Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Selasa, 9 Jun 2009

Islam semangat Vs Semangat Islam

Oleh Ummu Wahedah

Bualan pagi ini dengan rakan baik saya hanya bualan biasa selain bertanya khabar seminggu. Kebetulan hari ini rakan-rakan saya yang berkerja sebagai guru mula bercuti tetapi ada juga yang masih perlu menyelesesaikan tugas tambahan di Sekolah. Kesian guru, kesihan murid. Mana tak kasihan, murid tadika pun dibekalkan 'home work' untuk memenuhi masa lapang mereka.

Bualan biasa akhirnya menyentak minta saya bila rakan saya memberitahu yang seorang tukang rumah yg biasa membuat kerja pembaikan di rumah saya, khabarnya akan pergi ke muktamar PAS di Melewar. Saya tak brapa ambil kesah sebab saya tak bercadang nak pergi. Saya kata 'biar betul, dia orang PAS ker?." Saya bertanya seolah2 rakan saya bercakap bohong. "eh, kenapa tak percaya? Dia org PAS la" kata kawan saya.


Tak sangka pulak. Sebab hari tu dia betulkan tangki air dirumah saya dari pagi sampai petang tak ada nampak pun break untuk sembahyang pun. Lalu jawap kawan saya "biasalah".. .. ya mungkin biasalah fenomena begitu sekarang agaknya. Islam semangat tetapi semangat Islam tak ada,roh Islam tak ada..semangat melawan UMNO sahaja yg berkobar.


Bila saya fikir2 semula, benarlah fenomena ini semakin menjadi lumrah. Bukan sahaja di alam nyata, malah di alam maya. Rata2 kesedaran politik dan kebencian kepada parti yang memerintah semakin meluap tetapi kesedaran untuk melengkapkkan diri dengan ilmu dan beramal masih di takuk lama juga.

Lihat sahaja blog yg berkobar2 melaporkan atau mengambil laporan pihak pembangkang, mengutuk pemerntah seperti tak ada langsung baiknya. Tetapi pada masa yang sama iklan lagho,iklan buat duit, iklan mengkayakan orang kafir, gambar2 wanita separuh bogel masih menghiasai laman/blog mereka tanpa rasa bersalah. Mereka tak rasa bersalah kerana iklan itulah sumber pendapatan mereka untuk membiayai kos menyelenggara blog mereka. Iklan wanita tak brmaruah adalah daya tarikat supaya dapat ramai pengunjung.

Mereka tak rasa berdosa sekalipun menayangkan 'video' tak senonoh ahli politik yg mereka benci sedangkan Islam melarang mengaibkan sesama muslim. Kalau orang buat perkara maksiat dalam rumah atau dalam bilik mandi, apa hak kita nak tayangkan ke pengetahuan awam? gambar artis berkemban apa jadahnya nak ditayang dilaman web pro pembangkang..bukankah ini memalukan?

Sepasang mata memandang gambar separuh bogel wanita yg mereka siarkan di blog, berapa banyak dosa yg dikutip secara affilate oleh blogger?. Bukan program janawang sahaja yg ada affiliate, dosa pun ada .Kerana Blogger yg sediakan bahan maksiat mata, pembaca tengok maksiat baca bahan umpat keji. Kedua2nya dapat saham. Orang yg dalam gambar dah tentu tak tutup aurat, orang diluar pula yg telan air liur menahan siksa mata. Rakan lawan politik pula akhirnya melawan dengan menghina ulama pihak lawan pula... bila nak berakhir?.

Kadang-kadang saya tak faham cara ummat kita berfikir. Apakah mereka lupa akan pepatah melayu, untung sekarung rugi seguni. Pahala apa yg kita nak kejar sedangkan kita bergelumang dengan maksiat. Apa guna hadir perhimpunan kalau solat 5 waktu pun belum disempurnakan.? Apakah hujjah kita dihadapan Allah kelak jika bacaan solat kita pun banyak salah dan kita menghabiskan masa mengipas orang politik? Kita beralasan tak ada masa berguru/belajar ttp ada masa untuk bermuktamar dan dengar ceramah politik.Ada masa pula nak cari gambar2 tak senonoh dalam internet. Harap2 ada orang politik yg sedarkan pengikut2 mereka ni.

Sumber: Dari blog saya : Memacu minda ummah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan