Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Khamis, 6 Mei 2010

Rakyat perlu berilmu dalam mendepani cabaran semasa

Oleh LanH

ILMU adalah penyuluh kehidupan. Sungguh berbeza sekali kehidupan seorang berilmu dan jahil. Dalam usul fiqh, ada dinyatakan bahawa semua ibadat dilakukan seseorang Muslim tanpa disandari ilmu dan kefahaman, ibadatnya akan tertolak.

Berdasarkan hakikat ini, kita dukacita dengan budaya ikut-ikutan sesetengah orang awam seperti berdemonstrasi tanpa disandarkan kepada ilmu dan maklumat sahih.

Sesungguhnya, apa saja perbuatan seseorang Muslim itu mengundang dosa dan pahala; hatta seseorang yang mengadakan hubungan kelamin dengan isterinya akan diganjari pahala jika niatnya betul.

Berdasarkan kemelut politik di Perak, kita dapati banyak pihak mengadakan tunjuk perasaan. Demonstrasi ini bukan hanya dilakukan di negeri berkenaan malahan di negeri tanpa Sultan seperti Melaka. Orang awam digerakkan oleh sesetengah pihak bagi menyatakan bantahan atau sokongan terhadap pihak tertentu termasuk Sultan dan institusi Raja.

Apa yang dibimbangi rakyat yang tidak dapat maklumat secukupnya dalam sesuatu isu itu diperalatkan pihak tertentu bagi mencapai matlamat masing-masing. Ini kerana kumpulan rakyat ini mendapat maklumat daripada satu pihak saja, terutama media massa arus perdana yang sudah dieksploitasi.

Apabila media dikuasai, maka mudahlah bagi mereka menjalankan jarum, mempengaruhi rakyat agar bersama-sama menyertai apa yang mereka propagandakan sebagai perjuangan mempertahankan institusi Raja dan pada masa sama mencanangkan pihak tidak sehaluan sebagai penderhaka; bukan saja kepada Raja tetapi juga pada negara.

Memperalatkan rakyat yang naif bagi kepentingan sendiri amat tidak bertanggungjawab. Bagi golongan ini, apa yang penting, mereka akan terus berkuasa dulu, kini dan selamanya. Untuk rakyat, persetan nasib mereka, setelah madu dihisap sepahnya dibuang. Sedangkan bagi orang mukmin, mereka sedar akan dipertanggungjawabkan ke atas semua perbuatan, dan mereka akan terima pembalasannya di dunia dan akhirat.

Sehubungan itu adalah penting untuk pemimpin mempertingkatkan kesedaran rakyat akan hak dan tanggungjawab mereka dan ini hanya dapat dilakukan dengan mengilmukan rakyat. Orang berilmu tahu mana yang hak dan batil dan bertindak (melakukan sesuatu) berdasarkan ilmunya. Orang berilmu tidak akan menyertai sesuatu tunjuk perasaan (demonstrasi) secara suka-suka atau ikut-ikutan, sebalik memikir dosa pahala daripada perbuatannya itu.

Tanpa ilmu bagaimana seseorang itu tahu dia berada di jalan benar atau lurus? Sebagai contoh ada dua kumpulan berdemonstrasi; bagaimana kita dapat tahu kumpulan mana yang benar atau batil? Ilmu dan cahaya Allah SWT-lah yang akan menyuluh jalan. Misalnya dalam melakukan korban binatang; ada dua kumpulan melakukannya. Secara zahirnya kedua-dua kumpulan melakukan perkara sama; menyembelih bintang, memasak dan memakannya. Hanya orang berilmu dan mendapat cahaya-Nya yang dapat membezakannya; kumpulan pertama berkorban kerana Allah SWT; kumpulan ketua melakukan korban bagi memuja kubur.

Korban kumpulan pertama adalah ibadat dan insya-Allah akan diganjari-Nya manakala yang kedua sekalipun perbuatannya nampak sama; tetapi adalah tergolong perbuatan syirik dan akan dilempari Allah SWT ke neraka jahanam. Demikian juga berdemonstrasi; kedua-duanya nampak sama, tetapi yang satu akan dirahmati Allah SWT manakala yang satu lagi dikhuatiri mengundang kemurkaan-Nya.

Demikianlah, dalam Islam tidak sah perbuatan dilakukan secara ikut-ikut. Setiap perbuatan hendaklah didasari ilmu. Ilmulah yang menjadi penyuluh; tetapi ilmu tanpa amal adalah sia-sia; ibarat pokok rendang tanpa buah.

Jika seseorang berilmu melihat sesuatu kemungkaran tetapi dia tidak mencegahnya dia tidak termasuk dalam golongan beriman. Ini kerana Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud; sesiapa yang melihat kemungkaran hendaklah dia mencegah dengan tangan (kuasa), kalau tidak boleh dengan lidah (percakapan), kalau tidak dengan hatinya dan itulah selemah-lemah iman. Semoga Allah menunjuki kita jalan yang lurus. Amin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan