Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Sabtu, 7 Februari 2009

Kerajaan haram - Nik Aziz

06 Feb 2009 3:56PM

KB: Mursyidul Am PAS menyifatkan kerajaan baru Perak yang bakal diketuai Dato' Dr Zambry Abdul Kadir (BN - Pangkor) sebagai sebuah kerajaan haram.

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apa yang dimaksudkan haram kerana Umno 'menculik' wakil rakyat Pakatan Rakyat sehingga mereka hilang beberapa hari tanpa dapat dikesan.

"Kemudian apabila keluar dari persembunyian tiba-tiba mereka menyatakan sokongan kepada Barisan Nasional. Tentunya mereka diberi sesuatu sehingga sanggup meninggalkan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

"Kemungkinan ada unsur rasuah bagi menarik Adun terbabit tidak dapat ditolak. Apabila kerajaan baru cuba dibentuk dengan cara seperti itu tidakkah ia wajar dinamakan sebagai sebuah kerajaan yang haram," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Petang ini Zambry dijangka mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak di hadapan Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar. Manakala barisan Exco kerajaan negeri yang baru pula dijadual dilantik 10 Feb ini.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, tindakan yang dilakukan Umno merampas kerajaan yang dipilih rakyat Perak jelas membelakangi tamadun manusia.

Oleh itu beliau mempertahankan tindakan Dato' Seri Nizar Jamaluddin memohon kepada sultan membubarkan Dewan Undangan Negeri bagi memberi ruang rakyat menyelesaikan krisis yang berlaku sekarang.

"Saya menyokong penuh usaha yang dibuat kerajaan Pakatan Rakyat di Perak. Tidak ada jalan lain lagi untuk keluar daripada kemelut tersebut melainkan diadakan pilihan raya semula.

"Saya juga menafikan dakwaan sebuah stesen televisyen yang mengatakan saya menyokong tindakan istana Perak memecat Nizar. Kenyataan saya semalam sengaja diputar belit," ujarnya.

Ditanya tindakan Sultan Perak enggan membubarkan Dun dan tetap mahu melantik Menteri Besar baru daripada BN, katanya hak itu terpulang kepada pihak terbabit.

Bagaimanapun katanya, isu berkenaan tidak akan selesai dengan mudah tanpa diberi semula mandat kepada rakyat bagi menentukan kerajaan mana yang layak mentadbir.

Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Kelantan, Drs Zainuddin Awang Hamat yakin kemelut yang melanda Perak sekarang tidak ada penghujungnya tanpa diserah semula mandat kepada rakyat.

Sementara itu, difahamkan tokoh agama ternama di Perak juga menyifatkan kerajaan baru yang diketuai Umno sebagai tidak sah dan haram. / Harakah

Tindakan yang dilakukan Umno merampas kerajaan yang dipilih rakyat Perak jelas membelakangi tamadun manusia

Jumaat, 6 Februari 2009

Raja dan Demokrasi

- Laman M@RHAEN

1. Menteri Besar dalam sesebuah negeri adalah mewakili rakyat dalam sesebuah negeri untuk disembah kepada Raja. Orang lain, walau PM sekalipun adalah orang luar. Kalau tidak begitu maka akan timbul bermacam-macam krisis dan huru hara. Ini termasuklah siri-siri jenayah dan pencolekan seperti yang berlaku ke atas Menteri Besar Terengganu, Daud Samad dan beberapa Wakil Rakyat di Negeri Kelantan di tahun 1960-an.

2. Status Institusi Raja akan terjejas di mata rakyat kalau Raja mendengar dan akur menerima nasihat (advise) dari orang lain. Di zaman Tun Dr. Mahathir, Institusi Raja terjejas teruk dan jangan-jangan ia terjejas lagi di kali ini. Ucapan saya ketika di Parlimen di masa itu antara lain berbunyi:

"Orang politik akan menjadi Raja/Presiden di masa hadapan. Puncanya kerana peribadi sebahagian Raja-Raja itu sendiri."


3. Sistem Beraja tidak menjadi semakin bertambah. Hendaklah diingati benar-benar bahawa sistem Beraja semakin hari semakin berkurangan. Bertambah tidak. Dunia boleh saksikan sendiri bagaimana Raja Nepal di Katmandu, Sultan Hussein di Singapura, Hamingkubuwono di Indonesia, Sultan Kudrat di Filipina, Al-Malik Farouk di Mesir, Shah Iran di Iran, Maharaja China di Negeri China, Maharaja Yaman di Yaman, Iraq, India dan seluruh Benua Eropah. Kini, mereka hanya tinggal sejarah.

4. Jadi, Institusi Raja di Malaysia perlu berhati-hati benar.

5. Saya sayangkan Institusi Raja kerana saya tahu bahawa rakyat hormatkan Rajanya. Saya sendiri dapat merasakannya kerana saya sendiri juga daripada keturunan Raja Jembal. Selain daripada menghormati saya dari aspek-aspek yang lain khususnya dari hal agama, mereka hormat saya kerana saya juga datang dari keturunan ini.

6. Tegasnya semua pihak perlu berhati-hati dalam menangani krisis yang cuba dicetuskan oleh pihak-pihak yang berkepentingan di luar dari Negeri Perak. Ingatlah, Allah Maha Berkuasa di atas segala sesuatu dan Allah tidak akan berpihak kepada pihak yang berbuat kezaliman. Sebaliknya, Allah akan menurunkan bantuan kepada mereka yang dikhianati dan mereka yang ditindas. Firman Allah S.W.T. bermaksud :

"Maka orang-orang yang zalim itu dimusnahkan sampai ke akar-akarnya. Segala Puji Bagi Allah Tuhan semesta Alam." (Surah Al An'aam: Ayat 45).


Wallahua'lam.

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Mursyidul Am PAS
Bertarikh : 9 Safar 1430
5 Februari 2009.

05.02.2009

Khamis, 5 Februari 2009

Nizar: Saya tidak perlu letak jawatan

Andrew Ong | Feb 5, 09 12:16am

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata tiada sebab bagi beliau untuk meletakkan jawatan seperti yang disarankan oleh pengerusi Barisan Nasional (BN) Perak, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, beliau masih menjadi ketua kerajaan negeri sehinggalah Sultan Perak membubarkan dewan undangan negeri.

Ataupun, katanya, BN perlu mengemukakan undi tidak percaya terhadapnya untuk memaksa beliau meletakkan jawatan.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di kediaman rasminya di Ipoh malam tadi, Mohd Nizar berkata saranan Najib yang juga timbalan perdana menteri itu, tidak mencerminkan apa yang terkandung dalam perlembagaan negeri Perak.

Menurut perlembagaan Perak, kata Mohd Nizar, Pakatan masih merupakan sebuah kerajaan yang sah kecuali dewan undangan negeri bersidang untuk meluluskan undi tidak percaya atau jika kerajaan Pakatan meletak jawatan.

Beliau mengingatkan bahawa proses menukar kerajaan "tidak sama seperti menukar 'arung kopi".

Mohd Nizar juga membidas Najib kerana didakwanya cuba mengambil alih kuasa di Perak melalui cara yang tidak sah.

Berfungsi seperti biasa

Sebaliknya, kata beliau, Najib hanya mahu menakut-nakut rakyat dan melakukan sesuatu tanpa menghormati perlembagaan.

Oleh itu, Mohd Nizar meminta Najib - yang bakal menjadi perdana menteri - supaya berlaku adil kepada rakyat Perak.

Menjawab soalan pemberita, Mohd Nizar berkata, kerajaan Pakatan akan terus berfungsi seperti biasa sehingga Sultan membuat keputusan berhubung permohonan pembubaran dewan undangan negeri.

Sebelum ini,Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa BN Perak cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baru selepas empat ahli dewan undangan negeri (Adun) menyokongnya secara terbuka.

Timbalan perdana menteri berkata, dua bekas Adun PKR - Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) telah bersetuju menyokong pembentukan kerajaan BN itu.

Begitu juga dengan Adun Jelapang, Hee Yit Foong yang keluar DAP hari ini. Ketiga-tiganya kini sebagai wakil rakyat bebas.

Manakala Adun Bota, Datuk Nasarudin Hashim - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - kembali semula kepada Umno dan memberi sokongan kepada kerajaan BN negeri.

Najib berkata, Jamaluddin, Osman dan Hee menyatakan perkara itu kepadanya semalam.

keputusan yang dibuat oleh Sultan nanti cukup adil - MB Perak

04 February 2009

MB Perak Perak Yakin Keputusan Sultan Adil

IPOH, 4 Feb (Bernama) -- Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yakin sebarang keputusan yang perkenankan oleh Sultan Perak Sultan Azlan Shah dalam menangani kemelut politik di negeri ini dibuat dengan adil.

"Saya yakin keputusan yang dibuat nanti cukup adil kepada rakyat di negeri Perak dan adil kepada parti-parti politik, dan kita tidak akan meragui sebarang keputusan yang dibuat oleh Sultan Perak," katanya kepada pemberita di sini, Rabu.

Mohammad Nizar, yang ditemui di Ibu Pejabat PAS Perak untuk menghadiri mesyuarat tergempar parti itu di sini malam ini, berkata pada majlis mengadap beliau dengan Sultan Perak di Istana Kinta petang tadi, Sultan Azlan Shah belum menitahkan keputusan baginda kepadanya.

"Tuanku bertitah baginda memerlukan masa untuk membuat kajian sedikit (atas cadangan kerajaan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)).

"Mungkin Tuanku akan merujuk kepada pakar-pakar perundangan supaya dapat mengelak sebarang krisis Perlembagaan. Saya akur dan menerima sebarang keputusan yang diperkenankan Tuanku," katanya bagi mengulas pertemuan selama dua jam di Istana Kinta petang tadi.

Mohammad Nizar berkata majlis mengadap Sultan Perak berjalan dengan cukup baik seperti biasa, dan telah mempersembahkan kepada baginda keadaan politik negeri Perak yang tidak menentu dan memohon perkenan baginda untuk membubar DUN dengan serta merta.

Memandangkan Sultan Perak belum membuat sebarang keputusan mengenai perkara tersebut, "Saya masih berterusan mentadbir bersama-sama Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat, dan akan menjalankan tugas seperti biasa."

Beliau berkata pada pandangan Pakatan Rakyat, bagi menyelesaikan masalah ketidak tentuan politik di negeri ini berikutan wujudnya ADUN yang melompat parti maka adalah baik diadakan pilihan raya semula dan keputusannya akan menjadi lebih bersih.

Jika Sultan Perak tidak berkenan untuk membubarkan DUN, kerajaan Pakatan Rakyat masih boleh memerintah sebagai kerajaan sementara dan kerajaan ini masih sah sebagai kerajaan minoriti seperti yang berlaku di Kanada dan India, katanya.

Menyentuh mengenai tindakan ADUN Jelapang Hee Yit Foong yang meninggalkan parti DAP untuk menjadi wakil bebas dan menggugat jawatannya sebagai Timbalan Speaker DUN, Mohammad Nizar berkata "kita perlu tunggu keputusan sama ada kerajaan negeri dibubarkan atau tidak".

"Buat masa ini, kita kena kaji semula Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak mengenai perkara itu," katanya.

Menyentuh mengenai pengumuman yang dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Putrajaya hari ini yang mengatakan Barisan Nasional (BN) Perak kini mempunyai kerusi majoriti di DUN, Mohammad Nizar tidak mahu mempercayainya, dan sekiranya benar ia adalah satu konspirasi politik yang besar.

Katanya empat ADUN Pakatan Rakyat itu belum menyerahkan kenyataan rasmi mengenai keputusan mereka untuk menjadi wakil bebas.

Mengenai ADUN Bota Datuk Nasaruddin Hashim yang menyertai semula Umno, Menteri Besar Perak itu mendakwa Nasaruddin mungkin dipaksa keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang baru disertai pada 25 Jan lalu atau "sebagainya".

Najib di Putrajaya hari ini berkata BN memperoleh majoriti mudah untuk mengambil alih pemerintahan kerajaan negeri Perak ekoran tindakan empat ADUN daripada Pakatan Rakyat meninggalkan parti masing-masing untuk menyokong BN.

Empat wakil rakyat itu adalah ADUN Behrang Jamaluddin Mohd Radzi dan ADUN Changkat Jering Mohd Osman Jailu, kedua-dua daripada PKR, ADUN Jelapang Hee Yit Foong daripada DAP dan Nasaruddin.

Najib berkata ADUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang telah memaklumkan melalui surat kepada Sultan Perak mengenai tindakan mereka keluar daripada parti masing-masing semalam manakala ADUN Bota kembali kepada Umno hari ini.

Berikutan perkembangan terkini, BN kini mempunyai 28 kerusi, Pakatan Rakyat juga 28 kerusi dan Bebas tiga kerusi, dan menurut Najib, walaupun BN mempunyai bilangan kerusi DUN sama banyak dengan Pakatan Rakyat tetapi BN boleh menubuhkan kerajaan negeri kerana ketiga-tiga wakil raktyat Bebas itu telah menyatakan sokongan kepada BN termasuk dalam soal pelantikan Menteri Besar daripada kalangan anggota BN.

http://www.bernama.com

Rabu, 4 Februari 2009

Palestin oh Palestin

Assalamualaikum,

Malam Save Gaza & Solat Hajat Perdana

10 Ribu Umat Islam Bangi

7 FEB 09 (Sabtu) 8.00 MLM

STADIUM SEK. 15 BDR BARU BANGI· TN Guru Prof Dato Dr Harun Din
· Yb Salahuddin Ayob
· Mejar Nazdri Musman (Aman Palestin)
· Wakil Rakyat Gaza (Palestin)
· Wakil Umno

Pesembahan Kumpulan Nasyid Oleh :

Kumpulan Rabbani

Muaz, Daie & Kumpulan Pentomen KUIS* Sila Berwuduk Di Rumah & Bawa Tikar Utk Solat HajatPERSATUAN PENDUDUK BANDAR BARU BANGI(PPBBB)Aman Palestin, Mini Kabinet Bangi, Masjid-Surau Sekitar Bandar Baru Bangi, Jasa, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) cawangan Hulu Langat, PKNS, MPKj , Zakat Selangor, Persatuan Peniaga Kompleks PKNS Bangi, ISIUKM, PEMBINA, Hospital Az-Zahrah, Hospital Pakar An-Nur, Pertubuhan JIM Hulu Langat, KARISMA, ampac, Syabab Media & Farmasi NasraSebarang pertanyaan Boleh hubungi : 012-6370023/ 013353741

Sasterawan Negara kesal rasuah yang parah dalam Umno

WAN NORDIN WAN YAACOB
Wed | Feb 04, 09 | 9:45:48 am MYT

KUALA LUMPUR, 4 Feb (Hrkh) - Sasterawan Negara, A.Samad Said kesal dengan budaya rasuah yang melanda Umno mutakhir ini yang baginya semakin parah.
Iklan
Paling dikesali, pihak berkuasa hanya mengambil tindakan ke atas perasuah yang merasuah sekitar ratusan ringgit, sedangkan pemimpin yang merasuah hingga jutaan ringgit dibiarkan terlepas, katanya.

Walaupun beliau menyokong tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan ke atas beberapa ahli dan pimpinan bawahan Umno yang terbabit dengan rasuah.

Namun, kelompok yang lebih tinggi yang merasuah dengan wang yang lebih banyak tidak pun dikenakan tindakan dan ini dikesali, kata A.Samad Said.

Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam satu wawancara ekslusif bersama Harakah di Kuala lumpur bagi mengulas isu rasuah yang melanda Umno hari ini.

"Rasuah ini yang bawah itu memberi dengan nilai yang kecil kerana ianya juga datang dari yang atas yang mempunyai dana yang besar," katanya.

Sambil kesal dengan perjuangan Umno mutakhir ini yang meminggirkan persoalan hak Melayu, beliau turut kecewa dengan kepimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Tun Dr Mahathir Mohamad sebenarnya tersilap memilih pemimpin yang menggantikannya, biarpun beliau berpengalaman memerintah selama 22 tahun, tetapi beliau mengakui silap memilih pengganti apabila memilih Abdullah Badawi ini," katanya.

Umno mutakhir ini cenderung kepada rasuah, dan laporan demi laporan mengenai perihal rasuah Umno ini membuatkan rakyat semakin menolak parti ini, katanya.

Beliau seterusnya bimbang akan senario ini yang akhirnya hanya akan menghancurkan perjuangan masyarakat Melayu.

Beliau turut mengajak rakyat terutamanya kelompok muda hari ini melakukan perubahan. _

Menteri Besar Terengganu membuat tuduhan terhadap juruukur dan kerajaan PAS dalam rancangan terbitan TV Bernama

'MB Tidak Profesional' – Tuduhan Ahmad Disangkal Juruukur PDF Print E-mail
Written by smnoor
Wednesday, 04 February 2009 02:43
http://buletinonline.net/images/stories/berita/mbtrgbersumpah.jpg

Kuala Terengganu – Syarikat juruukur berlesen Awal Surveyor and Mappers kesal dan menyangkal kenyataan Menteri Besar Terengganu Dato’ Ahmad Said yang menuduh juruukur terbabit dengan kerja-kerja mengenalpasti dan penyiasatan tanah kerajaan negeri mengambil wang dari orang ramai.

Pemilik Awal Surveyor and Mappers, Haji Abu Bakar Kasim menegaskan, sebagai seorang bekas pentadbir tanah dan Menteri Besar semasa, Ahmad Said sepatutnya bercakap secara lebih profesional.

“Kita (juruukur) memberikan khidmat secara profesional berdasarkan peraturan juruukur yang telah ditetapkan oleh undang-undang dan peraturan,

“tuduhan tersebut tidak wajar keluar dari mulut seorang bekas pentadbir tanah, kecuali dia (Ahmad) hanya ‘berpolitik’ dan tidak melakukan kerja dipejabat tanah,”tegasnya.

Beliau berkata kerajaan negeri (sekarang) sepatutnya bersyukur kerana kerja-kerja awal yang dilakukan oleh jurukur pada masa lalu dapat menjimatkan lebih RM 2.0 juta wang kerajaan negeri.

Katanya sehingga awal 2004 sebanyak 40,000 lot tanah diseluruh negeri Terengganu telah telah di kenalpasti, disiasat dan dibuat susunatur serta dicadangkan oleh tujuh juruukur yang telah dilantik oleh kerajaan negeri.

“Ia adalah sumbangan, khidmat juruukur kepada rakyat negeri Terengganu, 40,000 lot tanah telah dikenal pasti dan di buat ‘lay out’ (susun atur) telah siap dan sedia di agih-agihkan kepada orang ramai yang memohon,

“kalau kira jumlah upah yang sepatutnya dibayar (berjumlah) RM 280,000.00, tetapi syarikat juruukur terbabit mengenakan yuran yang sangat rendah”katanya ketika di temui Buletinonline semalam.

Katanya, kerja-kerja yang dilakukan oleh juruukur adalah dibawah arahan, penyeliaan dan pemantauan pentadbir tanah daerah melalui satu perjanjian antara Pejabat Tanah dan Galian (PTG) negeri Terengganu dengan konsortium juruukur yang ditubuhkan.

“Tidak timbul buat kerja sendiri-sendiri, kita ikut arahan, tanah yang disiasat adalah atas permohonan yang telah dibuat pemohon melalui borang permohonan di pejabat tanah,

“borang permohonan ada di pejabat tanah, bukan borang melalui juruukur, ”yuran dibayar oleh pemohon diuruskan oleh pejabat tanah, bukan JSR,

“kita berurusan dengan kerajaan negeri Terengganu, bukan dengan UMNO, Barisan Nasional atau dengan PAS,”jelasnya.

Menurutnya, apabila kerajaan negeri bertukar parti yang memerintah daripada PAS kepada Barisan Nasional (BN) pada bulan Mac 2004, kontrak telah ditamatkan serta merta sedangkan perjanjian kerja adalah sehingga selesai tanah tersebut diberikan kepada pemiliknya.

Hj. Bakar tampil memberikan penjelasan bagi menjawab segala tuduhan yang dilemparkan oleh Ahmad Said ketika menjawab persoalan orang ramai dalam program ‘Helo Malaysia’ kelolaan Bernama TV, 28 Januari lalu.

Ahmad Said berkata tindakan PAS semasa memerintah Terengganu yang mengambil pihak juruukur swasta bagi mempercepatkan agihan 40,000 lot tanah kepada rakyat adalah tidak betul.

“PAS buat di Terengganu 40,000 tanah kata nak diagihkan ini, dia beri kepada pihak swasta untuk mengukur tanah dan dia kutip duit, bila kutip duit dan dipihak swasta apabila dia keraja dia nak duit, sedangkan tanah tak tahu dimana,”kata Ahmad

Dari segi peraturan tanah, kata Ahmad, apabila keluar jadual 5, pemohon perlu membayar premium tanah, membayar upah ukur, bayar tanda batu sempadan dan menjelaskan cukai tahun pertama bagi membolehkan jadual 5A dikeluarkan dan nama pemohon akan didaftarkan sebagai pemilik.

“Ini dia kutip duit, tidak diberikan kepada pejabat tanah sebagai pemegang amanh, dia pergi bayar kepada tukang ukur, juruukur yang berlesen, tanah tak tahu dimana, borang tidak ada,”

“Duit dikutip oleh JSR ketika itu, dengan alasan bayar kepada juruukur, tanah permohonan tak tahu dimana , borang pun tidak ada,”tuduh Ahmad yang mengatakan PAS dan para juruukur telah menipu rakyat.

Oleh yang demikian, sebagai sebagai salah seorang juruukur yang terlibat, Hj Bakar turut menjelaskan setiap kerja yang dilakukan sentiasa dilaporkan kepada kerajaan negeri melalui mesyuarat yang melibatkan pelbagai pihak termasuk jabatan dan agensi.

Katanya, setelah cadangan susunatur diangkat dan diluluskan, pejabat tanah akan menagih-agihkan lot-lot tanah kepada orang ramai dan jadual 5 akan dikeluarkan kepada pemohon.

“Bila jadual 5 keluar, pemohon akan bayar premium (harga tanah) kepada pejabat tanah, barulah kerja ukur dibuat dan batu sempadan ditanam,

“dari 40,000 yang telah diluluskan susun aturnya (lay out), hanya sedikit yang sempat di agih-agihkan kepada pemohon, sebab itu tak ada batu sempadan,”ujarnya.

Hj Bakar berkata, sekiranya kerajaan negeri Terengganu benar-benar ikhlas, Ahmad selaku Menteri Besar tidak perlu membuat pelbagai tuduhan dan memburuk-burukkan orang lain serta meneruskan dasar pemberian tanah kepada rakyat yang memerlukanya.

Sebaliknya, kata beliau, tanah yang telah jelas dan sempat diagih-agihkan oleh kerajaan lalu telah dirampas semula apabila kerajaan negeri Terengganu dibawah pimpinan UMNO dan BN kembali berkuasa.

Justeru katanya, Ahmad Said juga sepatutnya berterima kasih kerana para jurukur terbabit tidak mengambil tindakan undang-undang keatas kerajaan negeri Terengganu kerana telah menamatkan kontrak tidak mengikut perjanjian.

Klik Untuk Lihat Klip Video ‘Helo Malaysia’


Last Updated on Wednesday, 04 February 2009 03:12

Kerajaan Perak Tidak Iktiraf Adun Behrang Dan Changkat Jering

04 Februari, 2009 00:17 AM

IPOH, 3 Feb (Bernama) -- Kerajaan negeri Perak tidak lagi mengiktiraf Jamaluddin Mohd Radzi dan Mohd Osman Mohd Jailu sebagai anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak kawasan Behrang dan Changkat Jering.

Speaker DUN Perak V.Sivakumar malam ini berkata jawatan exco yang dipegang oleh kedua-dua ADUN itu juga dilucutkan dan mereka tidak dibenarkan menghadiri persidangan DUN negeri yang akan datang.

Katanya tugas mereka akan dipangku oleh individu yang akan diputuskan pada mesyuarat exco akan datang.

Sivakumar berkata keputusan tersebut diambil kerana beliau tidak mengiktiraf keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini yang memutuskan kerusi DUN Behrang dan Changkat Jering tidak kosong dan Jamaluddin dan Mohd Osman mengekalkan jawatan mereka.

Saya tetap berpegang kepada keputusan sebelum ini bahawa kedua-dua ADUN berkenaan telah menyerahkan surat perletakan jawatan kepada saya, katanya kepada pemberita di kediaman rasmi Menteri Besar Perak di sini.

Sementara itu, Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin pada sidang akhbar yang sama berkata kerajaan negeri akan mencabar keputusan SPR di mahkamah selepas tempoh 48 jam.

Ketika ditanya sama ada akan meneruskan tindakan tersebut memandangkan pengerusi DAP Karpal Singh telah menyatakan bahawa tindakan itu hanya membuang masa, Mohammad Nizar berkata kerajaan negeri akan meneruskan tindakan mahkamah tersebut kerana berpandangan fakta kes kedua ADUN PKR tersebut adalah berbeza dengan kes yang dinyatakan Karpal.

-- BERNAMA

Selasa, 3 Februari 2009

Kontroversi: Isu Dua Exco ADUN PKR Perak, Kini Keputusan SPR Itu Boleh Dicabar Oleh Speaker Dan DAP Beri Tempoh 48 Jam Untuk Kaji Semula

Tuesday, February 3, 2009
IPOH [8.30 pm] - Kesemua ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat di Perak akan menghadiri mesyuarat tergempar malam ini bagi membincangkan tindakan selanjut berhubung isu membabitkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dan Adun Changkat Jering, Osman Jailu. Seorang Adun PKR memberitahu pertemuan 30 wakil rakyat Pakatan itu akan turut melibatkan pemimpin ketiga-tiga parti gabungan dalam Pakatan di negeri itu. Pertemuan itu akan diadakan di kediaman rasmi Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin di Ipoh jam 8 malam ini.


PUTRAJAYA [8.00 pm] - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersikap terbuka jika Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak mahu mencabar keputusan SPR yang memutuskan tidak wujud kekosongan bagi kerusi Behrang dan Changkat Jering. Pakatan Rakyat, yang memimpin kerajaan negeri Perak pula memberi SPR tempoh 48 jam uutuk mengkaji semula keputusannya untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi kerusi Behrang dan Changkat Jering. DAP, salah satu komponen Pakatan Rakyat pula menyifatkan keputusan SPR pagi tadi sebagai tidak demokratik dan bertentangan dengan perlembagaan. Terdahulu, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (foto) berkata, Speaker DUN Perak mempunyai hak untuk mencabar keputusan itu jika beliau tidak berpuas hati. "Kita negara demokrasi.

Semua orang ada hak untuk mencabar dan mahkamahlah yang menentukan," kata beliau selepas selepas mesyuarat khas SPR berhubung isu peletakan jawatan dua ADUN iaitu Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd. Osman Jailu (Changkat Jering). SPR hari ini memutuskan bahawa kedua-dua ADUN tersebut masih penyandang kerusi DUN terbabit kerana wujud keraguan dalam surat peletakan jawatan yang dikemukakan oleh Speaker DUN Perak, N. Sivakumar pagi semalam. Sivakumar semalam menghantar surat memaklumkan kekosongan DUN Behrang dan Changkat Jering kepada Pengarah Pilihan Raya Negeri selepas ADUN bagi kawasan tersebut, Jamaluddin dan Mohd Osman dikatakan telah menyerahkan surat peletakan jawatan mereka sebagai wakil rakyat di rumah beliau pada 5.45 petang Ahad lalu. Bagaimanapun, kedua-dua ADUN berkenaan pada hari yang sama turut menghantar salinan surat yang menafikan mereka meletak jawatan. Ditanya sama ada SPR memberatkan mana-mana surat untuk membuat keputusan, Abdul Aziz berkata, pihaknya meneliti kedua-dua surat tersebut secara sama rata. "Ini bukan soal memberatkan mana-mana. Kita mengambil kandungan kedua-dua surat itu secara sama rata daripada orang yang sama." katanya.

Exco Perak: Tidak timbul kami keluar PKR

Jimadie Shah Othman | Feb 2, 09 4:03pm
kemaskini 6:42pm Dua exco kerajaan Perak - yang menimbulkan kegemparan susulan desas-desus akan melompat kepada BN - hari ini menafikan keluar PKR.

Dalam dua sidang media berasingan, Jamaluddin Mat Radzi dan Mohd Osman Jailu menyatakan mereka berdua akan bertugas seperti biasa dan "tidak timbul telah melompat parti."

Jamaluddin juga menafikan beliau menghilangkan diri sejak pertengahan minggu lalu dan meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang.

Dalam kenyataannya yang diedarkan kepada media di sebuah hotel dekat dengan lapangan antarabangsa KLIA, wakil rakyat itu berkata beliau mengambil cuti sakit selama tiga hari mulai 28 Januari.

"Buat masa ini, saya akan meneruskan tugas saya dan tanggungjawab saya seperti biasa dan tidak timbul isu kononnya saya telah bertukar parti," katanya.

jamaluddin press conference 020209 firdaus saharuddinDalam kenyataan dua halaman yang diedar oleh pegawai khasnya Firdaus Saharuddin jam 3.30 petang tadi, Jamaluddin juga berkata beliau masih berkhidmat sebagai Adun dan menyifatkan kenyataan Speaker DUN Perak V Sivakumar semalam "tidak berasas sama sekali".

Menurut Firdaus, bosnya itu "bukan menghilangkan diri, (dan) bukan dilarikan."

"Kita sudah hantar MC (surat sakit) kepada kerajaan negeri dan sepatutnya kerajaan negeri maklum tentang perkara ini," katanya.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin pernah bercadang membuat laporan polis berhubung kehilangan Jamaluddin dan Adun Changkat Jering, Mohd Osman Jailu.

osman jailu rep pc 020209 puzi ghazali 01Dalam sidang media di sebuah hotel di Shah Alam pada 4 petang tadi, wakil Osman turut mengedarkan kenyataan exco Perak itu yang menafikan telah keluar PKR seperti dispekulasikan.

"Saya masih berkhidmat sebagai wakil rakyat seperti biasa dan sehingga kini tidak timbul soal saya telah melompat parti," kata Osman melalui Puzi Ghazali.

Dalam sidang media itu, Firdaus berkata Jamaluddin kini sedang dalam perjalanan dari Pahang ke Kuala Lumpur.

Pegawai itu bagaimanapun enggan mendedahkan lokasi Jamaluddin di negeri itu.

Beliau bagaimanapun menafikan wakil rakyat PKR itu bertemu dengan pemimpin-pemimpin Umno, termasuk Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak berhubung desas-desus melompat parti kepada BN.

Sabtu lalu, desas-desus bertiup kencang bahawa Jamaluddin bersama Osman berada di Pahang dalam usaha berunding dengan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak di kediamannya di Pekan.

Mengulas sama ada Jamaluddin akan mengambil tindakan undang-undang terhadap dakwaan peletakan jawatannya, Firdaus berkata mereka sedang merujuk peguam.

Tarikh tindakan itu akan diambil bagaimanapun tidak dinyatakan.

Beliau juga tidak tahu sama ada Jamaluddin tampil membuat laporan polis berhubung perkata itu.

"Pagi ini saya tidak ada bersama dia," katanya.

Ditanya sama ada Jamaluddin akan membuat keputusan keluar PKR dan menjadi bebas, Firdaus hanya menjawab ringkas: "Sampai hari ini masih ahli PKR."

Katanya, Jamaluddin mengambil inisiatif mengadakan sidang akhbar itu bagi "menjawab benda yang tidak benar."

Lebih kurang 50 wartawan menghadiri sidang media kira-kira lima minit itu. Bagaimanapun, sebahagian daripada mereka terlepas apabila menjangkakan ia bermula jam 4 petang.

Sidang media exco itu ditunggu-tunggu kerana Jamaluddin dijangka hadir sendiri menjelaskan pendiriannya apabila beberapa hari tidak dapat dihubungi dan PKR bimbang beliau akan melompat kepada BN.


Berikut adalah kenyataan penuh beliau:

Merujuk kepada laporan media semalam yang menyatakan saya telah menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai Ahli Dewan Unangan Negeri (Adun) kawasan Behrang.

Sukacita saya sekai lagi ingin menegaskan bahawa laporan tersebut adalah tidak benar sama sekali.

Ini kerana saya masih berkhidmat sebagai wakil rakyat dan sehingga kini tidak mempunyai sebarang rancangan untuk melepaskan jawatan setelah dipilih oleh rakyat.

Berhubung dakwaan bahawa saya telah menghilangkan diri kerana mahu melompat parti, suka saya menjelaskan bahawa saya tidak pernah menghilangkan atau melarikan diri daripada mana-mana pihak.

Sebaliknya, ingin saya jelaskan bahawa saya telah bercuti dari 28 Januari hingga 30 Januari 2009 kerana sakit.

Pada 31 Januari 2009 hingga 1 Februari 2009 pula adalah cuti hujung minggu dan tempoh tersebut digunakan oleh saya untuk berehat.

Bagaimanapun, laporan berita semalam yang kononnya saya telah menghantar surat peletakan jawatan sebagai wakil rakyat benar-benar mengejutkan saya.

Dalam hubungan ini, adalah jelas kenyataan yang dibuat oleh Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah tidak berasas sama sekali.

Lebih-lebih lagi saya sendiri semalam tidak berada di Perak, apatah lagi untuk menghantar sendiri surat peletakan jawatan saya ke rumah beliau.

Kenyataan tuan Speaker tersebut benar-benar mengejut saya dan telah menimbulkan kekeliruan dan kegemparan di seluruh negara sedangkan perkara ini tidak sepatutnya berlaku.

Buat masa ini, saya akan meneruskan tugas saya dan tanggungjawab saya seperti biasa dan tidak timbul isu kononnya saya telah bertukar parti.

Saya berharap penjelasan ini akan menghuraikan kekeliruan yang ada dan saya berharap pemimpin Pakatan Rakyat tidak membuat sebarang kenyataan yang tidak benar demi kepentingan politik pihak tertentu.

Yang benar,
YB Jamaluddin Mohd Radzi
2 Februari 2009

Osman akan 'timbul' sehari dua lagi...

Muda Mohd Noor | Feb 2, 09 4:48pm

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Changkat Jering, Kapten (B) Mohd Osman Jailu akan 'timbul' dua tiga hari lagi, kata seorang wakilnya hari ini.

Wakilnya itu, Puzi Ghazali memberitahu demikian dalam satu sidang akhbar, selepas membaca kenyataan Osman, di sebuah hotel di Shah Alam petang tadi, menafikan beliau telah meletak jawatan sebagai Adun atau melompat parti.

Osman JailuSehubungan itu, katanya, Osman (foto) berharap pemimpin Pakatan Rakyat, terutama PKR, supaya menghentikan sebarang kenyataan yang berunsur tohmahan terhadapnya.

Puzi juga berkata Osman tidak membuat sebarang laporan polis berhubung isu tersebut.

Katanya, beliau sedar ada pihak yang membuat laporan polis, tetapi "bukan YB yang buat".

Tengahari tadi, seorang lelaki yang mengaku sebagai wakil Osman, membuat laporan polis bagi menafikan peletakan jawatannya sebagai Adun Changkat Jering.

Aduan polis kira-kira jam 1.30 pagi tadi dilaporkan dibuat oleh Mohd Farizal Umar di balai polis Seksyen 11, Shah Alam.

Ditanya mengenai dakwaan bahawa Osman 'disimpan' oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, Puzi berkata: "No comment, saya tidak tahu..."

"Dalam masa sehari dua lagi akan timbullah YB," katanya.

Ditanya mengapa Osman tidak hadir sendiri dalam sidang akhbar tersebut, Puzi berkata, Osman pergi ke hospital kerana "demam, tidak berapa sihat dan batuk-batuk".

Puzi yang juga mengaku sebagai seorang penyokong PKR berkata, beliau telah diarahkan oleh Adun Changkat Jering itu supaya membaca kenyataan tersebut kepada pihak media.

Berikut adalah kenyataan penuh Osman:

Penafian peletakan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kawasan Changkat Jering.

Adalah saya, Yang Berhormat Kapten (B) Mohd Osman Mohd Jailu, Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Changkat Jering, ingin menafikan bahawa saya telah meletakkan jawatan saya sebagai wakil rakyat.

Saya juga ingin menegaskan bahawa saya tidak pernah pergi ke rumah Speaker Dewan Undangan Negeri Perak bagi menyerahkan surat peletakan jawatan saya seperti yang didakwa.

Sebaliknya, saya masih berkhidmat sebagai wakil rakyat seperti biasa dan sehingga kini tidak timbul soal saya telah melompat parti.

Saya berharap penjelasan saya ini akan merungkai segala kekeliruan yang timbul.

Pada masa yang sama, saya juga berharap para pemimpin Pakatan Rakyat terutama Parti Keadilan Rakyat (PKR) sendiri menghentikan sebarang kenyataan yang berunsur tohmahan terhadap saya.

Sebagai wakil rakyat yang dipilih oleh majoriti penduduk di kawasan Changkat Jering, saya merasakan bahawa tugas saya sebagai wakil rakyat masih banyak dan mesti diteruskan berdasarkan amanah yang dipikul di bahu saya.

Sekian.

Yang benar,
YB Kapt (B) Mohd Osman Mohd Jailu

Misteri - Satu Kejadian, Tiga Laporan Berbeza

Written by Wartawan Buletinonline
Monday, 02 February 2009 09:43

http://buletinonline.net/images/stories/berita/tandasoal.gifKuala Terengganu - Anak saudara Presiden PAS, Abdul Qahar Mansor maut dalam satu kemalangan jalan raya di Kuala Terengganu kira-kira jam 10 pagi 30 Januari lalu.


Namun dari tiga laporan yang dibuat oleh media, ketiga-tiganya amat berbeza.


LAPORAN HARAKAH

Anak saudara Presiden PAS maut dilanggar kereta milik KPN
Intan Abdullah
Sat | Jan 31, 09 | 1:09:46 am MYT

KUALA LUMPUR, 31 Jan (Hrkh) Anak saudara Presiden PAS, Abdul Qahar Mansor maut dalam satu kemalangan jalan raya di Kuala Terengganu kira-kira jam 10 pagi semalam.


Beliau dilanggar oleh sebuah kereta Honda CRV nombor plat WNN 6517 yang didaftarkan atas nama Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.


Qahar yang berusia 23 tahun maut selepas dilanggar Honda CRV dipandu seorang anggota polis yang dikenali sebagai Lans Koperal Mohd Farez di Jalan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.


Menurut peguam keluarga mangsa, Fariz Mustafa, kemalangan tersebut terjadi ketika mangsa dalam perjalanan dari rumahnya di Rusila menuju ke Kuala Terengganu.


Ketika sampai di sekitar Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Ibai, motorsikal yang ditunggangi beliau dilanggar kereta yang dipandu Mohd Farez yang baru sahaja selesai membeli keropok di sebuah kedai berhampiran yang ingin membuat pusingan U di jalan tersebut.


"Kereta tersebut berada di sebelah kiri jalan terus membuat pusingan U tanpa memberikan signal malah secara tiba-tiba menukar line, menyebabkan motorsikal yang ditunggangi arwah gagal mengawal keadaan sehingga menyebabkan beliau maut di tempat kejadian," katanya ketika dihubungi Harakah.


Tambahnya, saksi di tempat kejadian memaklumkan Mohd Farez meninggalkan kereta tersebut di lokasi kemalangan tanpa kunci kenderaan tersebut yang menyebabkan pihak polis trafik sukar mengalihkannya.


"Malah, menurut anggota polis di beliau(Mohd Farez) kini telah pulang ke Kuala Lumpur manakala kereta tersebut ditinggalkan.


"Akibat kemalangan tersebut, kereta tersebut mengalami kesan kemek di pintu sebelah kanan," ujarnya.


Walau bagaimanapun, Fariz memberitahu Harakah bahwa pihaknya akan membuat dakwaan terhadap kes tersebut di bawah seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan iaitu kesalahan kecuaian memandu sehingga menyebabkan kematian.


Jelasnya, pemandu terbabit sepatutnya direman untuk siasatan kerana kemalangan tersebut melibatkan kematian.


Sementara itu, bapa saudara mangsa, Mohd Hisham Awang berkata pihaknya kesal dengan sikap yang ditunjukkan oleh Lans Koperal Mohd Farez yang begitu ego ketika diminta memberi kerjasama kepada penduduk setempat sebaik sahaja kejadian tersebut berlaku.


"Kita kesal dengan sikap ego polis tersebut, yang seolah-olah berbangga dengan mengaku merupakan pegawai polis daripada Balai Polis Bukit Aman," katanya.


Setakat ini ujarnya, pihak polis masih belum memberikan apa-apa respon mengenai kejadian tersebut.


Abdul Qahar katanya maut akibat kecederaan parah di bahagian kepala selepas jenazahnya dituntut oleh keluarga mangsa dari Hospital Sultanah Zahirah, Kuala Terengganu sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Rusila pada hari yang sama

LAPORAN BERNAMA - JANUARY 31, 2009 20:50 PM

Anak Saudara Presiden Pas Maut Motosikal Rempuh Kereta Polis


KUALA TERENGGANU, 31 Jan (Bernama) -- Seorang lelaki maut setelah motosikal yang ditungganginya merempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda milik Polis Diraja Malaysia dalam satu kemalangan yang berlaku di Jalan Sultan Mahmud, Kuala Ibai, di sini pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.40 pagi itu, mangsa Abdul Qahar Mansor, 23, yang merupakan anak saudara kepada Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dari Rusila, Marang meninggal dunia di tempat kejadian berikutan kecederaan serius di leher dan kepala.

Ketua Polis Terengganu Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata kejadian dipercayai berlaku apabila motosikal yang ditunggangi oleh mangsa merempuh Honda CRV dipandu oleh seorang anggota polis dari Bukit Aman yang ketika itu sedang keluar dari bahu kiri jalan arah Kuala Ibai menuju Kuala Terengganu.

"Mangsa yang bekerja sebagai buruh kilang batu bata dipercayai gagal mengawal motosikalnya lalu merempuh bahagian tepi sebelah kanan kenderaan pacuan empat roda itu menyebabkan mangsa mengalami kecederaan serius sebelum meninggal di tempat kejadian," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Berikutan kejadian itu, anggota polis berkenaan yang datang ke sini atas tugasan rasmi membawa seorang pegawai kanan polis membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu.

Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

LAPORAN UTUSAN - 01/02/2009

Anak saudara isteri Hadi maut


KUALA TERENGGANU 31 Jan. – Anak saudara kepada isteri Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang maut apabila motosikal yang ditungganginya merempuh kenderaan pacuan empat roda Polis Diraja Malaysia di Jalan Sultan Mahmud, Kuala Ibai di sini semalam.


Dalam kejadian kira-kira pukul 8.40 pagi itu, mangsa, Abdul Qahar Mansor, 23, anak saudara isteri pertama Abdul Hadi, Toh Puan Zainab Awang maut di tempat kejadian kerana cedera parah di kepala.


Ketua Polis Negeri, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, kenderaan polis itu dipandu anggota yang membawa seorang pegawai dalam perjalanan pulang selepas selesai menjalankan tugas selama sehari di sini.


Menurut beliau, kenderaan pacuan empat roda itu sedang keluar dari bahu jalan menghala ke Kuala Terengganu ketika motosikal yang ditunggang mangsa tiba di tempat kejadian.


“Mangsa yang berasal dari Rusila, Marang gagal mengawal motosikalnya lalu merempuh bahagian tepi kanan kenderaan polis,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Last Updated on Monday, 02 February 2009 09:50

SASTERAWAN NEGARA DI MARKAZ TARBIAH MELEWAR: SATU SEJARAH

Dilulus terbit pada Monday, February 02 @ 10:15:36 MYT oleh alghaib

Artikel Oleh Ustaz Haji Idris bin Ahmad

Sejarah bagi Markaz Tarbiah Taman Melewar kerana 1hb Feb 2009 Ahad malam Isnin telah dikunjungi oleh Sasterawan Negara Dato’ A. Samad Said. Beliau hadir bersama dengan Jawatankuasa Bertindak Masukhkan Pengajaran dan Pembelajaran Metematik dan Sains dalam bahasa Inggeris anjuran Badan Perhubungan Pas Wilayah Persekutuan.

Turut berceramah pada malam itu ialah Tuan Haji Mohd Sabu (Naib Presiden Pas), Hanifa Maidin (Ajk Pas Pusat), Tuan Haji Mohd Nor Mohammad (Pesuruhjaya WP), Prof Dr Shahrir Mohd Zin (Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Masukhkan Pengajaran dan Pembelajaran Metematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris), Prof Dr Abdullah Hassan (UPSI) dan saya sebagai pengerusi majlis.


Sejarah juga pada malam itu kehadiran orang melimpah keluar dewan Markaz tarbiah, kerana kebiasaannya kalau ceramah yang bersifat akademik seperti begini kehadiran hanya dalam lingkungan 200 orang sahaja. Ini satu perkembangan yang baru dalam politik Malaysia yang sudah mula sedar dan semangat untuk tolak BN masih membara.

Inilah pertama kali saya dapat bertemu dengan beliau secara dekat, selama ini saya hanya membaca karangan beliau sahaja sewaktu di alam persekolahan dalam pelajaran sastera. Betapa sayu malam itu beliau turut mendeklamasikan sajak “Aku seorang tua”. Isinya amat menyayatkan hati bagaimana bahayanya satu bangsa dan negara apabila bahasa ibunda di ketepikan.


Daripada hujah tokoh-tokoh akademik yang hebat pada malam itu dengan fakta dan kajian, memang wajib kerajaan kena ubah dasar ini kepada bahasa ibunda.

Kenapa pemimpin kerajaan pekak badak sampai tidak mahu dengar rayuan dan bantahan daripada golongan ini. Kalau pihak pembangkang bantah adalah munasahabah kerajaan tidak mahu terima. Sedangkan ini adalah suara hati daripada mereka yang kebanyakan tidak berpolitik dan tahu tentang bahayanya dasar ini.


Rujuklah semula dasar ini tanpa takut kepada bayang Tun Dr Mahathir, dia bukan ada kuasa lagi. Kalau dasar ini dibuat dengan tergesa-gesa tanpa kajian kenapa sekarang kerajaan tidak berani kembali kepada bahasa ibunda dengan segera setelah kajian dan pandangan yang diluahkan oleh golongan cerdik pandai ini. Ini perlu ada keberanian macam Tun Dr Mahathir yang berani buat walaupun ada tentangan.


Kita tahu bahawa dasar yang dibuat secara tergesa-gesa tanpa kajian, ia hanya dibincang dalam Majlis Kerja Tertinggi Umno sahaja. Mereka yang zero IQ inilah yang meluluskan dasar yang mengorbankan pendidikan anak-anak kita pada masa depan. Sedangkan waktu kerajaan hendak melaksanakan sepenuhnya bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar di Universiti pada tahun 1984 dibuat dengan kajian yang lama. Kenapa apabila dasar ini hendak ditukar ia dibuat seperti masak mee maggi sahaja.


Pastinya projek ini hanya untuk mengkayakan kroni kerana telah memakan duit rakyat sebanyak 2.1B untuk ICT sahaja. Siapa yang bolot projek ini, tepuk dada tanya Tun Dr Mahathir.Perlu ditegaskan bahawa jawatankuasa ini bukan menentang bahasa Inggeris, yang ditentang ialah Metematik dan Sains diajar dalam bahasa Inggeris.

Kalau golongan sasterawan negara dan tokoh akademik sudah beranai turun ke padang bersama rakayat untuk menentang dasar ini, maka ini adalah satu perkembangan yang cukup baik. Maka satu perubahan lanskap politik negara akan berubah dan mempercepatkan kita menghantar UMNO/BN ke sakaratul maut.Maka Pas yang daripada dulu lagi kita menentang dasar ini akan membantu 200 peratus jawatankuasa ini. Ayuh jangan lupa kita turun ke himpunan 100 ribu pada 7hb Mac 2009 untuk menghantar memo kepada Yang Dipertuan Agong sebagai payung rakyat. Kita berjanji kalau Pakatan Rakyat diberikan mandat maka kita akan ubah balik dasar ini selepas PRU 13 insyaAllah.

Ahad, 1 Februari 2009

Dua Adun Perak Daripada PKR Letak Jawatan

01 Februari, 2009 20:42 PM

IPOH, 1 Feb (Bernama) -- Dua Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang "hilang" sejak Isnin lepas hari ini mengumumkan peletakan jawatan serta-merta.

Yang Dipertua DUN Perak V. Sivakumar berkata Adun Behrang Jamaluddin Mat Radzi dan Adun Changkat Jering Mohd Osman Jailu menyerahkan surat peletakan jawatan itu di rumah beliau pada 5.45 petang Ahad.

Dalam kenyataannya yang difakskan ke pejabat media di sini, Sivakumar berkata beliau akan memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengadakan pilihan raya kecil dalam tempoh 60 hari.

"Surat peletakan jawatan kedua-dua Ahli Dewan Undangan Negeri telah diterima oleh saya berasaskan Artikel XXXV Undang-Undang Tubuh Negeri Perak Darul Ridzuan.

"Oleh yang demikian saya sebagai Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri mengisytiharkan kekosongan kedua-dua kerusi N14 Changkat Jering dan N59 Behrang dengan segera," katanya.

Sivakumar berkata beliau akan menghubungi SPR esok untuk mengadakan pilihan raya kecil dalam tempoh 60 hari seperti yang termaktub dalam Artikel XXXVI (5) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak.

Kedua-dua Adun berkenaan tidak dapat dihubungi oleh kerajaan negeri dan keluarga mereka sejak Isnin lepas dan Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin pagi tadi telah meminta kedua-dua Adun berkenaan supaya mengisytiharkan segera pendirian jika telah keluar daripada kerajaan negeri Pakatan Rakyat Perak.

Beliau berkata kerajaan negeri telah bersedia untuk membuat persiapan dan strategi mengikut peraturan yang ada bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Bercakap pada sidang akhbar selepas mesyuarat dengan pimpinan PAS, DAP dan PKR Perak, Mohammad Nizar berkata kerajaan negeri mungkin akan membuat laporan polis berhubung kehilangan dua anggota Exco itu selepas berbincang dengan keluarga mereka.

Jamaluddin, 52, adalah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Koperasi, Pertanian dan Perladangan manakala Osman, 57, adalah Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Insan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan.

Kedua-dua mereka menghadapi tuduhan rasuah melibatkan kelulusan sebuah projek pembangunan bernilai RM180 juta di Seri Iskandar dan perbicaraan kes berkenaan akan didengar di Mahkamah Sesyen di sini pada 10 Feb ini.

Dengan kekosongan dua kerusi berkenaan, kerajaan Pakatan Rakyat Perak yang dianggotai PAS, DAP dan PKR kini mempunyai 30 kerusi, 18 DAP, 6 PKR dan 6 PAS, manakala Barisan Nasional 27 kerusi.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, BN menang 28 kerusi tetapi Adun Bota Datuk Nasaruddin Hashim menyertai PKR minggu lepas.

Mohammad Nizar berkata kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Perak masih kukuh walaupun dalam keadaan sekarang kerana semua Adun yang lain masih bersamanya.

Pada pilihan raya lepas, Jamaluddin menerima 6,771 undi untuk menewaskan calon BN Datuk M. Ramasamy yang mendapat 5,744 undi.

Mohd Osman pula menang dengan majoriti 1,102 undi bagi merampas kerusi Dun Changkat Jering. Beliau memperoleh 9,411 mengalahkan penyandang dari BN yang juga Yang Dipertua DUN Perak sebelum itu Datuk Mat Isa Ismail yang mengumpul 8,309 undi.

-- BERNAMA

"Jika gagal, rakyat harus terjemahkan dalam pilihan raya - Samad Said

31 Januari 2009

"Jika demonstrasi besar-besaran masih gagal mencapai matlamat, ia perlu diterjemahkan dalam pilihan raya umum akan datang. Inilah kuasa terakhir yang perlu digunakan rakyat sebagai kuasa penentu. Yang penting sekarang, angkatan muda harus memainkan peranan berjuang memastikan matlamat ini tercapai. Orang tua berjuang dari sisi yang lain, " demikian ulasan ringkas Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said yang turut sama menyertai gerombolan pencipta bahasa dalam majlis pelancaran Gerakan Mansuhkan Pengajaran & Pembelajaran Sains & Matematik Dalam Bahasa Inggeris(PPSMI) atau ringkasnya GMP di Pusat Perniagaan SOGO, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur pada petang tadi.
Turut kelihatan hadir ialah Pengerusi GMP sendiri yang juga bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka, Datuk Hassan Ahmad, Prof. Shahrin Md Zain, Prof Abdullah Hassan, Dr Anwar Ridthuan, Awang Sariyan, Setiausaha GMP, Hasni Abas, Ainon Mohd, Suhaizat Kayan manakala Shamsul Iskandar Akin adalah antara tokoh kepimpinan dari Pakatan Rakyat.
Setiausaha GMP, Hasni berkata, pelancaran ini adalah aktiviti pertama GMP yang dibuat secara terbuka dan akan dilanjutkan melalui ‘road-show’ ke negeri-negeri yang akan dilaksanakan pada bulan Februari ini.
“Aktiviti ini diadakan adalah bertujuan untuk memberi kefahaman kepada masyarakat mengapa PPSMI mesti dimansuhkan seterusnya mengajak semua lapisan masyarakat bersama-sama dalam Himpunan 100 ribu di Istana Negara pada Sabtu 7 Mac ini.

Tambang bas naik April

Oleh S Anand Kumar
anand@bharian.com.my

8,000 pengusaha bas sekolah batal cadangan mogok dua minggu

KUALA LUMPUR: Pengguna pengangkutan awam di seluruh negara mungkin terpaksa membayar tambang lebih tinggi mulai April ini, berikutan keputusan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi yang pada dasarnya bersetuju meluluskan kenaikan 30 peratus surcaj tambang oleh pengusaha sektor berkenaan.

Keputusan itu dicapai hasil pertemuan antara pihak kementerian dengan lebih 200 wakil pengusaha pengangkutan awam, minggu lalu.

Berikutan itu, lebih 8,000 pengusaha bas sekolah yang sebelum ini mengancam untuk membekukan perkhidmatan mereka selama dua minggu bermula Isnin ini jika tuntutan untuk menaikkan tambang tidak dipenuhi, bersetuju untuk membatalkan hasrat mereka.

Bagaimanapun, kenaikan kadar tambang yang dipersetujui itu dijangka tidak setinggi tuntutan asal yang dikemukakan oleh pengusaha bas ekspres, bas henti-henti, bas sekolah dan teksi iaitu antara 60 hingga 100 peratus.

Kali terakhir tambang pengangkutan awam disemak ialah pada 2005, ketika harga subsidi diesel pada masa itu ialah 65 sen berbanding RM1.43 sen seliter sekarang.

Bernama melaporkan, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Noh Omar dijangka mengumumkan kadar tambang baru bulan depan.

Noh akan mendapatkan maklum balas Kementerian Pengangkutan, Kementerian Kewangan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sebelum membentang kepada Kabinet untuk kelulusan, dijangka bulan ini.

"Jika ada kenaikan, kita akan pastikan ia tidak bebankan penumpang. Kita juga harap kualiti pengangkutan awam, keselamatan dan sebagainya akan bertambah baik," kata Pengerusi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Datuk Markiman Kobiran.

Markiman berkata, kertas cadangan semakan tambang yang disediakan LPKP sudah diserahkan kepada Noh, awal bulan lalu.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Pengusaha Bas Sekolah Semenanjung Malaysia (PPBSSM), Chee Ah Tey memberitahu Berita Minggu, ahli persatuan membatalkan hasrat membekukan perkhidmatan mereka selepas kementerian berkenaan pada dasarnya bersetuju meluluskan tuntutan 30 peratus surcaj itu.

Bagaimanapun, katanya, ahli persatuan belum menaikkan tambang mereka kerana surcaj 30 peratus itu masih belum mendapat kelulusan Kabinet dan mereka akan menanti keputusan kerajaan berhubung permohonannya.

"Kami difahamkan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi sudah mengemukakan permohonan PPBSSM berhubung surcaj 30 peratus untuk perhatian Kabinet dan kini dalam peringkat perbincangan.

"Sehingga kini, kami masih belum mendapat sebarang jawapan atau "lampu hijau" daripada kerajaan berhubung surcaj 30 peratus itu... bagaimanapun kami sabar menanti keputusan itu dan mematuhi undang-undang dengan tidak menaikkan tambang bas sekolah ketika ini," katanya.

Awal bulan lalu, PPBSSM mengugut membekukan perkhidmatan selama dua minggu menjelang Februari ini jika tuntutan 30 peratus surcaj tambang tidak dipenuhi kerajaan.

Chee berkata, ketika ini pengusaha bas sekolah perlu membayar RM1.43 bagi seliter diesel selain dibebankan peningkatan harga bateri, minyak pelincir, tayar, alat ganti dan gaji pemandu sementara menunggu pelaksanaan kadar surcaj berkenaan.

Pengusaha kenderaan awam mempunyai asas menuntut kenaikan tambang, walaupun harga bahan api kini rendah dan stabil sekitar AS$50 setong.

Di Lembah Klang, lebih 500,000 orang menggunakan pengangkutan awam sehari.