Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Sabtu, 6 Mac 2010

CERAMAH MAULIDURRASUL/ISU SEMASA&SENSASI

CERAMAH PERDANA

TARIKH: 7 MAC 2010

HARI: AHAD
MASA: SELEPAS MAGHRIB

TEMPAT: SURAU AL-IKHLAS BDR SG BUAYA RAWANG

PENCERAMAH: AL-FADHIL USTAZ NAZMI ABDUL KARIM
(PENCERAMAH BEBAS DARI TTDI JAYA)

TAJUK: ISU SEMASA/ ISU SENSASI TERKINI /MAULIDURRASUL

DI JEMPUT SELURUH MUSLIMIN MUSLIMAT UNTUK MENAMBAHKAN ILMU PENGETAHUAN DUNIA&AKHIRAT

Jumaat, 5 Mac 2010

Dailog Nabi S.A.W dengan orang-orang Ansar.Lanjutan kes lompat-melompat.

Oleh adiib

Peristiwa ini terjadi setelah peperangan Hunain di mana tentera Islam menang dan memperolehi banyak ghanimah,(rampasan perang) namun tiada apa pun diberi kepada orang-orang Ansar.Hinggakan timbul ketidakpuasan hati di antara mereka.Rasulullah s.a.w yang mendengar desas-desus berita ini ingin mendengar sendiri ketidakpuasan hati mereka itu lantas memerintah semua orang-orang Ansar dikumpulkan di dalam sebuah khemah.Sahabat Saad bin Ubadah R.A mengumpul mereka.Hanya orang Ansar sahaja yang dibenarkan.Kaum-kaum lain tak perlu.Maka terjadilah dailog antara Nabi dan orang orang Ansar itu

Nabi bertanya,"Apakah bisik-bisik yang telah sampai ke telinga ku wahai kaum Ansar?".Jawab mereka Wahai Rasulullah,ketua-ketua kami tidak berkata-apa-apa hanya pemuda-pemuda kami sahaja yang berkata demikian."

"Wahai kaum Ansar,apakah yang telah sampai kepadaku adalah perasaan yang kamu rasa dalam dirimu kepadaku",soal Nabi lagi.

"Wahai Rasul Allah,adapun ketua-ketua kami tidaklah mereka itu mengatakan apa-apa,hanya orang muda kami sahajalah yang berkata,Semoga Allah mengampuni Rasulullah,beliau memberi kaum Quraisy(ghanimah) dan meninggalkan kita,padahal pedang-pdang kitalah yang menitiskan darah musuh-musuh kita."Kemudian Nabi s.a.w berpidato:

Dengan nada lembut,penuh kasih sayang tapi tegas beliau berkata" Wahai orang-orang Ansar,bukahkah aku dapati dulunya kamu berada di dalam kesesatan,lalu Allah memberi petunjuk pada mu?Bukankah dulu kamu miskin lalu Allah mengkayakan kamu,bukankah dulu kamu saling bermusuh,lalu Allah mendamaikan mu?"

Jawab kaum Ansar beramai-ramai"Ya,Utusan Allah,Allah dan Rasulnya amat berbudi dan telah memberikan banyak kurnia kepada kami."Kata Nabi lagi"jawablah lagi wahai kaum Ansar."

"Dengan apakah lagi kami akan jawab pertanyaan tuan,bagi Allah dan RasulNyalah semua kebaikan dan keutamaan."

Rasul menjawab pula,"Wahai kaum Ansar,Demi Allah,sekiranya kamu mahu,kamu boleh menjawab kepadaku dan jawapan kamu itu benar dan dibenarkan.

Engkau (Nabi) datang kepada kami dalam keadaan engkau diidustakan lalu kami(Ansar) membenarkan engkau(Nabi).Engkau datang kepada kami dalam keadaan engkau disia-siakan lalu kami menolong engkau.Engkau datang kepada kami dalam keadaan engkau diusir lalu kami memberi tempat kepada engkau.Engkau datang kepada kami di dalam keadaan melarat lalu kami membantu engkau dan engkau dalam keadaan ketakutan lalu kami mengamankan kau."

Muka-muka orang Ansar mula merah dan mulai sangat terharu mengdengar kata-kata Rasulullah yang menghiris itu.Mereka mulai menangis sedu-sedan.Air mata membasahi pipi-pipi dan janggut mereka.Mereka sebak.Lanjut Nabi lagi,

"Wahai orang-orang Ansar,apakah di dalam hati kamu masih ada CINTA KEPADA HARTA BENDA DUNIA?Yang saya gunakan untuk mengikat hati-hati satu kaum agar mereka menganut Islam.Apakah masih belum cukup ISLAM KAMU ITU?Tidakkah kamu PUAS wahai kaum ansar,mereka(kaum lain) balik membawa pulang una-unta SEDANGKAN KAMU PULANG MEMBAWA RASULULLAH KE KAMPUNG HALAMAN KAMU!!DEMI ALLAH YANG JIWA MUHAMMAD BERADA DI GENGGAMANNYA,SEKIRANYA TIDAK KERANA HIJRAH NESCAYA AKU ADALAH SEORANG DARI KAUM ANSAR.SEKIRANYA 2 PUAK MENGIKUT 2 JALAN DI SATU LEMBAH NESCAYA AKU BERSAMA-SAMA PUAK YANG TERDAPAT KAUM ANSAR."Mendengar kata-kata Rasulullah itu kaum Ansar terpempan dan berteriak"Wahai,Kekasih Allah kami puas dan rela."

Sambung Nabi lagi,"kamu semua ibarat baju dalam,orang lain baju luar,kamu semua akan- datang terasing,kelak kita jumpa di sebuah telaga."Kemudian Nabi berdoa,"Ya Allah,ampunlah orang Ansar,anak-anak orang Ansar dan anak-anak dari anak-anak orang Ansar."

Setelah orang-orang Ansar mendengar ucapan tersebut mereka amat terharu.Tadi mereka menuduh Nabi mengtamakan kaumnya,Quraisy.Satu tuduhan yang melulu.Tidak layak diucap oleh orang beriman.Hancur luluh hati Nabi kerana dia telah hidup lama dengan kaum Ansar tapi ada juga sebilangan mereka yang menuduhnya.Namun selepas itu kaum Ansar dalam isak tangis berkata"Wahai Rasulullah s.a.w KAMI RELA DENGAN APA-APA YANG TUAN ATURKAN"Banyak pengajaran yang boleh diambil dan dipraktikkan oleh orang-orang yang mengaku beriman dan mengutamakan perjuangan.Bukan sikit-sikit nak khianat,tersentuh sikit nak lompat-lompat.Cerita Sirah itu adalah hasil Maulana Syed Abul Hassan Ali an Nadwi.Saya cuma salin sahaja.

Akhir kata marilah sama-sama kita membulatkan tekad memperjuangkan nasib rakyat agar keadilan dapat ditegakkan.Contohi lah kawan-kawan kita dari PAS yang tidak mudah goyang prinsipnya walau ditawar dengan apa bentuk tawaran pun.Ingat di Kelantan 2004-2008 Pas hanya diselamatkan dengan seorang Adun dan mojoriti 2 undi.Jika puak MP PKR la ni,tumbang

Al-Kisah Pengarah Radio IKIM dipecat kerana PAS

Seorang teman meyampaikan kepada saya bahawa perletakan jawatan Pengarah Radio IKIM, Ir Ahmad Jais Alias berkuatkuasa 1 Mac lalu bukanlah perletakan jawatan yang sukarela. Bernama pada 19 Januari telah menyiarkan berita bahawa beliau akan meletakan jawatan setelah berkhidmat selama setahun dua bulan bermula pada 1 Januari 2009. Memang pelik kenapa beliau letakan jawatan secara tiba-tiba walhal baru berkhidmat setahun jagung.

Beliau dikatakan telah diberikan tekanan oleh pihak atasan bagi meletakan jawatan berikutan tindakannya menjemput Presiden PAS bagi menyertai Muzakarah Pakar anjuran IKIM pada 21 Januari lepas. Muzakarah itu diadakan bagi membincangkan isu nama Allah dan Tun Abdullah turut hadir bersama bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin.

Sebelum ini juga, beliau turut dikatakan mengunakan kedudukannya bagi menjemput beberapa Ustaz-ustaz PAS untuk menjadi penceramah dan memberikan kuliah agama di Radio IKIM. Ya! mereka hanya beri kuliah agama, bukan ceramah politik. Pendengar Radio IKIM boleh jadi saksi.

Ekoran dari tindakan beliau yang tidak disenangi itu, gaji beliau ditahan, elaun dan bayaran claim beliau turut tidak dibayar.

Jika melawat laman web IKIM, nama beliau juga sudah dikeluarkan walaupun baru 4 hari beliau letak jawatan. Tiada sebarang majlis perpisahan diadakan untuk beliau dan akhirnya beliau kembali menjadi orang dagang walhal kehadirannya selama setahun di IKIM telah banyak memberikan perubahan besar kepada imej dan rating Radio IKIM.

Memang tidak logik, dalam keadaan ekonomi yang gawat ini beliau yang baru setahun dua bulan bekerja dengan IKIM mahu letakan jawatan tanpa sebab. Lain la kalau beliau mendapat tawaran jawatan yang lebih baik. Ada juga logiknya. Kini Ahmad Jais dilaporkan menjadi penceramah bebas dan tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Selepas 'perletakan jawatan' beliau, dikhabarkan bahawa beberapa slot ceramah yang kebanyakannya disampaikan oleh Ustaz-ustaz PAS akan disusun semula dan dimansuhkan perlahan-lahan. Beberapa DJ dan kakitangan juga dikatakan menerima tekanan yang sama agar mereka meletakan jawatan.

Berita dan cerita ini tersebar luas di IKIM dan pendengar setia Radio IKIM pasti mahu mencari jawapannya. Tidak sepatutnya beliau dipecat jika alasan Politik sedangkal itu digunakan. Beliau sebagai seorang yang berilmu telah mengunakan kedudukannya bagi meletakan orang-orang yang berilmu tanpa mengira apa jua parti untuk kebaikan masyarakat. penyingkirannya adalah satu kezaliman!

Saya yakin, IKIM akan menafikan cerita ini. Tapi kebenaran itu tidak akan dapat disembunyikan sampai bila-bila.

Khamis, 4 Mac 2010

Chua Soi Lek dan tujuh lain letak jawatan MCA


Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini mengumumkan perletakkan jawatannya sebagai timbalan presiden MCA.

Pengumuman itu dibuat di Wisma MCA di Kuala Lumpur, hari ini.

Selain dirinya, Chua juga mengumumkan perletakan jawatan tujuh ahli jawatan kuasa pusat.

Mereka termasuk Datuk Seri Kong Cho Ha, Datuk Seri Tan Chai Ho, Loh Seng Kok, Datuk Chong Itt Chew, Datuk Gan Tian Loo, Tee Siew Keong dan Por Choo Chor.

Dengan perletakan jawatan itu, presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat kini tidak mempunyai banyak pilihan selain mengadakan pemilihan baru kepemimpinan parti.

Chua (kanan) juga menuntut pemilihan baru diadakan dalam tempoh sebulan untuk menyelesaikan krisis parti itu.

Sebelum ini, 13 anggota jawatankuasa pusat yang diketuai oleh Naib Presiden, Datuk Seri Liow Tiong Lai turut berbuat demikian.

Ini bermakna 21 orang iaitu dua pertiga daripada anggota CC yang dipilih telah meletak jawatan bagi membolehkan pemilihan baru diadakan.

Sementara itu ketika ditanya sama ada beliau telah memberitahu presiden parti mengenai tindakannya itu, Chua berkata beliau tidak berbuat demikian.

Beliau juga meminta supaya mesyuarat agung tahunan MCA hujung minggu ini ditangguhkan.

"Peletakan jawatan ini adalah untuk memenuhi janji saya pada EGM (mesyuarat agung luar biasa) tahun lepas di mana saya telah mengutarakan pandangan bahawa kita mungkin perlu pemilihan baru agar kemelut parti dapat ditangani.

"Yang penting ialah parti bukannya soal pemimpin atau kepentingan diri melebihi parti," kata beliau.

Chua berkata sejak Januari hingga semalam, beliau telah menerima surat peletakan jawatan daripada tujuh anggota CC yang dipilih.


Malaysiakini

Sambutan Maulidur Rasul 1431H Masjid Ar-RahmahSg. Buaya

Assalamualaikum wmt wbt. Shabat semua,

Dengan perasaan redah hati ana menjemput sahabat2 semua menjaya program yang julung2 kalinya yang di anjur secara besar2an diMasjid kita,
Justeru itu ana mengharapkan shbt2 membawa anak bersama menyertai pertandingan yg diadakan disamping ada pesta jualan diperkarangan Masjid,
dengan maksud kempen JOM KE MASJID. Hadiah yg menarik disediakan. Bermula jam 8.30 pagi - Zohor 6.3.2010 SABTU. Pertandingan spt berikut:

1. AZAN (lelaki 2 kategori Rendah & Menengah)
2. Kutbah (lelaki 2 kategori Rendah & Menengah)
3. Tilawah (lelaki/ perempuan 2 kategori Rendah & Menengah)
4. Hafazan (lelaki/ perempuan 2 kategori Rendah & Menengah)
5. Becerita (sirah Nabi) (lelaki/ perempuan 2 kategori Rendah & Menengah)
6. Mewarna (7 tahun kebawah)

Manakala selepas Solat Maghrib Tazkirah oleh Ustaz ZULKHARI JAIB (Peg. Urusan Keluarga JAIS Daerah H.Sel.), Nasyid (dari Darul Quran) dan penyampaian hadiah kpd pemenang.
Jamuan disediakan. JEMPUT LAH TUAN2 SEKIELIAN DAN SEBARKAN....
BANTU KAMI (BERJAMAAHLAH) DALAM MENJALAN KERJA2 ISLAM

JAZAKALLAHU KHAIRAN KATHIRO
WASSALAM

PAS SAHABAT YG BAIK

Artikel Oleh: cilipadi007

"Firman Allah swt maksudnya : DAN JANGANLAH KAMU BERBAHAS UNTUK MEMBELA ORANG2 YG MENGKHIANATI DIRI MEREKA SENDIRI, SESUNGGUHNYA ALLAH TIDAK SUKA KEPADA ORANG2 YG SELALU MELAKUKAN KHIANAT, LAGI SENTIASA BERDOSA ( Surah An Nisa ayat 107 )

PAS tetap releven kerana Istiqamah ( konsisten ) dalam perjuangan. Pucuk pimpinan perlu menyediakan landasan yg dilihat selari dengan tuntutan Islam yg menyeluruh ( way of live). Islam bukan sekadar kalimah dibibir mulut tetapi mesti dipraktik dalam segenap cara hidup seharian.

Apapun PAS mesti sedar bahawa perjuangan PAS abad ke 21 menagih satu pembaharuan ( reform ) yg tidak melanggar sempadan yg digariskan Islam. PAS wajib dilihat mengutamakan Islam dengan bijaksana dan toleransi berpaksi kepada AlQuran dan Hadis.

Pilihanraya adalah medium untuk PAS berjuang mencari kemenangan kerana dengan kuasa sebagai pemerintah maka intipati Islam dapat didaulatkan. Agenda dakwah lebih afdhal dilaksanakan dari tampuk kuasa.

PAS yg tulen politik Islamnya mencari kemenangan, menangnya PAS adalah jaminan kesuburan Islam di bumi Malaysia. Adalah silap bila kita mengatakan biar PAS kalah asal Islam menang, kekalahan PAS beerti gerhanalah Islam di Malaysia.

Semangat Setiakawan

Setiap hari kita dihidang dengan berita “lompat parti” dari kalangan PKR, parti sahabat yg dominan dalam gabungan PR. Kejutan yg berterusan oleh pimpinan PKR jelas menunjukkan jerat yg dipasang UMNO sudah mengena.

PKR ( serpihan UMNO ) adalah adik bongsu dlm PR, DAP ( serpihan PAP ) merupakan abang tengah manakala PAS ( serpihan UMNO ) bolehlah dianggap abang sulong yg berusia setengah abad. Lumrah sesebuah keluarga bila adik ditimpa musibah maka abang sulong adalah tempat mengadu.

PAS sebagai abang sulong mestilah menjadi pembela kepada adik bongsunya PKR bila menghadapi saat genting seperti yg berlaku kini. PAS yg berpaksikan Islam wajib membela mangsa kezaliman tanpa mengira hubungan dan pangkat.

DSAI dibicara dan dituduh dengan kes yg memalukan. Kesan pertuduhan bukan setakat dirasai keluarga DSAI bahkan rakyat Malaysia yg waras juga terkena tempiasnya. Masyarakat dunia juga menganggap ianya tuduhan politik dan Malaysia semakin tersisih dari pelaburan asing.

Apakah pendirian rasmi PAS di kala DSAI tersepit dengan konspirasi ke 2? Kenapakah PAS dilihat tidak serius dalam membela DSAI? Kenapakah hanya pemimpin PKR saja yg sibuk berceramah memberi penjelasan isu DSAI? Apakah PAS juga sangsi dengan fitnah yg dihadapi DSAI?

Sahabat yg baik mempunyai semangat setiakawan yg jitu, tiada tolok bandingnya. Sahabat yg baik adalah teman di kala sempit, bukannya teman di kala senang dan hilang di kala susah. PAS era 1998 yg dipimpin oleh Arwah Ust Fadhil Noor dilihat menentang kezaliman ke atas DSAI tanpa sangsi.

Contoh sahabat baik ialah Sayyidina Ali yg sanggup menggadai nyawa menggantikan tempat tidur Rasulullah saw dalam peristiwa hijrah. Sayyidina Abu Bakar juga memenuhi ciri2 sahabat baik bilamana sanggup menemani Rasulullah bersembunyi di Gua Hira’.

Apa jua yg berlaku PR mesti akui bahawa DSAI adalah “big brother” gabungan menentang BN. Suka atau tidak itulah hakikatnya. Tiada gunanya kita bersoaljawab tentang siapa majoriti dan siapa minoriti dalam PR. Angka adalah sekadar merit tapi angka itu meningkat kerana DSAI.

Fokus PR mesti menghala kepada BN sepanjang masa. Jangan kerana DSAI dirobek isu liwat dan lompat parti, maka kita mengeksploitasi kesempitan sahabat untuk kepentingan diri sendiri. Teori mengenang budi, membalas jasa adalah benteng hawa nafsu mengejar kekuasaan.

DSAI perlukan sokongan moral dari rakyat dan pimpinan PR untuk terus berjuang. Penzahiran sokongan dari sahabat menjadi penawar kedukaan DSAI, bukan sekadar jiwa kental dan tahan uji saja menjadi taruhan.

BN sanggup merekacipta apa jua fitnah untuk melemahkan PR demi kelangsungan politik mereka yg ditolak sebahagian pencinta keadilan. “character assasinassion” terhadap DSAI bukan setakat menghancurkan insan bernama DSAI tapi impaknya lebih disasarkan kepada PR.

Rakyat sebagai hakim mutlak memerhati gelagat pemimpin kita. Rakyat yg prihatin mudah simpati bila DSAI difitnah dengan tuduhan tak masuk akal. Rakyat abad ke 21 impikan pemimpin yg bijak dan murah hati untuk simpati pada teman seperjuangan.

Kemana perginya pemimpin kanan PAS ( jln Raja Laut ) bila DSAI menghadapi konspirasi ke 2? Apakah mereka terlalu sibuk hingga terlupa untuk hadir ke mahkamah tanda simpati? Mungkinkah mereka curiga terhadap DSAI ? Apakah mereka rela membiarkan DSAI dizalimi sekali lagi?

Apakah beza antara mazhab PAS yg dipegang TGNA dan TGHH serta pemimpin kanan ( Jln Raja Laut ) yg lebih hampir dengan mahkamah dalam menangani isu pertuduhan terhadap DSAI. Apakah sikap tunggu dan lihat lebih mulia berbanding menziarahi sahabat dalam kesempitan?

TGNA dan barisan pemimpin PAS Kelantan sudah menunaikan tanggungjawab sebagai sahabat seperjuangan bila melapangkan masa hadir ke mahkamah sebagai tanda sokongan kepada DSAI. Bilakah giliran TGHH dan jemaahnya ( Jln Raja Laut )

Jauhi sikap Prejudis

PAS adalah wadah Islam mesti bertindak berdasarkan prinsip Islam. PAS mesti realisasikan teori keadilan Islam dipraktikkan secara total. Masyarakat Malaysia lebih terpengaruh dengan keadilan Islam yg menyeluruh bukan sekadar Hukum Islam sahaja.

Islam yg syumul perlu dibuktikan PAS. Itulah kerja pendakwah untuk menaikkan syiar Islam yg suci. Keadilan Islam adalah daya penarik yg merangkumi segenap urusan kehidupan dunia akhirat. Islam yg adil mudah diterima oleh rakyat multi racial di Malaysia.

Keadilan Islam menegah ummatnya menerima sesuatu berita tanpa tapisan seperti Firman Allah swt WAHAI ORANG2 YG BERIMAN, SEKIRANYA DATANG ORANG2 FASIQ MEMBAWA BERITA MAKA HENDAKLAH KAMU BERWASPADA ( BENAR @ PALSU )

Tuduhan yg dihadapi DSAI adalah fitnah yg nyata. Kerja jahat UMNO untuk hancurkan PR yg semakin kukuh. UMNO mesti pecahkan perpaduan PR walau apa cara sekalipun. Cantuman PR saling memerlukan antara parti anggotanya sebagai benteng melawan BN.

PKR bijak dengan strategi, PAS memilikki jentera yg hebat manakala DAP adalah jambatan untuk bukan Islam. Tiada satu partipun dalam PR yg mampu menyaingi UMNO jika bersendirian kerana UMNO tak pernah bersendiri iaitu melibatkan BN.

Pemimpin PAS mesti membuang sikap prejudis terhadap DSAI. Ianya bukan sekadar melibatkan pemimpin besar bahkan penyokong jua mesti menjauhi prasangka yg dicipta UMNO. Besar ruginya jika terdapat di kalangan pemimpin PAS menjadi penyambung fitnah memburukkan DSAI yg dijaja UMNO.

Politik yg bijak mesti pandai mengintai peluang, oportunis itu perlu selagi tidak menyalahi Islam. Modal UMNO mengatakan DSAI mengkudakan PAS dan DAP, sesuatu yg palsu dan sukar diterima akal. Apakah DSAI menunggang PAS bila diarak ke seluruh Negara menjelang PRU12 untuk berkempen?

Bukan sekadar Kelantan sahaja, Trengganu juga mendapat perhatian yg berlebihan dari DSAI untuk berkempen pada PRU12. Jika BN Trengganu tumbang pada PRU12 maka PAS Trengganu yg mendapat durian runtuh bukan PKR Trengganu. TGHH akan menjadi MB seperti tahun 1999 juga dari gelombang DSAI.

Trengganu merupakan negeri yg paling kritikal dalam “road show” DSAI sebelum PRU12. Bermacam karenah dari pihak berkuasa dan UMNO tetapi DSAI tetap berceramah di Trengganu hingga hampir ditangkap kerana masalah permit.

DSAI sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Trengganu yg diidamkan rupanya Selangor, Perak, Kedah dan P Pinang mendahului jadi milik PR. Tiada maknanya peristiwa Batu Burok yg berdarah, tembakan dan bakar bendera sekadar mengisi benih yg hampa.

Fikirlah dengan rasional, Ikhlas hanya dinilai manusia melalui perbuatan yg zahir dan serahkan peranan hati kepada penilaian Allah swt.

Marilah kita semua berjuang dengan ikhlas untuk kebangkitan Islam. Sudah menjadi lumrah perjuangan untuk berjaya mesti lalui susah senang seperti hidup berkeluarga. Jangan kerana perangkap musuh kita memakan hidangan beracun…

Kita berjuang kerana Allah swt, kita bergabung kerana Allah swt, kita bersahabat kerana Allah swt, kita berparti kerana Allah swt. Hayatilah kalimah hikmat Imam Syafie “ IBU SEGALA ILMU YAKIN, AKAL SEGALA FIKIRAN SABAR”.
Wallahua’lam dari cilipadi007"

Tak Mahu Hipokrit, Akhirnya Bertambah Dosa

Oleh Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net

SOALAN

Untuk pengetahuan ustaz,ibu saya telah menyuruh saya memakai tudung ketika saya berumur 13 tahun lagi. Saya hanya menurut katanya kerana bimbang dimarahi. Walaupun begitu, sekarang saya tidak lekat memakai tudung. Ini diketahui oleh ibu saya, dia hanya mampu membebel dan berkata, adik nak buat dosa, adik tanggung la sendiri, ibu dah buat apa yang patut.

Sekarang saya sudah bekerja dan hanya memakai tudung di tempat kerja sahaja kerana di tempat saya, tindakan undang-undang akan dikenakan sekiranya pekerja tidak memakai tudung. Saya tahu hukum tidak menutup aurat, tetapi buat waktu sekarang, hati saya tidak terbuka lagi untuk terus menutup aurat (rambut dan leher).

Cara pemakaian saya tidak seperti rakan-rakan saya yang menutup aurat. Mereka bertudung tetapi pemakaian mereka tidak melambangkan imej mereka. Baju, seluar ketat yang menampakkan susuk tubuh.

Bagi yang memakai baju kurung, ada yang dari kain yang nipis dan jarang. Bagi yang berbaju kebaya, ianya terlalu ketat, berkain belah sehingga menampakkan betis dan jarang. Ada yang tidak memakai seluar tetapi memakai skirt panjang. Walaupun begitu, ianya ketat dan menampakkan garis pakaian dalam yang dipakainya.

Tudung yang dipakai pula tidak menutupi dada. Lelaki-lelaki yang memandang tidak berkelip melihat mereka. Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung. Tidak menunaikan solat, panjang tangan, mengumpat, melayan lelaki yang bukan muhrim, pengotor dan pelbagai karenah lagi. Walaupun saya tidak memakai tudung, saya menjaga solat, pemakaian dan tingkah laku saya.

Kawan-kawan saya ini ada menyuruh saya supaya terus memakai tudung tetapi saya tidak mahu menjadi hipokrit. Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh. Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang.

Semoga ALLAH membuka hati saya untuk terus memakai tudung. Amiin...

- Diera -

JAWAPAN

Ada beberapa perkara yang saudari utarakan dalam soalan dan ingin saya berikan respon ringkas. Iaitu :-

1) Isu tidak mahu bertudung ( menutup aurat) tanpa ikhlas kerana tidak mahu hipokrit serta tidak mahu berubah kerana disuruh.

Sebenarnya isu ini telah agak banyak saya sentuh di dalam artikel-artikel yang lalu seperti berikut :-

* Aurat wanita apa sudah jadi?
* Wanita, aurat dan Kerjaya

Namun demikian, disebabkan soalan ini ada menyentuh beberapa isu yang agak semasa dan kerap, saya berasa perlu untuk memberikan ulasan tambahan.

Begini ulasannya, Allah swt dan RasulNya telah mengarahkan seluruh wanita muslimah untuk menutup aurat dan bukan hanya bertudung.

Justeru, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, suka atau tidak, disuruh oleh orang lain atau terbit dari hatinya sendiri, dia tetap WAJIB di sisi Allah untuk melaksanakan kewajiban itu.

Sebagaimana seorang pemandu tidak berhemah warganegara Malaysia yang menetap di United Kingdom (UK), dia akan terpaksa mengubah cara pemanduannya kerana hemah pemandu di UK amat tinggi, sesiapa sahaja yang kurang berhemah akan segera mendapat teguran pemandu lain, malah adakalanya pemandu lain akan segera menelefon polis atau mencatat nombor plat kereta untuk diadukan kepada polis.

Atas sebab itu, pemandu yang asalnya ‘brutal' di Malaysia, TERPAKSA berubah di UK. Tidak kiralah sama ada dia berubah kerana hipokrit, terpaksa, tidak ikhlas atau apa jua sebab lauaran. Hakikatnya, dia MESTI berubah, kerana itu adalah system dan regulasinya. Mengabaikannya akan membawa mudarat kepada diri sendiri dan pemandu orang lain.

Sama seperti menutup aurat dan bertudung, itu adalah regulasi oleh agama Islam, mengabaikannya akan membawa mudarat spiritual kepada diri sendiri dan juga orang lain (kerana setiap lelaki yang melihat aurat wanita bukan mahram, akan berdosa dan dosanya dikongsi bersama oleh wanita tersebut).!

Justeru itu, hipokrit tidak boleh sama sekali menjadi PENGHALANG untuk mengerjakan semua KEWAJIBAN agama, termasuk menutup aurat. Ia adalah arahan Allah dan hak Allah untuk menguji hambanya.

Sama seperti mendirikan solat, membayar zakat, puasa Ramadhan dan semua arahan serta larangan Islam yang lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Kewajiban untuk melakukan semua arahan wajib dan menjauhi larangan yang diharam tetap tertanggung di atas bahunya, walaupun dia tidak ikhlas atau masih gagal mencapai tahap Ikhlas.

Apa yang perlu diusahakan adalah terus menerus berusaha memperoleh ikhlas semasa melaksanakan perintah dan menjauhi larangan itu. Itu boleh dianggap sebagai adalah level kedua kesempurnaan ibadah. Level pertama adalah mesti melaksanakan tuntutan Islam.

Perlu diingat, jika seseorang menutup aurat dan menunaikan solat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya. Namun tanggungjawab fizikal yang diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. ATAU kata lainnya, tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakannya secara ikhlas, tetapi dia terhindar dari dosa tidak mengerjakan yang wajib ke atasnya secara zahir.

Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, tidak juga solat atas alasan TIDAK IKHLAS, TIDAK MAHU HIPOKRIT dan sebagainya. Tindakannya itu menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dalam kata lainnya, dia berdosa DUA KALI. Dosa di level pertama dan kedua sekaligus, malah lebih musnah apabila dosa level pertama itu sangat mudah bercambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila sahaja ada mata lelaki bukan mahram yang melihat, ketika itu dosa bukan hanya dua kali tetapi sebanyak mata lelaki yang melihat.

Adapun bagi mereka yang tidak ikhlas tadi, at least dia sudah terselamat dari cambahan dosa dari mata lelaki.

Kesimpulannya, ‘ingin berubah hasil hati sendiri', ‘tidak ikhlas' dan ‘tidak mahu hipokrit' itu semuanya hanya bisikan syaitan yang ingin menyesatkan hamba Allah agar terus menerus menjauhi kewajibannya. Sedarlah agar jangan lagi terpedaya, ingatlah berterusan dalam dosa sedang mengetahui hukumnya akan terus menerus menambah besar kemurkaan Allah swt dan akan menjadikan diri sama sekali TIDAK MAMPU berubah di satu hari nanti yang diharapkan.

2) MEREKA YANG BERTUDUNG TAPI TIDAK SEMPURNA DAN BERAKHLAK BURUK.

Sebelum mengulas, isu sebegini telah pernah saya ulas sbeelum ini di artikel : Bertudung Sambil Hina Hukum

Kembali kepada persoalan saudari, dari bait-bait ayat saudari, kelihatan saudari begitu benci dan terganggu serta terkesan dengan keburukan akhlak dan cara tutupan aurat rakan sekerja yang lain yang dikatakan memakai tudung tetapi ketat dan sebagainya. Sehingga saudari merasa mereka semua hipokrit, buruk perangai, pengotor dan sebagainya, walau bertudung.

Sebelum itu, saya perlu ingatkan saudari dikira bertuah kerana mendapat kerja di sebuah syarikat yang begitu perihatin dalam masalah agama sehingga mewajibkan kakitangan mereka untuk menutup aurat.

Satu perkara mesti jelas juga, semua wanita yang bertudung tetapi berbaju ketat, skirt panjang terbelah, berbaju kebaya sempit dan sebagainya, semua mereka berada di satu level pada pandangan Islam. Iaitu SEMUA SEDANG MELAKUKAN DOSA DAN SEMUA TIDAK MENUTUP AURAT.

Justeru, adalah SALAH bagi saudari menganggap ‘rakan sekerja itu' SEBAGAI MENUTUP AURAT TETAPI BURUK AKHLAK DAN BEROSA. Sebabnya, mereka juga TIDAK MENUTUP AURAT.

Malah jika mereka benar-benar menutup aurat sekalipun, adalah SALAH untuk merujuk kepada mereka dalam menetap pendirian sama ada saudari perlu sudah sampai masa untuk menutup aurat atau tidak.

Ingatlah bahawa yang diwajibkan oleh Allah bukanlah hanya bertudung kepala dan menutup leher, tetapi menutup seluruh bahagian aurat tubuh sebagaimana yang telah saya terangkan di dalam artikel ‘Aurat Wanita Apa Sudah Jadi'

Selain itu, adalah salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkan diri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik Syaitan uuntuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik.

Jelas dari hadis Nabi s.a.w, dalam hal agama dan kepatuhannya, kita mesti sentiasa melihat mereka yang lebih dari kita, agar kita terus berusaha

Manakala dalam hal keduniaan, barulah kita disuruh oleh Islam untuk melihat mereka yang kurang berbanding kita, agar kita lebih tahu untuk bersyukur dan tidak dijangkiti penyakit tamak.

Sabda Nabi :-

خَصْلَتَانِ من كَانَتَا فيه كَتَبَهُ الله شَاكِرًا صَابِرًا وَمَنْ لم تَكُونَا فيه لم يَكْتُبْهُ الله شَاكِرًا ولا صَابِرًا من نَظَرَ في دِينِهِ إلى من هو فَوْقَهُ فَاقْتَدَى بِهِ ونظر في دُنْيَاهُ إلى من هو دُونَهُ فَحَمِدَ اللَّهَ على ما فَضَّلَهُ بِهِ عليه ..

Ertinya : Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya .. ( Riwayat At-Tirmidzi, 4/665 ; Hadis Sohih menurut Tirmidzi dan Albani)

3) WALAUPUN TIDAK MEMAKAI TUDUNG (MENUTUP AURAT) TETAPI MASIH JAGA SOLAT DAN MAMPU MENJAGA TINGKAH LAKU.

Tahniah atas kemampuan saudari untuk terus menjaga solat dan menjaga tingkah laku, namun solat yang hakiki dan ikhlas akan menghasilkan seorang yang gerun melakukan dosa, serta akan mendorong sesoerang untuk tanpa lengah menunaikan tanggungjawab yang diarahkan Allah.

Namun apabila saudari terus redha dalam pembukaan aurat sedangkan saudari menunaikan solat, ia bermakna solat saudari juga bermasalah. Tapi jangan pula mengatakan, "kalau begitu saya tak mahu solat kerana tak mahu hipokrit", ia telah kita bincang di atas tadi.

Juga, buktikan kepada diri bahawa jagaan solat saudari adalah benar-benar sebuah ketaatan dan bukan hanya kosong tanpa isi. Tanda awal ia adalah benar-benar sebuah solat adalah saudari akan terbuka hati dengan cepat untuk menutup aurat tanpa terkesan dek buruk perangai orang sekitar yang kononnya menutup aurat tetapi buruk.

Justeru, saya menasihatkan saudari agar segera keluar dari jenis individu yang saudari sendiri benci (bertudung atau tutup aurat tapi tak solat, mengumpat dsbgnya). Saudari membenci perangai mereka tetapi dari sudut pandangan agama, saudari sebenanrya adalah sebahagian dari mereka kerana :

Mereka yang menutup aurat dan buruk perangai adalah sama darjatnya dengan mereka yang solat tapi tidak menutup aurat.

Kedua-duanya tidak bertanggungjawab terhadap Allah dan sedang melakukan dosa.

Malah saudari juga patut bersyukur mendapat ibu yang prihatin soal kewajiban agama, terlalu ramai ibu di zaman ini yang hanyut dan lebih suka anak perempuan mereka mengikuti gaya yang disukai syaitan iaitu seksi.

Lalu apabila ibu menyuruh, Allah juga mengarahkan, maka saudari bukan sahaja berdosa kerana aurat saudari yang terbuka, malah juga berdosa kerana tidak mematuhi suruhan dan harapan ibu, selain berdosa melanggar arahan Allah.

Bukankah mentaati ibu dalam hal yang tidak membawa dosa adalah WAJIB?. Dan jatuh derhaka bagi seorang anak yang mengguris perasaan ibu, khususnya dalam hal nasihat ibu untuk kita mentaati arahan Allah swt.

4) BUKAN SEKARANG MASA UNTUK BERUBAH.?

Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin beurbah. Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi.

Kebaikan dan pelaksanaan tanggungjawab jangan sesekali ditangguhkan, kelak tidak kempunan di hadapan Allah.

Moga Allah membantu saudari untuk segera berubah dan terbuka untuk menerima jawapan ini.

Saya juga doakan saudari untuk segera berHIJRAH KE ARAH kebaikan, dan teruslah kita semua berusaha untuk ikhlas dalam semua amalan kita.

Selamat BEPRUASA SUNAT HARI TASYU'A DAN ASYURA.! (9 dan 10 Muharram iaitu pada 26 dan 27 Disember 2009 )

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

Sekerat-Sekerat Akhirnya Boleh Rosak & Sesat

Oleh Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net

Saya teringat ketika mempelajari ilmu seni silat Gayung ketika di sekolah menengah dahulu, ada seorang guru silat yang menasihatkan kami agar jangan sesekali mempraktiskan ilmu yang baru dipelajari beberapa bulan.

"Kalau praktis jugak, ia lebih banyak bahayanya" katanya ringkas tapi dengan wajah yang tegas.

Manaka tidak, katalah kita diserang (na'uzbillah), sedang kita sibuk untuk mengingati langkah-langkah serangan dan pertahan serta bunga kembangnya,

Dushh.. sebiji penumbuk boleh sahaja hinggap di wajah kita.

Benar, kalau belum cukup latihan dan lengkap sesuatu pergerakan, bertarunglah secara cowboy lebih wajar. Iaitu tumbuk dan sepak mengikut kesesuaian, tidak perlu sama sekali menghilang focus untuk memamstikan kekuda berada di darjah yang betul dan sebagainya.

Itu nasihat bagi mereka yang mempelajari ilmu silat, bagaimana pula dengan pakai baju sekerat-sekerat?

Itu lagi terbabas dari landasan kebaikan namanya. Pada pandangan manusia, ia dinamakan fesyen, pada pandangan Allah ia adalah tanda kesesatan makhluk.

Bagaimana pula dengan ilmu sekerat-sekerat?

ILMU SEKERAT-SEKERAT

Cuba lihat beberapa contoh ini:-

1) Seseorang memaklum sambil bertanya kepada saya " ada seorang kawan saya mengatakan tidak ada aurat di antara ipar duai kerana mereka saling tidak boleh kahwin antara satu sama lain, betul ke ustaz"

Contoh pertama ini memperlihatkan bagaimana kelirunya kawan si penanya ini, dia menjadikan ‘tidak boleh kahwin' sebagai ‘illah (sebab utama) untuk seseorang dianggap mahram dan bukan mahram dan seterusnya aurat atau tidak.

Memang ada benar tetapi hanya sekerat, perbincangan tidak terhenti setakat itu sahaja, ada yang haram kahwin secara kekal (Muabbad), sementara (muaqqat) dan berpunca dari pelbagai sebab. Ringkasnya, yang haram secara muaaqqat masih WAJIB menutup aurat di hadapannya termasuklah IPAR DUAI.

Nabi pernah ditanya : "Wahai Rasulullah, bagaimana pendapatmu tentang Al-Hamwu" Beliau berkata : "Al-Hamwu adalah maut" [Hadits Riwayat Bukhari 5232, Muslim 2172 dari 'Uqbah bin Amir]

Al-Allamah Az-Zamakhsyari berkata dalam menerangkan "Al-Hamwu"

"Al-Hamwu bentuk jamaknya adalah Ahmaa' adalah kerabat dekat suami seperti ayah, saudara laki-laki, bapa saudaranya dan selain mereka...

Dan sabda baginda : "Al-Hamwu adalah maut" maknanya ia boleh menjadi punca kerosakan fatal sehingga sehingga Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam menyerupakannya dengan maut, karena hal itu merupakan sumber segala bencana dan kebinasaan. Yang demikian kerana Al-Hamwu (ipar duai) lebih berbahaya daripada orang lain yang tidak dikenali. Kerana kerabat terdekat yang bukan mahram terkadang jarang ada disangka buruk dengan kewujudan mereka, berbeza dengan orang yang bukan kerabat. Justeru, boleh menjadi kenyataan "Al-Hamwu adalah maut" jika ada yang terlanjur zina sedang sudah berkahwin lalu dihukum mati menurut undang-undang Islam..." ["Al-Faiq fi Gharibil Hadits" 9 1/318, Lihat "An-Nihayah 1/448, Gharibul Hadits 3/351 dan Syarhus Sunnah 9/26,27]

2) Seorang pelajar yang baru sampai ke Jordan memberitahu saya "Ustaz, ana solat kat masjid universiti, tetapi depa tak baca qunut Subuh (kerana ikut mazhab Hanafi), jadi masa tu ana dengan cepat baca qunut setakat yang wajib, ikut mazhab Syafie"

Saya pening seketika mendengar kalam pelajar yang baru sampai ini, memikirkan mazhab mana yang mengatakan qunut subuh sebagai wajib. Dia juga bakal ustaz kelak, tetapi tidak disedarinya bahawa mazhab Syafie hanya mengatakan Qunut Subuh sebagai sunat Ab'ad (muaakkad), ia bukan wajib. Malah jika kita mengikut imam sama ada dia mazhab lain atau tidak, yang wajib bagi makmum ketika solat jemaah adalah mengikut imam, ia telah dinyatakan dengan jelas dalam hadis al-Bukhari.

Namun akibat ilmu sekerat-sekerat, dia membuat fatwa sendiri, lebih bimbang jika dia menyebarkannya kepada orang lain yang bukan ustaz. Lalu orang percaya kerana dia bakal atau graduan Shariah universiti dari Jordan, Mesir, Syria, Morocco dan lainnya.

3) "Ustaz saya beritahu, HARUS hukumnya membuat pinjaman dari institusi kewangan konvensional yang mengenakan faedah secara tetap, fixed interest, dia kata sama dengan Islamic yang juga fixed"

Lihat betapa bahayanya sang ustaz yang dirujuk, berfatwa dengan ilmu sekerat-sekeratnya, padahal jika dia mendalami lagi ilmu fiqh muamalat dan kewangan moden, akan difahami bahawa haramnya sesebuah pinjaman riba, bukan terletak pada kadar bunganya (interest) yang sama ada fixed atau fluctuate), tetapi ‘illahnya. ‘Illah itu boleh dikenalpasti dari cara kandungan dan pemeteraian kontrak (aqad).

4) Seorang pemberi komen di artikel saya berkenaan nama Allah, berkata :

"Apabila saya baca, didapati kenyataan UZAR ni bercanggah di antara dalil dan ulasannya. Mula-mula UZAR kata HARUS berdasarkan dalil, maksudnya dibolehkan orang kafir guna nama ALLAH berdasarkan dalil Al-Quran yang diberikan. Kemudian UZAR bagi ulasan tidak boleh pula berdasarkan realiti di Malaysia. Maksudnya UZAR menundukkan dalil syarak kepada realiti... Ini suatu yang berbahaya!!!".

Contoh ini memperlihatkan bagaimana bahaya jika ilmu sekerat-sekerat yang dianggap cukup, lalu terus menetapkan pendirian. Lihat, dengan mudah, dia ingin mengganggap tulisan saya sebagai ‘BERBAHAYA'

Bunyinya dahsyat dan jika disebarkan tanpa ulasan sewajarnya, ia tentu boleh menjadi fitnah yang besar.

Padahal jika ilmu dalam bab tersebut dilengkapkan, maka akan jelas jika dalil-dalil syarak menunjukkan penggunaan itu mubah iaitu HARUS, ia terbuka dan bebas menerima pindaan dari semasa ke semasa oleh pemerintah islam apabila terdapat tanda dan bukti kemudaratan boleh meluas.

Banyak sebenarnya dalil syarak lain yang menunjukkan pemimpin Islam dimandati oleh Allah taala untuk menghadkan hukum MUBAH kepada LARANGAN disebabkan suasana sekitar. Ia dinamakan 'Taqyid al-Mubah' (mengikat hukum harus)

Imam As-Syafie r.h berkata : " Tiada Siyasah kecuali yang bertepatan dengan kehendak Shariah" ( Turuq Hukmiyah, Ibn Qayyim, hlm 41, cet Al Maktab al-Islami).

BUKAN SEKADAR ‘HARUS' BOLEH BERUBAH, MALAH JUGA YANG LAIN.

Malah bukan sekadar hukum yang Mubah, malah hukum haram ASAL juga adakalanya berubah kepada HARUS, disebabkan mudarat yang lebih besar dan lain-lain perubahan hukum. Cuba lihat contoh-contoh ini :-

1) Umar al-Khattab tidak mengagih harta ghanimah (rampas perang) semasa pembukaan Iraq yang dibuka tentera Islam, sedangkan al-Quran memperuntukan agihan, adakah umar bercanggah dengan Al-Quran, TIDAK SAMA SEKALI, TETAPI sebenanrya Umar al-Khattab amat faham nas Al-Quran itu dan faham juga MAQASID SYARIAH.

2) Tindakan Khalifah Abu Bakar As-Siddiq, Ali k.w, Abdullah Az-Zubair r.a yang membakar peliwat sebagai hukuman. Sedangkan kita mengetahui bahawa adalah dilarang untuk membunuh dengan membakar. (At-Turuq al-Hukmiyah, hlm 46)

3) Tindakan Sayyidina Umar al-Khattab yang membotakkan kepala Nadhar bin Hajjaj serta menghalaunya keluar dari Madinah hanya semata-mata wajahnya yang terlampau kacak menyebabkan wanita berangan-angan dan berhasrat untuk melakukan maksiat dengannya.

Bukankah wajah yang tampan itu bukan ikhtiyar (pilihan) Nadhar, tetapi kita dapat melihat Siyasah Syariyyah menjadikan Umar bertindak demikian demi maslahat umum. ( At-Turuq al-Hukmiyah, hlm 46)

Selepas semua dalil contoh diatas dan banyak lagi sebenarnya, perlu difahami Wajah ad-dalalah dalam semua item di atas adalah bagaimana pemerintah mempunyai mandate untuk melaksanakan sesuatu tindakan yang diyakini boleh memberi lebih manfaat kepada awam.

Begitu juga, hukum yang harus seperti penggunaan nama Allah oleh Kristian, HARUS hukumnya pemerintah mengambil keputusan untuk melarang walaupun terdapat dalil hukum yang mengatakan HARUS, jika diyakini pembukaan itu bakal membawa mudarat yang lebih besar.

Beratus-ratus lagi dalil dalam bab ini sebenarnya, pemberi komen wajar mengkhatamkan pengajian dalam subjek al-Siyasah As-Syar'iyyah dan Maqasid Al-Syariah untuk beliau menentukan pendirian dengan tepat dan tidak BAHAYA.

Selain dari dua contoh ini, begitu banyak didapati ilmu sekerat-sekerat menjadi punca kemudaratan dalam keharmonian ummah, sebagai contoh ringkas :-

* Wujud gejala kafir mengkafir disebabkan perbezaan pendapat dalam isu cabang Fiqh dan Aqidah. Akibat ilmu sekerat-sekerat, serta mengabaikan penelitian di bidang ilmu Usul Fiqh, akhirnya ramai yang terjebak dalam kategori ini.
* Gejala menuduh sewenang-wenangnya seseorang sebagai Wahabi, Ahbash, Khawarij, Mu'tazilah moden dan sebagainya. Ia juga biasnaya berpunca dari ilmu sekerat-sekerat.
* Gejala menuduh orang lain beribadah secara salah, padahal ia berpunca dari dirinya yang tidak mengetahui wujudnya perbezaan pendapat dan kefahaman dalil.
* Gejala mengganggap memakai tudung sebagai ‘telah menutup aurat' sedang aurat bukan hanya sekadar tudung di atas kepala tetapi pada tubuh dan sempit dan nipis pakaian semuanya memberi kesan kepada hukum aurat.

Gejala ini boleh berkembang biak dengan dahsyat sama ada di peringkat orang awam yang belajar dari blog, search engine dan web atau di peringkat para pelajar aliran agama di Universiti atau di pondok yang belum tamat pengajian, khususnya di peringkat Basic (degree) bagi Universiti. Hasilnya pengajian ilmu mereka yang diterima mereka belum lengkap menyebabkan pendirian mereka dibuat kerap tersasar dari apa yang sepatutnya.

Mungkin ada yang akan bertanya,

"pengajian itu berterusan sehingga liang lahad, maka bagaimana tahu kamu dah tak sekerat-sekerat?"

Oleh kerana semua itu kita perlu rujuk kepada yang mengetahui jika kamu tidak mengetahui. Bukankah itu anjuran Allah taala.

"Jika dah rujuk pakar, macam mana si pakar tahu dia pun tak sekerat-sekerat?" mungkin itu bermain di minda anda

ANTARA KRITERIA SI PAKAR

Seseorang yang telah sampai suatu tahap pengajian yang mendalam (pakar), biasanya akan mengetahui tahap ilmunya, kerana itu biasanya si pakar akan mengambil masa sebelum mengeluarkan jawapan, bagi beliau membuat kajian menyeluruh, kecuali jika isu yang ditanya telah sedia dikaji sebelumnya.

Pakar biasanya akan tahu batasan ilmunya lalu memberi jawapan "tidak tahu" apabila ditnaya soalan yang beliau tidak cukup maklumat berkenaannya.

Pakar biasanya, akan berhati-hati dalam memberikan pendirian tanpa menyesat, membid'ah dan mencerca pandangan berbeza kerana beliau sedar, terdapat kemungkinan sesuatau nas dan dalil yang dipegangnya boleh ditafsir secara berbeza. Atau mungkin juga pandangannya boleh jadi kurang tepat walau telah dipastikan menyeluruh. Atau pandangannya tidak meraikan suasana yang berbeza dan terlalu rigid terhadap teks nas tanpa memikirkan soal maqasid Shariah.

Lihat sahaja contoh para ulama silam yang pakar, mereka kerap menangguh atau membuat kajian semula apabila sahaja disoal DALAM BAB HUKUM.

Namun perlu diingat, SI PAKAR TAHU ILMU APA YANG INGIN DIGUNAKAN, TAHU PULA SUMEBR RUJUKAN YANG PERLU DIRUJUK SEDANG orang yang ilmu masih sekerat-sekerat, apa yang perlu dirujuk pun dia masih samar, methodnya pun tidak jelas.

Itulah bezanya...dan itulah sebab dan keperluannya.

Cuma perlu dibezakan, pakar berbeza pendapat dalam satu isu hukum dengan mereka yang pberbeza pendapat kerana ilmu sekerat.

Ulama memang ada berbeza pendapat namun ia disebabkan perbezaaan tafsiran terhadap sesuatu dalil.

Orang ilmu sekerat berbeza pendapat kerana tak sampai ilmu untuk faham sesuatu dalil tapi tetap nak beri pendapat atau langsung tidak tahu kewujudan dalil itu.

KESIMPULAN

Saya menasihatkan diri saya, dan rakan-rakan pencinta ilmu Islam agar menjauhi fenomena mengutarakan pendirian dalam bidang agama sedang diri ilmu sekerat-sekerat dalam sesuatu bidang.

Saya menyatakan ini kerana bimbang melihat fenomena kebebasan bersuara hasil kewujudan blog, forum serta facebook hari ini, kelihatan begitu terbuka. Ya ia menyediakan ruang untuk semua orang memberi komentar, pandangan dan kritikan.

Agak bimbang melihat, sebahagian orang yang masih berilmu sekerat-sekerat dalam pengajian ilmu asas-asas agama, khususnya dalam bidang yang ingin dikritik, dibantah dan diulasnya. Namun dia tetap ghairah melontarkan pandangan dan pendirian kepada umum. Akhirnya, dia tidak lain kecuali membawa fitnah dan kesesatan berbanding kebaikan dan keselamatan.

Lihat sahaja dalam isu nama Allah, ramai benar yang cuba berfatwa tanpa sebarang latarbelakang pengajian ilmu fatwa, fiqh dan Usul Fiqh serta Maqasid Shariah.

Mereka mengulas ayat-ayat tanpa sebarang pengajian khusus di dalam bahasa arab, tafsir, ulum tafsir dan hadis.

Saya faham, ada mungkin yang teringin menuding jari kepada saya lalu berkata

"Eeh, ustaz pun apa kurangnya, ustaz ingat ilmu ustaz dah tak sekerat-sekerat ke?"

Saya akui, saya tidak terlepas dari nasihat dari artikel ini, kerana itu setiap pendirian dan pandangan yang saya lontarkan akan hanya diberikan setelah kajian dan rujukan dilakukan. Pun begitu, saya juga tidak terlepas dari kesilapan. Ilmu boleh bertambah dan pindaan boleh dilakukan apabila kesilapan dikenalpasti.

"Saya faham ustaz nak kata apa, ustaz nak sebut, isu agama ini exclusive untuk ulasan para ustaz saja, betul tak..orang macam kami tak layak?" cebik seorang petugas professional.

"Tidak dan Ya" jawab saya.

"Tidak kerana fatwa, ulasan hukum sebenarnya agama tidak ekslusif buat para ustaz atau kata lainnya yang mengaji agama secara formal"

"Ya, ia memang exclusive tetapi bukan exclusive kerana hanya title ‘ustaz', namun ia adalah exclusive bagi sesiapa sahaja yang telah mempelajari secara khatam silibus asas ilmu alat berkaitan bahasa arab, fiqh, usul fiqh, tafsir, usul tafsir, hadis dan usul Hadis, tidak kiralah mereka ustaz atau tidak, jika mereka SUDAH mempelajari itu, mereka diberikan hak ekslusif oleh agama untuk mengulas."

Apa yang perlu dipelikkan dengan hak ekslusif, doktor, engineer, akauntan dan lainnya juga punyai hak ekslusif dalam bidang masing-masing.

Dengan itu, berhati-hatilah dalam membuat pendirian dan menetapkan pendapat, lebih perlu berhati-hati jika ingin disebar luaskan. Nasihat ini terpakai untuk saya dan semua pembaca.

Cuma jangan dilupa, seorang ulama juga perlu elak memberi fatwa berbekalkan ilmu sekerat-sekerat dalam hal ehwal yang berkait dengan ilmu-ilmu luaran yang lain seperti kewangan moden, perubatan, geografi, kosmetik, sains, biologi, kejuruteraan dan sebagainya. Ilmuan ini walau dirinya telah mendalami ilmu fiqh, usul Fiqh, tafsir dan hadisnya, ia masih memerlukan bantuan pakar di bidang berkaitan tersebut sebelum mampu memberi pandauan dengan tepat.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Selangor wartakan semula hutan Kota Damansara


Kerajaan Negeri Selangor telah mewartakan semula Hutan Kota Damansara, meliputi kawasan seluas 321.7 hektar (795 ekar), sebagai hutan simpan kekal dari 18 Feb tahun ini selepas kempen selama lapan tahun oleh Friends of Kota Damansara (FKD), sebuah badan bukan kerajaan, kata pengerusi bersama FKD Jeffrey FK Phang hari ini.

FKD ialah gabungan 20 persatuan penduduk dan kumpulan alam sekitar yang berkempen bagi Hutan Kota Damansara dimanfaatkan bagi tujuan rekreasi, pendidikan dan penyelidikan.

Asalnya dikenali sebagai Hutan Simpan Sungai Buloh, kawasan hutan itu pertama kali diwartakan pada 1898 membabitkan kawasan 6,590 hektar.

"Ia memegang rekod sebagai hutan tertua diwartakan di Malaysia sehingga 1983 di mana separuh daripada kawasan asal hutan simpan itu digunakan bagi pertanian," katanya dalam kenyataan.

Pada 1992, seluas 1,600 hektar diberikan kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) untuk membangunkan bandar Kota Damansara manakala pada 1993, kerajaan negeri memperuntukkan 402.6 hektar daripada kawasan hutan simpan itu bagi taman botani.

Apabila perancangan bagi taman botani dibatalkan dan cadangan pembangunan bagi kawasan itu diterbitkan pada Mei 2002, penduduk mengadakan bantahan pertama.

Pada Disember 2007, Draf Pelan Tempatan Petaling Jaya 2020 mendedahkan hampir seluruh kawasan tanah itu diperuntukkan bagi pembangunan perumahan dengan satu kawasan kecil diperuntukkan bagi rekreasi.

Berikutan pewartaan terbaru kawasan itu sebagai Hutan Simpan Kekal oleh kerajaan negeri, ia juga diklasifikasikan sebagai kawasan hutan untuk penyelidikan, pendidikan dan rekreasi, kata Phang.

- Bernama

Drama Halimah Jonggang Menyebabkan Budak Jonggang Tertekan!!


Hari Khamis yang lalu, jika anda membaca akhbar Berita Harian, luahan seorang bapa yang sedih dan kecewa kerana anaknya (yang jongang) menjadi bahan ejekan di sekolah dan hal ini memberi tekanan kepada anaknya itu. (Rujuk: Normah Becok, HIP muka 18, Berita Harian Khamis 25 Februari 2010).

Normah becok mendengar cerita daripada teman sepejabatnya, ada seorang ayah menelefon dari Kluang, Johor. Ayah ini ada anak yang jongang. Anaknya jadi bahan jenaka dan diejek di sekolah. Ayah tersebut pernah menghantar email ke stesen tv yang menyiarkan drama Halimah Jongang, tapi sampai sekarang nampaknya Halimah Jongang masih bersiaran. (Halimah Jongang disiarkan di saluran Astro Prima).

Ayah itu hilang punca apabila anaknya harus berdepan dengan situasi memilukan itu apabila fizikal anaknya itu menjadi usikan. Apa orang lain rasa jika terjadi kepada darah daging sendiri, kata ayah tersebut. Bagi ayah yang mengadu, buruk baik rupa seseorang semuanya tetap menjadi kebesaran ciptaan Tuhan. Tak perlulah menjadikan subjek kekurangan manusia itu sebagai isu yang boleh dipersendakan.

Petikan dari tulisan Normarh Becok:

[Cik Normah melihat apa yang disuarakan oleh pemanggil itu ada alasan yang tersendiri. Lagu dendangan Eddie Hamid itu sendiri memberi penekanan yang cepat menangkap di minda kita. Korusnya sendiri melakukan pengulangan kepada subjek jongang itu.

Tak dinafikan lagu itu sangat catchy, tapi bagi mereka yang dilahirkan sedemikian akan cepat terasa hati dan pasti ia memberi kesan yang cukup mendalam.

Biarpun drama Halimah Jongang sekadar menghiburkan dan memberi pengajaran tersendiri, pelbagai persepsi positif dan negatif tetap ada. Tepuk dada tanya hati. Kalau terkena batang hidung sendiri, baru terasa kot.]

http://malaysiasensasi.blogspot.com/2010/03/halimah-jonggang-menghina-orang.html

Cara Mengkafan Mayat

Oleh JeramPasu


Menurut huraian ulama, ‘kafan’ yang wajib bagi mayat ialah sehelai kain yang dapat menutup aurat dan membalut tubuhnya.

Boleh digunakan sebarang kain yang biasa dipakai oleh si mati semasa hidupnya tetapi yang afdhal ialah kain putih seperti yang diterangkan dalam hadith yang lalu. Kain kafan, sungguhpun yang wajibnya ialah selapis, namun mayat lelaki’ sunat dikafankan dalam tiga lapisan (tiga potongan kain), tiap-tiap satu dapat menutup seluruh badannya – dari hujung rambut hingga ke hujung kakinya.

Mayat lelaki tidak harus dikafankan dalam kain sutera kerana haram bagi lelaki memakainya semasa hidup. Sebaliknya mayat perempuan boleh dikafan dalam kain sutera ia halal dipakai oleh perempuan. Setengah ulama pula mengatakan makruh hukumnya jika mayat perempuan dikafankan dengan kain sutera kerana perbuatan yang demikian adalah membazir dan kain yang mahal-mahal lebih layak dipakai oleh orang yang hidup.

Jika sukar mendapat sebarang kain (kerana keadaan darurat), maka mayat boleh dikafankan dengan sebarang benda yang boleh membalut badan – seperti tikar, daun-daun pokok tanaman dan sebagainya.
‘Mayat lelaki’ juga harus dikafankan dalam lima lapis, iaitu tiga lapis tersebut tadi, ditambah dengan baju dan serban.* (Kerana Ibnu ‘Umar r.a. telah mengkafankan mayat-mayat keluarganya dengan lima lapis termasuk baju dan serban).

‘Mayat perempuan’ pula sunat dikafankan dengan lima lapis**, iaitu kain yang membalut bahagian badannya; antara pusat dan lututnya; kemudian baju kurung; kemudian telekung yang menutup kepala; kemudian dua lapis kain lebar yang dapat membalut seluruh tubuhnya, dari hujung rambut hingga ke hujung kakinya. *** ‘Mayat khunsa demikian juga.*** ‘Mayat kanak-kanak’ sama hukumnya seperti ‘mayat orang dewasa’.***

Belanja kain kafan dan lain-lain berhubung dengannya, hendaklah dari si mati. Kalau ia tidak tinggalkan harta, hendaklah ditanggung oleh warisnya, kalau tiada waris, hendaklah ditanggung oleh Baitulmal. Kalau Baitulmal tidak ada, atau Baitulmal ada tetapi sukar mendapat perbelanjaan, maka belanja mengkafannya ditanggung oleh orang yang mampu di kawasan itu.****

Jika si mati itu perempuan yang ada suami dan ia tetap taat (tidak menderhaka atau nusyuz pada suami), maka belanja mengkafannya ditanggung oleh suaminya yang mampu, sekalipun isteri yang mati itu kaya, atau telah diceraikan tapi dalam edah talaq yang boleh dirujuk, atau diceraikan dengan talaq yang tidak boleh dirujuk tetapi ia dalam keadaan mengandung.****

Sumber: JAKIM
Dengan mengingati mati akan menimbul rasa taqwa yang mendalam untuk menjunjung perintah Allah s.w.t. dan meninggalkan segala larangannya. Serta bersungguh-sungguh berusaha memperbanyakkan harta kebajikan, dan pelajaran sama ada untuk diri atau keluarganya.Timbul rasa kasih sayang serta muhabbah sesama manusia, khususn...ya keluarga, jiran dan masyarakat setempat yang kelak disebut orang dengan kebaikan
Dengan mengingati mati akan menimbul rasa taqwa yang mendalam untuk menjunjung perintah Allah s.w.t. dan meninggalkan segala larangannya. Serta bersungguh-sungguh berusaha memperbanyakkan harta kebajikan, dan pelajaran sama ada untuk diri atau keluarganya.Timbul rasa kasih sayang serta muhabbah sesama manusia, khususn...ya keluarga, jiran dan masyarakat setempat yang kelak disebut orang dengan kebaikan

Rabu, 3 Mac 2010

Kedunguan Tak Bertepi

Assalamu'alaikum wrm.

Kadang-kadang terasa letih dgn kehidupan. Rimas dan melajukan kadar denyutan jantung.

Di sana-sini, kebatilan terserlah. Fitnah muncul dgn gayanya yg tersendiri. Dipertahankan habis-habisan.

Muncul golongan-golongan 'pembela' Islam, walhal mereka adalah kuncu-kuncu syaitan.

Ramai pula pengikutnya, kebanyakannya berlatar belakangkan Univ hebat di dunia.

Mereka cerdik di atas scroll ijazah, tetapi dungu dalam memahami ugama.

Ketika org lain sibuk mencipta fesyen pakaian terbaru, mereka ajak org lain jangan pakai seluar dalam! Lebih teruk dari kumpulan beruk-beruk dalam filem Planet Of The Apes.

Lagi memeningkan, golongan penghuni kedai-kedai kopi. Secawan kopi dan sehelai suratkhabar yg dibaca mengambil masa berjam-jam. Bercakap tentang Islam, Malaikat pun 'pening' nak catat.

Cara kehidupan mereka adalah mudah. Ada benda, ada habuan, beres!

Walau sebatang rokok.

Walau sehelai kain pelikat.

Hatta, sebungkus nasi berlaukkan ikan termenung pun sudah memadai untuk mereka muncul menjadi hero-hero tua yg akan memberikan sokongan, tenaga dan pemikiran untuk meragukan masyarakat terhadap Islam.

Kitab mereka adalah suratkhabar. Apa kata akhbar, itu lah berita benar. jangan disanggah-sanggah. Sama salahnya seperti menyanggahi kekuatan dan ketulinan Hadith Mutawatir!

Dpd hujung rambut sampai hujung kaki mereka, mereka telah dijajah.

Oleh pemimpin korup dan penipu.

Oleh golongan intelektual yg telah melacurkan ilmu-ilmu mereka.

Maka, hadapi mereka dgn ilmu. Nasihatkan mereka supaya memahami Islam yg tulin.

Kalau mereka berlagak dan cakap banyak, lawan mereka habis-habisan, di gelanggang mana pun.

Itulah jihad namanya. Pahala dan ganjarannya adalah Syurga.

Maksud: "Dan supaya Ia menyeksa orang-orang Munafiq - lelaki dan perempuan, dan orang orang Musyrik - lelaki dan perempuan, yg menyangka terhadap ALLAH dgn sangkaan yg buruk (bahawa Ia akan mengecewakan RasulNya). Atas merekalah tertimpanya bala' bencana yg dibawa oleh peredaran zaman; dan (selain itu) ALLAH murkai mereka dan mela'natkan mereka serta menyediakan untuk mereka neraka jahannam; sedang neraka jahannam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali." SURAH AL-FATH: 6

Drp: Ustaz Halim Nasir (KEDAH)

Cara Top-up RM10 tahan lebih lama....

hmm..org kata pkai line lg save dr prepaid..tp korg msti trperanjat dgn ape yg bakal aku citerkan ni..

top-pup RM 10 tp blh tahan smpi 1 bulan tak kira la klau korg brgayut brape lama skalipun,hantar brape juta sms skalipun..

mgkin rezeki aku aritu,pg la jmpa makcik bau2 bacang ngn aku, dia ajr camne nk crossing account,coz dia keje kt bhgn System Development Telecom.

kekadag aku tlg gak memenber trdekat topup, tp amik untung sket aar..

Ok, secara simplenya aku terangkan kat korg, tp INGAT JGN BUAT LBIH DR 3 KALI untuk 1 nombor, coz system akan auto detect & batalkan no korg..

timing nya, korg blh topup pertengahan ujung bulan between 25 hb keatas dlm kul 3am keats. coz dlm tempoh ni, system akan di selenggara, so ada loopholes. kene try&error..

1) beli topup RM 10... gesek & ready.
2) korg type < ** REC 10 > , then send to 09901
3) tgu reply, kat skrin akn kuar satu serial number 6 digit, korg salin tau.
4) pastu korg type < ** REC 10> <123456> msuk kan 6 digit td, send 09902
5) pastu diorag akn reply "insert ur topup num", so korg type 14 digit topup number yg korg beli cntohnya; <01234567891023> send to 09903
6) tak lama pastu diorg akn reply;

"ingat ni company opah kau yg punya? msuk toilet pun kene byr 20sen, ni kau nk topup 10 hengget nk pkai seumur idup plak!! bnyk cantik muka kau"

hah.. tu aar, aku pun tak sngka diorg akn reply mcm tu.. kecik ati aku..
kdg2 diorg reply lebih 'kesat' dari di atas dlm pelbagai bahasa, blh menitik air mata beb..

....selamat tersenyum sorang2 yer...

wassalam

Idola: Ambil perhatian teguran Wardina

Harakahdaily

Pertubuhan Jamaah Islah (JIM) menyokong sepenuhnya saranan pelakon, pengacara dan personaliti TV, Wardina Safiyyah Fadlullah Wilmot agar masyarakat khususnya golongan remaja hari ini tidak terlalu ghairah menjadikan artis dan selebriti sebagai ikon atau idola untuk dicontohi.

Beliau dilaporkan mengemukakan saranan tersebut ketika menjadi salah seorang ahli panel yang mengupas tajuk 'Selebriti sebagai Ikon Masyarakat’ dalam program bual bicara anjuran Kerajaan Negeri Kelantan di Kota Bharu minggu lepas.

Menurut beliau juga, dunia artis serta hiburan lebih banyak dipenuhi dengan keburukan daripada kebaikan dan hanya bersandarkan keseronokan.

JIM menyedari bukanlah mudah bagi Wardina membuat pendedahan sebegitu, yang tentunya akan menimbulkan pelbagai reaksi daripada banyak pihak. Wardina telah memilih untuk menyatakan kebenaran dan tidak berselindung di sebalik kepalsuan, sekaligus menunjukkan dia adalah seorang yang berfikiran matang dan mempunyai tanggungjawab sosial yang tinggi terhadap masyarakatnya.

Sebagai seorang yang pernah dan masih terlibat terus dalam dunia penyiaran, hiburan dan perfileman, Wardina tentunya merujuk kepada pengalaman sendiri yang dilaluinya. Amatlah wajar sekiranya teguran Wardina diambil serius dan dijadikan iktibar untuk rakan artis yang lain.

Selaras dengan itu, JIM ingin membuat penegasan agar:

Masyarakat umum khususnya golongan remaja tidak terlampau ghairah memuja dan menyanjung golongan artis, terutamanya mereka yang secara terang-terangan menunjukkan akhlak, sikap dan tingkah laku yang tidak sopan dan bertentangan dengan ajaran moral dan agama.

Golongan artis bersikap lebih bertanggungjawab mendidik diri masing-masing dengan ilmu pengetahuan, adab sopan, tatasusila dan tahap profesionalisme yang tinggi. Mereka juga harus sentiasa peka dengan sensitiviti masyarakat, dan bersedia menerima teguran dan membaiki kesilapan. Bagi tujuan ini disarankan golongan sarjana dan ilmuwan serta pihak berwajib didampingi agar artis menjadi contoh teladan yang baik kepada masyarakat.

Media massa tidak keterlaluan mendewa-dewakan golongan artis melalui lambakan program berbentuk hiburan dan realiti, ataupun sibuk membuat liputan mengenai kontroversi dan berita hangat yang berlegar di sekitar kehidupan artis.

JIM sedia membantu artis atau mana-mana pihak bagi menjalankan tanggungjawab sosial yang membina.


Prof Madya Dr Harlina Halizah Siraj
Naib Presiden JIM

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=25133:idola-ambil-perhatian-teguran-wardina&catid=109:remajawanita&Itemid=151[/i]

SOAL JAWAB MAKANAN DAN MINUMAN

1. Bolehkah makanan seperti kek yang mengandungi sedikit alkohol yang tidak memabukkan dimakan?

Alkohol dilarang bukanlah hanya kerana ia memabukkan tapi kerana ia adalah najis. Keempat-empat mazhab, iaitu Hanafi, Maliki, Syafi’i dan Hanbali telah bersepakat bahawa alkohol adalah najis. Ini berdasarkan firman Allah s.w.t di Surah Al-Ma’idah ayat 90 yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.”

Alkohol adalah memabukkan. Rasulullah s.a.w bersabda: Apa yang banyaknya memabukkan, maka sikitnya juga adalah haram. Dengan demikian, walaupun makanan dititiskan dengan alkohol, ia tetap adalah haram dan najis untuk dimakan. Walaupun ia tidak memabukkan.

Oleh itu, makanan yang sudah terkena alkohol walaupun sedikit adalah najis dan dilarang untuk memakannya. Ini termasuk kek yang mengandungi alkohol.

2. Bolehkah menggunakan "wine" untuk memasak jika cecair itu hilang (evaporate) sewaktu memasak?

Alkohol dilarang bukanlah hanya kerana ia memabukkan tapi kerana ia adalah najis. Keempat-empat mazhab, iaitu Hanafi, Maliki, Syafi’i dan Hanbali telah bersepakat bahawa alkohol adalah najis. Ini berdasarkan firman Allah s.w.t di Surah Al-Ma’idah ayat 90 yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.”

Arak dalam apa jua bentuk dan nama, adalah najis dan haram dimakan oleh orang Islam. Oleh itu, membubuhkan cuka atau apa sahaja perasa makanan yang mengandungi alkohol adalah haram diambil, walaupun setelah dimasak alkohol tersebut akan 'hilang' dan kering. Ini adalah kerana apabila sahaja alkohol tersebut terkena makanan, makanan itu akan menjadi najis dan tidak boleh dimakan oleh orang Islam.

3. Bolehkah seseorang itu menghadiri kursus memasak yang menggunakan alkohol dan bahan-bahan yang tidak halal?

Memasak dengan bahan-bahan yang tidak halal dibolehkan jika syarat-syarat berikut di patuhi:

1) Masakan tersebut tidak disediakan kepada orang Islam.

2) Masakan itu tidak dimakan oleh tukang masak Islam itu sendiri. Jikalau perlu merasa masakan tersebut, ia harus dalam kuantiti yang kecil dan tidak harus ditelan. Bagi daging babi dan anjing, ia tidak harus dirasai langsung.

3) Jikalau tangan atau mana-mana anggota badan terkena bahan-bahan tidak halal tersebut, anggota tersebut harus dibersihkan. Misalnya, yang terkena daging babi harus disamak.

Diingatkan disini bahawa ia dibenarkan untuk tujuan belajar sahaja, apabila pelajar tersebut sudah menjadi tukang masak profesional, beliau harus mengelakkan dari penggunaan alkohol dalam masakannya, walaupun ia disediakan untuk orang bukan Islam, kerana orang Islam dilarang mengaitkan diri dengan perkara2 yang haram atau syubhah.
4. Bolehkah seseorang itu menggunakan semburan mulut yang mengandungi alkohol?

Alkohol dibahagikan kepada 3 jenis:

1) Ethanol yang dibentuk secara semulajadi, yang terdapat dalam kuantiti yang sangat kecil, di kebanyakan buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan.

2) Ethanol yang dibentuk dari proses penapaian karbohidrat.

3) Ethanol yang dibentuk dari petro-kimia yang lain.

Jenis alkohol yang biasanya digunakan di dalam produk-produk yang tujuannya bukan untuk dimakan dibuat dari petro-kimia perindustrian dan bukan dari proses penapaian karbohidrat. Menurut ulama, alkohol jenis ini bukan najis dan boleh digunakan.

Walaubagaimanapun, adalah lebih selamat jika semburan mulut yang tidak mengandungi alkohol tersebut digunakan jika ada.

5. Adakah dibenarkan memakan ubat yang mengandungi bahan yang tidak halal seperti alkohol?

Secara umum, perkara yang tidak halal perlu dihindari. Akan tetapi setiap perkara yang umum ada pengecualiannya. Di dalam persoalan anda, jika ubat yang mengandungi bahan yang tidak halal itu hanya satu-satunya ubat yang boleh mengubati sakit dan tidak ada ubat lain maka dalam keadaan begini merupakan satu pengecualian. Dari itu sebaiknya anda rujuk perkara ini pada doktor anda untuk mendapatkan ubat-ubatan yang tiada bahan meragukan.

Sayugia diingatkan bahawa perkara ini hanya boleh dilakukan jika seseorang itu sudah menghauskan semua usaha untuk mencari ubat yang halal tetapi masih tidak menjumpainya. Analogi ini sama seperti orang yang tidak menjumpai air untuk berwudhu’. Mereka dibenarkan bertayammum tetapi hanya selepas berusaha untuk mencari air dan tidak menjumpainya. Dalam keadaan air sudah dijumpai, tayammum tidak boleh dilakukan

6. Adakah proses pemeraman dalam membuat tapai menyebabkannya menjadi produk yang beralkohol?

Ada perbezaan hukum di antara makanan atau minuman yang sengaja dicampur dengan alkohol dengan makanan atau minuman yang telah sedia ada mengandungi alkohol melalui proses penapaian. Walaupun alkohol telah wujud di situ, dalam makanan seperti tapai umpamanya, namun selagi kandungan alkohol di dalam tapai tersebut tidak memabukkan, maka tapai tersebut tidaklah haram dimakan.

Beras dan ubi hanya memabukkan apabila ia sedang ditapai, selepas proses pemeraman/ penapaian tersebut sudah selesai, elemen yang memabukkan, iaitu alkohol, akan hilang. Dengan itu, tapai dianggap sebagai Halal.

7. Bolehkah mengambil lauk atau minum air dengan tangan kiri jika tangan kanan telah digunakan untuk makan nasi?

Sunnat menggunakan tangan kanan dalam setiap perkara. Seperti yang diriwayatkan ‘Umar bin Abi Salama: “Tanganku biasanya akan mengelilingi pinggan apabila sedang makan, lalu Rasulullah s.a.w berkata kepadaku, “Sebutlah nama Allah dan makanlah dengan tanganmu dan makanlah dari pinggan apa yang terdekat denganmu”. ‘Aishah r.a. juga telah meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w gemar memulakan sesuatu perkara dari sebelah kanan.

Tetapi jika dengan lakukan demikian akan menyusahkan orang lain, seperti mengotorkan sudu dan cawan, maka tiada salah menggunakan tangan kiri.

8. Bolehkah menggunakan pinggan-mangkuk yang dibuat dari "bone china"?

Bone china adalah sejenis tembikar baru yang menggunakan tulang binatang sebagai salah satu dari kandungannya. Tulang tersebut dibakar sehingga 1000 darjah selsius sehingga berubah sifat dan bentuknya. Ia kemudian dicampur dengan bahan-bahan lain seperti tanah liat untuk menjadikannya keras, dan dipanggil sebagai 'bone china'.

Oleh kerana sifat tulang tersebut telah berubah, dan juga ia telah bercampur secara halus dengan bahan-bahan lain, maka bejana dari "bone china" boleh digunakan untuk menyediakan makanan. Ia bukan najis.

9. Adakah benar susu badan ibu yang disimpan dianggap sebagai bangkai?

Susu adalah halal selagi mana ia tidak basi, sama ada ia datang dari haiwan yang halal atau dari tubuh manusia dan sama ada ia diminum terus atau disimpan dahulu.

Nabi s.a.w telah meminum susu lembu dan susu kambing yang telah disimpan dahulu. Sehubungan dengan itu, para ulama telah bersetuju bahawa walaupun susu badan seorang ibu disimpan dan bukan diminum terus, ia masih halal untuk diminum.

Sayugia diingatkan bahawa susu bukan sejenis darah. Ia adalah sejenis cecair yang terhasil dari bahan-bahan yang terkandung dalam darah, seperti lemak, air, vitamin-vitamin dan zat-zat yang lain. Oleh itu, ia bukanlah bangkai.

SUMBER: MAJLIS AGAMA ISLAM SINGAPURA

Telekomunikasi: Yuran baru diumum hujung tahun

Oleh Zalifah Mohd Yatim
zalifah@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Kadar bayaran perkhidmatan penggunaan telekomunikasi, termasuk peralatan komputer di seluruh negara dikaji dan diteliti sama ada ia sesuai sebelum pengumuman tarif baru diumumkan hujung tahun ini.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata penggunaan telefon bimbit di negara ini mencecah 106 peratus, melebihi 28 peratus daripada jumlah penduduk. Oleh itu, katanya, kerajaan kini sedang mengkaji dan meneliti sama ada kadar yuran yang dikenakan syarikat telekomunikasi patut dikurangkan.

“Penduduk Malaysia 28 juta, tetapi pengguna telefon bimbit kira-kira 106 peratus, sekali gus penembusan jalur lebar meningkat.

Kita kini mengkaji berapa keuntungan syarikat besar sama ada hampir RM1 bilion atau separuh daripadanya. “Di situ pula adakah yuran dikenakan tidak kena atau tidak berpatutan. Oleh itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) melihat semula sama ada patut atau tidak kos berkenaan dikenakan.

“Pengguna Malaysia berada di paras yang tinggi berbanding Thailand, Singapore, Korea dan Jepun iaitu mencecah 32.4 peratus isi rumah. Oleh itu, kadar baru yang lebih memihak masyarakat dijangka dapat diumumkan penghujung tahun ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam temu bual program Soal Jawab TV3 yang dihoskan oleh Pengarang Kumpulan Berita dan Hal Ehwal Semasa TV7, TV8, TV9 dan Rangkaian Radio Kumpulan Media Prima, Datuk Manja Ismail, di Sri Pentas, malam tadi.

Rahasia Sholat Tahajud

By: agussyafii

Rahasia sholat Tahajud sebagaimana Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala dalam al-Qur'an Surat al-Muzzamil ayat 1-2 yang berbunyi,

'Hai orang yang berselimut (Muhammad), bangunlah (untuk sholat) di malam hari.'

Ayat ini sebuah seruan kepada Nabi Muhammad agar melaksanakan qiyamul lail. Kata 'berselimut' dapat diartikan orang yang sedang bermasalah, dirundung duka, kegelisahan, kecemasan, kekhawatiran atau ketakutan dalam mengarungi bahtera kehidupan yang tidak menentu sebab turunnya ayat ini diturunkan setelah Nabi Muhammad menghadapi masalah berat, dicaci maki, ancaman dan percobaan pembunuhan.

Sebagaimana dalam kehidupan kita sehari-hari yang tidak lepas dari masalah satu ke masalah lainnya, seolah tidak pernah dari berbagai masalah, duka dan kekhawatiran. Untuk itu, sholat tahajud bagi kita merupakan kebutuhan demi menghadapi berbagai masalah yang tak kunjung usai. Hanya kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala kita memohon pertolongan, sumber dari segala pertolongan untuk menyelesaikan permasalahan yang kita hadapi dalam hidup kita sekarang ini. Itulah rahasia sholat tahajud.

Yuk..Sholat Tahajud..!

Wassalam,
agussyafii

Selasa, 2 Mac 2010

Kerajaan Selangor Sedia Ke Mahkamah Bagi Membantah Kenaikan

Kerajaan Selangor telah menerima surat tuntutan dari Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berikutan keengganan kerajaan negeri membenarkan syarikat bekalan air di Lembah Klang itu menaikkan tarif air.

Syabas melalui syarikat guaman Messrs Cheang dan Ariff telah menghantar surat bertarikh 12 Februari 2010 menuntut Selangor membayar sejumlah RM339 juta sebagai pampasan kerana enggan membenarkan tarif air dinaikkan sepanjang tahun 2009.

Surat tuntutan itu menegaskan kerajaan Selangor perlu membayar pampasan itu dalam tempoh 14 hari dari tarikh surat dikeluarkan atau berdepan dengan tindakan undang-undang.

Kerajaan negeri telah menerima nasihat dari panel guaman berhubung perkara itu yang mendapati Syabas tidak layak membuat tuntutan sedemikian kerana tiada berhak dan tiada keperluan.

Sehubungan itu, kerajaan negeri akan menghalang sebarang usaha atau cubaan untuk menaikkan tarif air di Selangor.Kerajaan Selangor tetap dengan pendirian bahawa Syabas telah melanggar beberapa perkara penting dalam perjanjian konsesi dan perkara itu diperakui oleh Jabatan Audit Negara. Pelanggaran syarat oleh Syabas telah menyebabkan kerugian besar kepada rakyat Selangor.

Oleh demikian, kerajaan Selangor sama sekali tidak akan membenarkan syarikat itu menaikkan tarif air seperti yang dipersetujui dalam perjanjian konsesi berkenaan.

Kerajaan negeri telah mengemukakan cadangan asal untuk menstruktur semula perkhidmatan air di Selangor yang bertujuan meningkatkan mutu perkhidmatan dan lebih penting bagi mengelak kenaikan tarif air.

Bagi merealisasikan cadangan penstrukturan semula itu, kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor telah membuat tawaran yang munasabah untuk pengambilalihan itu supaya Syabas mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk dijadikan suntikan modal dan membuat pelaburan.

Kerajaan negeri berpendapat, tiada sebab untuk Syabas menuntut bayaran pampasan jika syarikat utiliti itu menerima tawaran yang dibuat kerajaan Selangor.
Kerajaan Negeri menegaskan sebarang keputusan untuk menaikkan tarif air perlu mendapat persetujuan tiga pihak iaitu Kerajaan Negeri, Pemegang Konsesi dan Kerajaan Pusat.

Bagaimanapun, Kerajaan negeri tidak bercadang untuk menaikkan tarif air setakat ini dan akan terus menyimpan hak sebagai pembekal air mentah.

Kerajaan negeri sedia berdepan dengan Syabas di mahkamah jika syarikat itu mahu meneruskan cadangan untuk mengambil tindakan undang-undang. Tindakan kerajaan negeri ini sejajar dan bertepatan dengan agenda "Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang diperjuangkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Payahnya mendidik anak pada 'zaman gerhana' ini

Oleh Lanh

DIDIKLAH anak-anak untuk keperluan zamannya - demikian antara lain kata Sayidina Ali k.w. Ini bermakna anak-anak kita (termasuk anak saya) perlu diasuh dan dididik untuk memenuhi masa depan umat dan negara, mungkin pada 2015, 2020, 2025, 2030 dan seterusnya.

Tetapi dalam usaha mendidik anak-anak ini, cabaran sekarang dirasakan amat berat sekali, berbeza dengan zaman persekolahan kita atau orang tua kita.

Kerap terdengar, guru-guru mengadu betapa sukarnya mengendalikan anak-anak di sekolah sekarang ini. Untuk mendisiplinkan anak-anak supaya duduk dalam kelas pun sukar, inikan pula untuk mengajar mereka.

Seorang guru mengadu pada saya, hari ini bukan saja hampir tiada pelajar sudi mengangkat buku-buku latihan dari kereta cikgu, malah jika berselisih jalan, guru pula dilanggar mereka.

Apa sebenarnya sudah berlaku kepada generasi muda kita ini? Ramai ibu bapa yang mengorbankan banyak tenaga dan masa di rumah dalam mendisiplinkan anak-anak pun turut mengeluh. Kata mereka, di dalam rumah, anak-anak mungkin mendengar cakap, tetapi pengaruh persekitaran merosakkan segala-galanya.

Pengaruh luar ini tidak semestinya ketika anak-anak berada di luar rumah. Ia berupa alat dunia baru seperti televisyen, komputer (internet), radio dan telefon.

Rancangan televisyen hari ini begitu menakutkan. Filem, dokumentari, rancangan hiburan dan iklan menjurus kepada budaya lagha. Manakala siaran radio pula berkonsepkan hiburan terutama muzik sepanjang hari, tidak kira siang atau malam.

Itu belum diambil kira 'komputer keluarga' yang mempunyai akses internet. Jika seseorang anak sudah 'lekap' di depan monitor komputer, alamat dari pagi sampai malam dia akan berada di situ.

Dengan penggunaan telefon selular pula, pelbagai aktiviti lagha boleh dilakukan. Semuanya dibuat dari rumah, tanpa anak-anak kita dipengaruhi rakan dan faktor persekitaran luar rumah.

Di luar pula, persekitaran tidak menyebelahi ibu bapa dan guru dalam membentuk anak-anak membesar dalam suasana keagamaan. Anak-anak dipaparkan dengan pelbagai kegiatan kurang sihat, misalnya kebanjiran bahan lucah menjijikkan, percampuran tanpa batasan lelaki perempuan, kewujudan pusat-pusat hiburan serta perjudian dan perlakuan orang dewasa yang buruk.

Anak-anak sukar mengenali idola yang baik. Ada pemimpin, pemimpin korup (bukan semua); ada artis, artis tidak bermaruah (bukan semua); ada ustaz, ustaz pula tergolong dalam ulama su' (segelintir saja); ada wartawan, wartawan pengampu (bukan semua); ada ibu bapa, ibu bapa pun tidak pedulikan agama (bukan semua) dan sebagainya.

Demikian betapa sukar untuk mendidik anak-anak pada 'zaman gerhana' ini. Kemajuan diukur bukan berdasarkan kehendak Islam, tetapi mengikut nafsu serakah manusia yang berkiblatkan Barat dengan segala 'isme' yang jelas menolak agama daripada kehidupan.

Hanya kepada Allah kita berserah. Hanya Dia Yang Mengetahui apa sebenarnya sudah berlaku kepada negara kita dan dunia ini. Sebagai manusia, kita hanya berusaha, berjaya atau tidak bukan urusan kita yang daif ini.

Kemungkaran wajib dibanteras, tidak kira siapa pelakunya. Selain pelakunya, ada tangan-tangan halus yang membela kemungkaran ini. Tangan-tangan halus ini perlu diperangi sedaya upaya kerana ia adalah pencetus gelombang kemungkaran ini. Siapa golongan ini, tepuk dada tanya selera.

http://lanh14.blogspot.com

Depa gaduh Pasal Tong..Last Rakyat Jugak Yg Tangung balanya

Harga ikan bakal naik - Bekalan ikan tempatan tidak mampu tampung permintaan

Oleh WARTAWAN KOSMO!
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Pengguna di negara ini bakal berdepan dengan kenaikan harga semua jenis ikan segar yang dijangka meningkat sehingga RM3 sekilogram jika pihak pengimport dan pemborong terus enggan membawa masuk ikan import.

Tinjauan di kalangan peniaga ikan di seluruh negara semalam mendapati ramai di kalangan mereka menjangka harga ikan akan naik kerana bekalan ikan akan berkurangan memandangkan bekalan ikan tempatan tidak mampu menampung permintaan semasa.

Menurut mereka, secara purata harga ikan mungkin akan naik sehingga RM3 sekilogram atau lebih dan ia akan mula terasa sekiranya boikot itu berterusan selama tiga hari berturut-turut kerana ketika itu stok ikan semasa sudah kehabisan.

Lebih membimbangkan, kenaikan itu akan memberi kesan kepada rakyat berpendapatan rendah dan sederhana kerana kebanyakan ikan yang diimport merupakan sajian utama mereka seperti ikan kembung, selar, selayang, cencaru serta bawal gred rendah.

Seorang peniaga ikan di Pasar Chow Kit di sini, Rosli Abdullah, 24, berkata, jika boikot berterusan, pembekal pasti akan menaikkan harga borong dan beliau terpaksa melaraskan harga jualan ikan.

"Ketika ini sebanyak 70 peratus bekalan ikan di pasar ini diimport dari Thailand," katanya ketika ditemui semalam.

Pemborong ikan di Pasar Borong Selangor di Seri Kembangan, Zakaria Abdul Hamid, 35, pula berpendapat, harga ikan mungkin akan naik sedikit masa lagi jika boikot berterusan.

Bekas peguam Petronas kecewa royalti Kelantan dinafi

M Faqih & Mohd Nor Yahya

KOTA BHARU, 28 Feb: Bekas Ketua Jabatan Undang-Undang Petronas, Nik Syaghir Nik Mohd Nor (gambar bawah) melahirkan rasa dukacita apabila ada pemimpin menafikan hak Kelantan ke atas royalti minyak.

Beliau berkata, pemimpin terbabit dianggap menafsir undang-undang tanpa melihat kepada maksud dan tafsiran sebenar Akta Kemajuan Petroleum 1974 (PDA).

Katanya, akta tersebut menyebut dengan jelas perkataan onshore (daratan sehingga tiga batu nautika) dan offshore (perairan negeri).

“Saya hairan mengapa mereka termasuk juga yang bergelar profesor di universiti tidak merujuk kepada perkataan tersebut.

“Saya cukup sedih dengan tindak tanduk mereka yang cuba mengelirukan rakyat.

“Sedangkan pada 1975 Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohamad Nasir memberi hak kepada Petronas mencarigali minyak yang di kawasan onshore dan offshore,” katanya pada taklimat mengenai tuntutan royalti petroleum kepada wakil-wakil rakyat di Bilik Gerakan Negeri di sini, petang tadi.

Hadir sama bekas peguam kanan di Jabatan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman dan peguam kes tuntutan royalti minyak Terengganu, Thommy Thomas.

Selain itu, Pengerusi Jawatankuasa Tuntuan Royalti Minyak Kelantan, Datuk Husam Musa, dua Adun BN iaitu Datuk Norzula Mat Diah (Paloh) dan Mohd Yusoff Abdul Ghani (Nenggiri) serta wakil-wakil rakyat lain.

Turut hadir pegawai-pegawai kerajaan negeri, pusat serta wartawan tempatan.

Nik Syaghir berkata, kesanggupannya menjelaskan perkara sebenar di sebalik tuntutan royalti minyak Kelantan semata-mata bagi menegak kebenaran setelah ada pihak yang mengelirukan rakyat dalam isu berkenaan.

Beliau yang juga pernah berkhidmat sebagai pegawai undang-undang Perbendaharaan Negara dan Jabatan Peguam Negara memberitahu sebelum ada PDA kerajaan Sabah dan Sarawak sudah menandatangani perjanjian dengan Shell.

Katanya, ketika itu Shell dikehendaki membayar royalti kepada Sabah dan Sarawak sebanyak 8 hingga 12 peratus mengikut jarak lokasi carigali dengan pantai.

“Mengambil kira perkara tersebut saya ketika itu dipertanggungjawab merangka draf mengenai PDA telah mengambil jalan tengah dengan memutuskan Petronas perlu membayar royalti 10 peratus iaitu 5 peratus kepada pusat dan 5 peratus lagi kepada negeri.

“Lagi pun Tun Razak tidak mahu ada keistimewaan tertentu dalam PDA. Kesemua negeri mempunyai hak yang sama di bawah PDA dan jelas tidak ada keistimewaan seperti digambarkan pihak tertentu,” ujarnya.

Abdul Aziz (gambar kiri) juga menegaskan pembayaran royalti kepada negeri tidak menggunakan kaedah 3 batu nautika seperti yang diuar-uarkan pemimpin kerajaan pusat sekarang.

Katanya, pembayaran yang dibuat berdasar kepada istilah onshore dan offshore serta tidak berbangkit sama sekali kaedah 3 batu nautika.

“Kalau ada pendapat menyebut royalti hanya dibayar apabila carigali dijalankan kurang 3 batu nautika, itu pendapat yang salah.

“Kerajaan pusat, negeri, Sabah dan Sarawak semua mendapat 5 peratus. Tidak benar sama sekali ada perbezaan royalti di antara Sabah dan Sarawak dengan negeri di semenanjung dalam soal ini,” ujarnya.

Thomas pula menjelaskan biar pun isu royalti diketengahkan ke mahkamah bagi mendapat keadilan, kerajaan negeri atau mana-mana pihak masih boleh untuk memperkatakan isu berkenaan.

Katanya, tidak ada subjudis kepada mahkamah dalam isu berkenaan biar pun hakim belum membuat apa-apa keputusan.

“Ini sama seperti berlaku di Perak baru-baru ini. Isu berkenaan diperkatakan secara meluas dalam ceramah, forum dan seminar,” ujarnya.

Sementara itu Husam berkata, Kelantan akan menggunakan rundingan bagi menuntut royalti dan tindakan mahkamah merupakan jalan terakhir.

Bagaimanapun katanya, kerajaan akan mendapat pandangan dari semua Adun terlebih dahulu sebelum kes berkenaan dibawa ke mahkamah.

Ditanya kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Wang Ihsan, Datuk Dr Awang Adek Hussin yang tetap mahu menghantar surat jemputan pelantikan wakil kerajaan negeri dalam jawatankuasa berkenaan kata Husam surat tersebut tidak ada dilayan.

“Kita berpendapat jawatankuasa itu haram dan tiada dalam undang-undang, bahkan bayaran 5 peratus yang mereka ambil itu juga haram,” katanya selepas mesyuarat Exco sebelum itu.

Harakahdaily.net/-

Sidang Dun Kelantan lulus usul royalti sebulat suara

M Faqih

KOTA BHARU, 1 Mac: Usul agar Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan bagi pihak Negeri Kelantan memikirkan tindakan-tindakan yang sesuai termasuklah tindakan mahkamah bagi memastikan Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipatuhi disokong sebulat suara termasuk oleh pihak pembangkang Dun Kelantan.

Usul itu yang dikemukakan oleh Adun Air Lanas, Abdullah Yaakub dibahas dan diluluskan sebulat suara.

Adun BN, Aziz Derasid (BN-Kuala Balah) antara yang bangkit dan berkata "sokong" ketika speaker minta ahli-ahli dewan lain memberi sokongan terhadap usul itu.

Speaker, Nasaruddin Daud berkata, selepas meneliti cadangan tersebut beliau mendapati ia memenuhi tiga syarat iaitu perkara yang tertentu dan mustahak, kedua, bagi kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

Sebelum itu beliau menanyakan sokongan terhadap usul tersebut.

Ekoran itu kesemua Adun bangun sebagai menyatakan sokongan kepadal usul terbabit termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Mohd Alwi Che Ahmad, Mat Yusof Abdul Ghani (BN–Nenggiri) dan Datuk Abdul Rashid Aziz (BN–Kuala Balah).

Adun Barisan Nasional yang tidak berdiri iaitu Datuk Nozula Mat Diah (BN–Paloh) dan Adhan Kechik (BN–Bukit Bunga), manakala Datuk Noorzahidi Omar (BN–Pengkalan Kubur) tiada dalam dewan ketika itu.

Usul tersebut dikemukakan selepas selesai sesi soal jawab secara lisan.

Usul berkenaan berdasar kepada peruntukan Peraturan Tetap Dewan Negeri Kelantan Perkara 30 (1) bagi cadangan menangguh persidangan kerana merundingkan perkara-perkara mustahak bagi orang ramai.

Usul terbabit berbunyi, “bahawa Dun memberi mandat kepada MMK bagi pihak kerajaan negeri mengambil apa-apa tindakan mahkamah yang bersesuaian bagi mendapatkan bayaran tunai yang terhak kepada rakyat dan kerajaan Kelantan mengikut perjanjian dan penyerah hakkan kuasa-kuasa petroleum sama ada di daratan atau di lautan negeri Kelantan yang ditandatangani pada 1975.

“Seperti mana kehendak undang-undang tunggal yang berkaitan dengan pengeluaran petroleum iaitu Akta Pembangunan Petroleum 1974, pada bila-bila masa yang difikirkan oleh kerajaan negeri.”

Abdullah berkata, sebanyak 13 negeri di negara ini telah menandatangani penyerahan hak pada 1975 dan 1976 kepada Petronas bagi membolehkan carigali minyak dijalankan tanpa mengambil kira jarak kedudukan lokasi minyak.

Oleh itu katanya, mengikut Seksyen 4 Akta Kemajuan Petroleum 1974 sebagai balasan terhadap penyerahan kepunyaan dan hak-hak kuasa dan keistimewaan itu, Petronas hendaklah membuat bayaran tunai kepada negeri.

Cadangan tersebut disokong Datuk Omar Mohamad (PAS – Perupuk).

Ekoran sokongan padu itu Speaker menerima dan meluluskan cadangan tersebut dan kemudian dibuka kepada perbahasan.

Zulkifli Mamat (PAS–Pulai Chondong) ketika mengambil bahagian dalam perbahasan tersebut berkata, biar pun beliau menyokong penuh usul tersebut namun cukup sedih apabila ada pihak gagal memahami perjanjian yang dibuat pada 1975.

“Saya cukup sedih apabila Peguam Negara, menteri-menteri dan timbalan menteri gagal untuk memahami perjanjian yang telah ditandatangani.

“Sedangkan semangat atau moral perjanjian itu Petronas perlu membayar wang tunai kepada negeri berdasar kepada petroleum yang dijumpai di negeri terbabit,” ujarnnya.

Menurutnya, suatu kezaliman telah berlaku di mana kerajaan pusat lebih mengutamakan politik apabila cuba menafikan hak yang sepatutnya diperolehi kerajaan Kelantan.

Kata beliau, amat mudah untuk memahami semangat perjanjian tersebut, di mana Pak Mat dan Pak Leh di kampung pun diyakini boleh faham.
Beliau berkata, tuntutan royalti sebenarnya tidak perlu dibawa ke mahkamah sekiranya kerajaan pusat menunaikan tanggungjawab mereka seperti terkandung dalam perjanjian.

Beliau juga mencadanngkan supaya kerajaan negeri mengkaji semula setiap perjanjian dengan mana-mana pihak dalam tempoh 10 tahun sekali.

Zulkifli juga berhujah sekiranya kuasa carigali diberi kepada syarikat asing Kelantan mampu menikmati royalti sehingga 25 peratus.

“Perkara itu pernah berlaku di mana Sarawak sebelum ada PDA telah menandatangani perjanjian dengan Shell, di mana syarikat tersebut memberi royalti antara 8 hingga 12peratus kepada negeri berkenaan,” tambahnya

Harakahdaily/-

Isnin, 1 Mac 2010

Hanya Orang Jahil Dan Munafiq Menolak Hukum Sebatan

Dilulus untuk paparan oleh AbuJihad

Artikel Oleh Solleh al_Fatimi

Kenyataan Sister in Islam (SIS) oleh Pengerusi Eksekutif barunya Dr Hamidah Merican membantah hukuman sebat syariah terhadap tiga pesalah wanita mengikut Seksyen 23(2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997 adalah tidak mengejutkan kita. SIS yang lebih disinonimkan dengan Zainah Anwar lebih dua dasawarsa yang lalu telah membuat banyak kenyataan yang jauh lebih panas dan hangat. Sangat terkenal dengan NGO yang terus terang menyerang hukum-hakam dan perundangan Islam yang telah sabit dengan dalil qat'ie dan ijma' oleh seluruh para ulama'.

Sepatutnya SIS diberi nama Sister In Kafir sebagaimana yang pernah diperkatakan oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, kerana mereka tidak layak langsung untuk mendapat nama Islam. Lahir dari spesis Abdullah bin Ubai, Abdullah bin Saba' ataupun Musilamah al-kazzab zaman moden di Malaysia!

Tanpa perlu saya mengulas panjang tentang SIS dan mereka yang bertopengkan islam tapi berhati sekular dan syaitan ini. Lebih baik sekiranya saya utarakan pandangan mereka yang mempunyai akal untuk berfikir, ada hati untuk menilai, ada mata untuk memerhatikan dan ada keinginan untuk mencari kebenaran. Sekalipun mereka tidak bergelar seorang Muslim, dan bukan NGO Islam, namun mereka masih mempertahankan erti sebuah kebenaran.

Sebagai contoh, Tokoh besar Kristian Eropah, Dr. Rowan Williams, Uskup Besar Canterbury England yang menyarankan Bahagian-Bahagian Undang-Undang Syariah Islam sebagai penyelesaian kesatuan sosial di United Kingdom dalam wawancaranya dengan Radio 4 BBC pada 7 Febuari 2008.

Malah satu kumpulan penyelidik di Institut Perubatan Novosibirsk, Rusia yang diketuai pakar biologi Dr.Sergei Speransky menemui kaedah baru (baca : lama) merawat ketagihan alcohol dan kegundahan melampau melalui sebatan sebagaimana yang pernah dikuatkuasakan di sekolah Britain pada kurun sebelumnya dan mengesorkan sesi terapi 30 sesi membabitkan 60 kali sebatan keatas punggung seseorang berbadan sederhana.Menurutnya berdasarkan saintifik, sebatan di punggung mampu merembeskan sejenis bahan kimia semula jadi badan manusia, endorphin yang bertindak sebagai antibody terhadap kesan ketagihan arak, dadah dan rokok.

Lebih memeranjatkan lagi, rakan sepasukannya Dr Marina Chuhrova mempunyai 10 pesakit yang sukarela menjalani terapi sebatan rotan tersebut dengan caj merotan pesakit RM 342.00 bagi sesuatu rawatan biasa dan kini tidak menang tangan untuk merotan pesakitnya. Ia menjadi satu terapi yang komersil berbanding RM10 bagi setiap sebatan diperuntukan kepada pelaku sebat di Malaysia.

Justeru itu, dimanakah logiknya kenyataan Pengerusi Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS), Datuk Syed Abbas Syed Ali yang juga ADUN Balung di Sabah yang turut mempertikaikan hukuman 6 kali sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Pahang dengan alasan logik analogi peminum arak sama dengan penghisap rokok yang sukar meninggalkan tabiat ketagihan. Inilah terjadi apabila amanah mengurus urusan umat Islam; MUIS diserahkan kepada orang yang buta hati, jahil agama, pemikiran sekular dan berkiblatkan syaitan! Maka tunggulah saat kehancurannya.

Sungguh sinis saranan yang diutarakan oleh Faizal Riduan, Seorang Perunding Pembangunan Sumber Manusia;

"Jika kita memerlukan sampel uji kaji sebagai testimony (bagi membantu kajian di Institut Perubatan Novosibirsk, Rusia), maka calon terbaik, saya syorkan ialah Dr. Hamidah Merican, Zainah Anwar atau Datuk Syed Abas Syed Ali, itu pun jika kesalahan menghina mahkamah ditambah dengan hukuman rotan dan tidak cukup sekadar peruntukan denda dan penjara. Seperti kata orang sekarang, “Belum cuba belum tahu”.

Salam Pembelaan Islam dari Solleh al-Fatimi. Lawati: http://solleh-alfatimi.blogspot.com/2010/02/hanya-orang-jahil-dan-munafiq-menolak.html