Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Selasa, 27 Oktober 2009

Subsidi Petrol - Jangan Ada Politik Busuk!!!

Oleh pendikar gunung kriang

Saya tidak dapat memberi tumpuan 100% terhadap ucapan bajet PM. Ini kerana ketika itu 80% masa saya memegang stering dalam kenderaan. Mana mata nak beri tumpuan terhadap jalan, mana telinga nak mendengar suara Najib. Yang isteri pula asyik bertanya: eh, tahun ni tak ada bonus ke

Apapun, saya nak ucapkan terima kasih kepada Najib kerana beberapa penambah baikan yang cuba dilakukannya menerusi bajet sulungnya itu. Ya lah, kalau benda baik, apa salahnya kata baik. Cuma yang boringnya ialah banyak sangat program 1Malaysia dalam bajetnya itu. Buat itu, buat ini, seperti yang diumumkannya, semuanya atas nama 1Malaysia. Alahai, macamlah kering idea sangat, sampai tak ada nama lain untuk program itu ininya itu.

Antara perkara yang menarik perhatian saya dalam bajet Najib ialah kisah subsidi minyak, kerana maklumlah setiap hari kita menelan minyak berliter-liter. Kata Najib, kerajaan akan melaksanakan satu sistem pengurusan subsidi minyak pada awal 2010 bagi memastikan ianya hanya dinikmati oleh kumpulan sasar.

Tak adil, katanya minyak bersubsidi kini dinikmati oleh semua pengguna kenderaan termasuk pemilik kereta mewah dan rakyat asing. Oleh itu kerajaan akan memperkenalkan satu sistem subsidi bagi memastikan hanya kumpulan sasar yang berkelayakan saja menikmati subsidi minyak.

Menurut Najib, sistem yang mesra rakyat itu, akan mengguna pakai Mykad dan infrastruktur sedia ada.Bagaimanapun cara bagaimana ia dilaksanakan, cara bagaimana untuk menentukan hanya kumpulan sasar yang berkelayakan saja menikamati subsidi ini tidak pula diterangkannya. Ini yang suspens nih!

Bukan apa, saya khuatir apa yang jadi dengan beberapa pemberian subsidi dan bantuan itu ini sebelum ini berulang dalam pemberian subsidi petrol yang bakal dilaksanakan itu. Seperti cerita baja subsidi, yang banyak dapat ialah penyokong parti cap dacing, penyokong parti cap-cap bukan dacing atau tak ada cap dinafikan hak mereka, walaupun menepati syarat. Begitu juga rumah PPRT, projek jalan kampung, bantuan niaga dan sebagainya, kumpulan sasaran cap dacing saja yang banyak mendapatnya. Malah mereka yang bukan dalam kumpulan sasaran, asalkan penyokong cap dacing tiba-tiba tersasar dan layak menerima segala kemudahan itu.

Harap-harap perkara itu tidak berulang dalam pemberian subsidi petrol ini. Biarlah 1Malaysia 1Subsidi - semua yang layak, berhak mendapatnya. Jangan ada elemen politik busuk dalam pemberian subsidi petrol !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan