyambut dan meraikan kedatangan lailatul qadr, sambil berdoa mendapatkan keampunan dan keberkatan malam itu. Justeru pada malam-malam terakhir Ramadan di samping mencari lailatul qadr dianjurkan membersihkan diri dan memakai wangian dan haruman, sebagaimana ia turut dianjurkan ketika Aidilfitri dan Aidiladha.

lMencari lailatul qadr Umat Islam dianjurkan agar mencari dan merebut lailatul qadr. Hal ini bertepatan dengan sabda baginda yang bermaksud, Carilah malam lailatul qadr pada 10 malam terakhir. (riwayat al-Bukhari) Dalam salah satu riwayat dikatakan bahawa Rasulullah SAW melakukan solat pada malam Ramadan dan membaca al-Quran dengan tertib. Baginda tidak akan melalui ayat rahmat kecuali berharap agar Allah memberikan rahmat itu dan tidak melalui ayat azab kecuali memohon perlindungan daripada Allah daripada azab itu.Solat berjemaah juga sangat diutamakan pada malam akhir Ramadan. Rasulullah bersabda: "Sesiapa yang mengerjakan solat Isyak dan Subuh secara berjemaah pada waktu malam, dia telah mengambil menghidupkan seluruh malam itu". (Riwayat Abu Dawud).Maksudnya sesiapa yang mengerjakan solat Isyak dan Subuh saja dianggap telah mendapat sebahagian apa yang dimaksudkan dengan lailatul qadr. Apatah lagi jika mengisinya dengan amalan lain sepanjang malam itu. Melewatkan sahur Daripada Sahl ibn Sa'd berkata: Sesungguhnya aku pernah bersahur bersama keluargaku dan aku sempat untuk sujud bersama dengan Rasulullah SAW. (riwayat al-Bukhari)Perlakuan ini turut diceritakan oleh Zaid ibn Thabit berkata: "Kami pernah bersahur bersama Rasulullah SAW kemudian kami bersolat dengan baginda. Lantas Anas bertanya, Berapakah jarak di antara sahur itu dengan solat? Zaid menjawab, kira-kira 50 ayat. (riwayat al-Bukhari)

lMelakukan iktikafIktikaf adalah sunnah yang dianjurkan oleh Baginda SAW demi memperolehi kelebihan dan ganjaran lailatul qadr (malam yang lebih baik dari 1,000 bulan).Firman Allah dalam surah al-Qadr yang bermaksud: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) pada malam Lailatul Qadr, dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatul Qadr itu? Malam Lailatul Qadr lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah malam (yang berkat) itu sehingga terbit fajar. (al-Qadr: 1-5) Menjelang 10 akhir Ramadan secara rutinnya Rasulullah SAW mengisi waktu-waktunya dengan beriktikaf di masjid. Pelakuan baginda ini berdasarkan hadis sahih riwayat al-Bukhari dan Muslim yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a Bahawa Rasulullah SAW beritikaf pada 10 akhir daripada Ramadan sehingga baginda diwafatkan oleh Allah, kemudian (diteruskan sunnah) iktikaf selepas kewafatannya oleh para isterinya. Dalam sebuah hadis lain Bahawasanya Abu Hurairah berkata: "Rasulullah SAW selalu beriktikaf pada tiap-tiap sepuluh hari terakhir Ramadan, manakala pada tahun Baginda diwafatkan, Baginda beriktikaf selama 20 hari". (riwayat Ahmad, Abu Dawud, al-Tirmidzi dan dinilai sahih oleh al-Tirmidzi)

lMembanyakkan doaUlama bersepakat bahawa doa yang paling utama pada malam al-Qadar adalah doa memohon keampunan atau maghfirah daripada Allah SWT. Dalam satu hadis sahih yang diriwayatkan daripada Aisyah dan dikeluarkan oleh al-Imam al-Tirmidzi dan dinilai hasan sahih, Aisyah diajar oleh Rasulullah membaca doa pada malam al-Qadar. Doanya berbunyi: Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibbul afwa fa' fu anni yang bermaksud: Ya Allah, sesungguhnya Engkaulah Tuhan Yang Maha Pengampun, yang suka mengampun, maka ampunilah aku. (al-Tirmidzi 5:535)Rasulullah SAW turut berdoa yang bermaksud: "Ya Allah, jadikan sebaik-baik umurku adalah penghujungnya. Dan jadikan sebaik-baik amalku adalah penutupnya. Dan jadikan sebaik-baik hari-hariku adalah hari di mana aku bertemu dengan-Mu Kelak". (Musannaf Ibn Abi Syaibah 6: 65)

Syawal kelam selubungi keluarga mangsa ISA

Oleh Azamin Amin

Ramadan ini merupakan yang ketiga kalinya, suasana berbuka puasa dan gurau senda keluarga ini tanpa ayah. Cukup sunyi, pilu dan termanggu sendiri. Di kala orang lain, usik-mengusik sambil berjalan beriringan ke pasar juadah bersama insan yang tercinta, dia dan dua adiknya hanya menggenggam jemari ibunya. Sesekali soalan sama terpacul dari mulutnya.

"Mana ayah mak?" tanya Fathur Rahman Al- Ghazi, 5 tahun kepada ibunya, yang mula bergenangan air mata. Setiap hari, tiap malam tanpa jemu, soalan sama diaju. Namun susuk tubuh ayah dikasihi, masih tak muncul di pintu rumah mereka.

Sehinggalah pagi 10 September (semalam), ketika kami memberhentikan kereta di laman rumahnya di Simpang Durian, Negeri Sembilan kira-kira tiga jam lebih dari Kuala Lumpur. Tatkala itu terdengar dan tergiang-ngiang suara riuh adik-adiknya Ubaidah Al-Harith, 3 dan Uwais Al-Qarani, 4 membuat hati kami bertiga tersentak.

"Yei, ayah balik...ayah balik!" riuh mulut mereka sambil memanggil ibunya, Hidayu Kamrulzaman, 26 supaya membuka selak pintu. Dan tatkala ianya terkuak, empat pasang mata si comel terpaku, bercahaya lantaran kelibat kami bertiga disangka ayah, muncul secara tiba-tiba. Wajah mereka persis kecewa.

Serentak itu, mereka terus bertubi-tubi bertanya saya yang sedaya upaya menahan sebak. Ya, tahun lalu, di rumah ini juga, saya 'berjanji' bahawa suatu hari nanti ayahnya kan pulang jua tetapi kedatangan kali ini cukup hampa. Saya kandas menunaikan janji 'ahli-ahli syurga' ini.

"Acik, mana ayah...acik tak bawa ayah balik ya..?" tanya mereka, membuatkan saya, Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman dan Jurugambar Nasir Sudin terdiam sejenak lantas melabuhkan tubuh sambil menenangkan sikecil yang tidak berdosa ini.

Bayangkan ketiga-tiga kanak-kanak ini, ditinggal ayah secara paksa pada suatu malam durjana, 5 April 2007. Ketika itu Ubaidah, 5 bulan baru lepas menyusu badan manakala Hidayu lantas menyiapkan sajian makanan untuk suami yang tercinta.

Dengan tidak semena-mena rumah mereka 'dirempuh' masuk. Tanpa banyak cerita, suami Muhammad Amir Mat Hanafiah digari lalu dibawa pergi kononnya atas keselamatan negara di bawah ISA, Akta tanpa jiwa.

Esakan sikecil dan rayuan isteri, tidak langsung meruntun jiwa penguasa yang tidak bermata itu. Kering dan kasar. Dan saat itu suasana di Flat murah di Petaling Jaya itu, hiba dan sayu mendengar tangisan empat beranak memecah kesunyian malam. Dan derita itu, sampai kini ditanggung badan dan perasaan.

"Saya hampir pengsan dan tak boleh nak menjamah secubit pun makanan, sedangkan anak bongsu menyusu badan...cukup sengsara waktu itu," jelas Hidayu sambill sesekali mengusap air mata dengan bucu tudungnya. Lutfi dan Nasir mendengar cukup tenang manakala kedua-dua si comel itu, lasak mengerumuni saya.

Hidayu terus menceritakan detik sayu ketika anak bongsunya dimasukkan ke Hospital Jelebu kerana sakit teruk di tekak. Dia merayu kepada pihak Kamunting dan polis agar membebaskan sementara, agar sikecil dapat bertemu ayahnya sekejap cuma.

Namun, rintihan itu tidak diambil pusing. Kata mereka tiada menteri yang boleh tandatangan surat pelepasan suami kerana hari itu, hari cuti.

"Saya sedih sangat. Anak sakit teruk dan anak sebut nama ayah tapi tak ada yang endah..." luah Hidayu dengan nada yang tersekat-sekat. Malah, bulan Julai baru-baru ini ketika melawat ayahnya di Kementa, si bongsu dan Uwais meronta-ronta tidak mahu melepaskan ayahnya setelah waktu melawat tamat.

Lebih pilu, hanya tatkala berlaku kematian, barulah penguatkuasa tersentak dan memberi izin tahanan ISA menziarahi jenazah insan tercinta dengan masa yang sangat suntuk.

Itulah yang berlaku kepada dua tahanan ISA, Mat Sah Mohd Satray, 46 yang sudah ditahan lebih 8 tahun ketika ibu tercinta meninggal dunia dan saat Shahrial kehilangan anak tersayang, yang jatuh nazak secara tiba-tiba sehari sebelumnya.

Pastinya di saat ibu Mat Sah, Saoda, 71 bergelumang maut, wajah anaknya yang tercinta cukup didambakan. Begitu juga Aina Mardhiah Shahrial, 17 pasti mengharapkan belaian manja tangan sang ayah, Shahrial buat kali yang penghabisan.

Tapi apa kan daya, Akta dan penguasa lebih rela membiarkan kedua-dua mereka menatap wajah jernih jasad kaku pergi tanpa salam perpisahan.

Beginilah antara derita, kepiluan dan trauma yang dilalui keluarga mangsa ISA. Siang malam, jadi igauan ngeri. Tanpa kecuali gangguan panggilan misteri dan aneka tekanan yang diterima anak dan isteri.

Setelah mendengar kisah duka Hidayu dan menceriakan seketika keletah tiga anaknya, kami berangkat pulang sambil Lutfi menghulurkan wang derma hasil sumbangan orang ramai yang begitu simpati dan prihatin nasib malang yang menimpa keluarga-keluarga mangsa ISA ini.

Sekurang-kurangnya, sumbangan itu bak cahaya lilin mampu menerangi Ramadan dan Syawal mereka yang tak beerti ini.

(Gambar: Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman menyampaikan bantuan)

Ketua Minggu depan, 15 September, Ketua Pengarang Harakah ini akan terbang ke Sabah, menunaikan hajat orang ramai untuk terus membantu dan menyampaikan dana lebih 10 keluarga mangsa ISA di Sandakan, Tawau dan sekitarnya. Khabarnya, kisah dari sana juga turut menyayat hati sanubari.

Ada ibu yang membesarkan 7 anak, ada yang daif dan buta huruf,malah anak-anak tidak pernah menjenguk dan menjejak kaki ke sekolah, lantaran pencari rezeki - siayah dan suami tersumbat sepi di tirai besi.

Dan apalah ertinya sambutan Hari Raya apabila kasih sayang terpisah jua.

ISA kejam memisahkan suami dengan isteri, ayah dan putera-puterinya, juga anak dari ibu bapa. Ada keluarga berantakan, cerai-berai dan terjerumus ke lembah hina malah ada anak yang akhirnya menjadi gila! Begitu puaka akta itu.

Dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur, kami berkali-kali cuba menghubungi sebuah keluarga mangsa ISA yang tinggal di sekitar Kuala Pilah, namun tidak berjawab sedangkan sebelum ini, mereka cukup menyantuni dan mengalu-alukan kedatangan kami.

Tapi kali ini sepi. Andaian mungkin, keluarga mereka dikenakan syarat tertentu, untuk tidak mendedahkan diri kepada pihak media, setelah tahanan dibebaskan.

Saya masih lagi teringatkan Fathur yang bersama ibunya tiap Hari Raya kedua, membelah gelap subuh pagi menuju ke utara dengan menaiki bas. Selama lima jam perjalanan, dibalas dengan sejam masa lawatan. Alangkah sedihnya

Panggilan 'ayah' tidak putus di bibir sang anak. Menghilangkan rasa rindu, datuknya juga dipanggil ayah. Malah kehadiran kami selama sejam, dirasai cukup bermakna, kerana untuk seketika, ada teman sepermainan dan gurau senda mereka.

Mata Hidayu berkaca ketika menceritakan Fathur yang saban hari menyebut nama ayahnya malah lebih sayu melihat anak sulungnya itu terpinga-pinga tanpa jawapan pabila kawan-kawan tadikanya bertanyakan di mana ayahnya itu.

"Ini kali ketiga mereka sambut Raya tanpa ayah...entahlah, bagaimana mereka lihat orang lain ada ayah sedangkan dia tidak..." jelas Hidayu.

Kemudian imbauan saya terkenang pula lokasi Kampung Sg. Tiram, Johor, menyelami derita seorang kanak-kanak perempuan Hawa Baraah Zakaria, 7 tahun yang 'kehilangan' ayahnya secara tiba-tiba, seminggu selepas hari raya beberapa tahun yang lalu.

Hawa, ketika saya tiba bersama Lutfi tahun lalu, kelihatan pucat lesi. Matanya buntang melihat begitu ramai mengunjungi rumah kecilnya itu. Dia mengesyaki seolah-olah saya akan membawa 'pergi' ibunya sama seperti ayahnya juga.

Lantas, dalam keadaan kelihatan canggung dan takut-takut terus merapati sambil tangannya tak lekang dari jemari ibunya. Tidak ada senyuman diraut wajahnya nan comel itu.

"Maafkan anak saya ini. Dia takut-takut sejak dari penahanan ayahnya itu sehingga dia merasakan ada orang nak memisahkan antara saya dan dia," kata ibunya, Saodah Matin, 26.

Akibat dari trauma dan ketakutan yang amat sangat, Hawa tidak pernah bersekolah sedangkan rakan sebayanya sudah berada di dalam darjah satu. Tidak mahu ketinggalan dalam pelajaran, Saodah terpaksa mengupah guru mengajar di rumahnya dengan bayaran RM200 sebulan.

Teringat juga saya kepada sebuah keluarga bekas pensyarah Institusi Pengajian Tinggi Awam, yang turut menjadi mangsa akta ISA ini.

"Suami dan menantu saya ditahan pada Januari 2002 sebelum menunaikan solat subuh. Rumah kami digeledah sementara kami sekeluarga diarah duduk di anjung rumah bersama anak-anak yang lain," kata Zakiah Mat menceritakan trauma enam tahun lalu.

Wajahnya yang kelam dan tunduk ketika ditanya menzahirkan segala kesusahan yang dirasai. Menampung kehidupan, isteri pensyarah ini membuat dan menjual kuih 'Tepung Pelita' sekitar kawasan perumahannya.

Ya, seorang demi seorang anak-anak hilang kasih sayang, lantaran akta padah ini. Mereka 'ahli-ahli syurga' yang dicengkam derita dan terpaksa melalui kehidupan sengsara, tidak seperti rakan-rakan yang lain yang riang gembira.

Bermain-main, bersenda-loka dan memeluk erat tubuh ayah, suatu nikmat seorang anak yang dianugerahkan Tuhan kepada 'ahli-ahli syurga' ini. Si kecil ini tidak pernah mahu apa-apa melainkan, ada ayah di sisi di kala malam hari, di waktu lepas sekolah siang hari dan tatkala tiba Syawal nanti.

Namun itu hanyalah mimpi, selagi pengubal, pencipta, pemimpin dan pelaksana akta ini tidak pernah ambil peduli. Letakkanlah, diri kita di tempat mereka atau bagaimana anak-anak kita, seperti mereka?

Dan soalan bertali arus ini tidak pernah putus dari ingatan selagi Akta ini masih ada di depan mata.

Bantu mereka yang teraniaya, hulurkanlah tangan untuk meringankan beban keluarga mangsa tahanan ISA. Sudilah menyalurkan derma ikhlas anda ke akaun Maybank HARAKAHDAILY DOT COM bernombor 5640 7000 0336.

Dengan sedikit perhatian dan dana, moga dapat menyinari hati dan perasaan keluarga mereka yang duka lara tanpa insan yang tercinta menjelang Syawal tiba.