Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Sabtu, 14 Mac 2009

USTAZ INI LEBIH SUKA BERSAMA PESERTA AF 7 DARIPADA BERCERAMAH BERSAMA PAS?

Oleh Wan Fauzdin - Laman M@RHAEN

Situasi politik di Perak masih tidak menentu di mana segala usaha dan tenaga terus dicurahkan terutamanya dari kepimpinan PR di Perak bagi menyelamatkan Negeri Perak. Bukan sedikit pengorbanan yang telah mereka lakukan demi rakyat di Perak dan perjuangan ini sentiasa mendapat suntikan semangat dari pejuang-pejuang rakyat di negeri-negeri lain. Sudah tentunya menjadi kewajipan kepada pemimpin-pemimpin politik di Perak serta rakyat yang cintakan keamanan dan keadilan untuk terus berkorban tenaga, buah fikiran dan wang ringgit demi memerdekakan Perak.. Apatah lagi kepimpinan di bawah Parti PAS yang menjadikan Islam sebagai dasarnya, sudah tentu mereka merasakan suatu jihad apabila bangun menentang kezaliman yang terdapat di bumi Perak.

Malangnya bukan semua dari kita yang sanggup bersusah payah sedemikian rupa. Ada di kalangan kita yang kini menyepikan diri sambil menikmati kemewahan dan kehebatan dunia glamournya di luar sana. Saya merasa amat sedih dan kesal dengan seorang yang saya kenali dahulunya seorang pendakwah muda yang berani dan kental untuk bersama pemimpin kita berjuang bersama rakyat. Beliau dahulunya diminati ramai semenjak berada di dunia hiburan berentak rock, kemudian beralih ke bidang dakwah politik bersama PAS yang menjadikan beliau begitu diminati oleh golongan tua dan muda. Di dalam setiap siri ceramahnya, para penonton pasti akan terhibur dengan lagu dari bacaan ayat-ayat Al-Quran dan di selangselikan dengan sindiran lagu-lagu dari kegemaran muda mudi yang diubahsuai. Pernah seketika lagu `Wassini' nyanyian Waheeda sering dinyanyikan oleh ustaz muda ini sebagai suatu sindiran, tetapi akhirnya penyanyi lagu asal `Wassini' tersebut kini heboh digosspikan dengan ustaz muda tersebut. Mengapa gossip seperti ini mula menimpa ustaz muda atau Ustaz Rock itu sekarang?

Saya difahamkan ustaz bekas penyanyi rock ini berasal dari Perak iaitu negeri yang kini hampir karam oleh air mata rakyat. Tidakkah ustaz ini merasa sedikit pun perasaan kasih dan sayang kepada negerinya yang kini terumbang-ambing? Tidak mungkin setelah beliau berada di alam glamour di sebuah stesyen TV terkenal beliau boleh lupa bahawa negerinya dahulu diperintah oleh YAB Ir Nizar dari PAS dan kini telah dirampas secara yang amat menjelekkan? Bukankah beliau ini seorang pejuang PAS yang saban hari berceramah mengajak anak-anak muda berjuang mempertahankan Islam yang dibawa oleh PAS? Mungkin beliau tidak lagi punyai banyak masa untuk bersama-sama kita mempertahankan bumi Perak, tetapi saya terfikir mengapa ustaz ini punyai masa untuk bersama-sama peserta-peserta AF 7 baru-baru ini? Bukan main hebat beliau berceramah di depan peserta-peserta AF 7 sehinggakan beliau berkata peserta-peserta AF 7 yang terpilih patut bersyukur kerana kemasukannya ke dalam AF 7 bertepatan dengan sambutan Maulidur Rasul. Wah !! hebat bukan ustaz ini?

Saya percaya bukan saya seorang sahaja yang mulai merasa tidak selesa dengan pendekatan dan komitmen ustaz ini di dalam menyampaikan dakwahnya. Bahkan, saya melihat ustaz yang dahulunya saya puja kini telah mula hanyut di dunia glamour. Mungkin, mungkin ustaz ini akan menjawab niatnya betul dan hanya Allah sahaja yang tahu nawaitunya berada di dunia seperti itu. Cuma, saya kesihan dan simpati dengan ustaz ini kerana semenjak beliau berada di dunia yang asing dari teman-teman seperjuangannya dahulu, terlalu banyak gossip atau fitnah telah menimpanya. Kesemua musibah itu bukan beliau sahaja yang menanggungnya bahkan turut dirasai oleh keluarga beliau sendiri. Adakah berbaloi beliau menerima balasan seumpama itu dari jalan dakwahnya sekarang? Mengapa musibah itu berlaku ? Apakah beliau memilih jalan yang betul atau beliau terpesong dari jalan yang selama ini amat diredhai oleh Allah?

Saya bukan lah insan yang berilmu dan terlalu jauh jika dibandingkan dengan ilmu yang ada pada ustaz ini. Tetapi, atas dasar saling mengingati saya menyeru agar ustaz ini bermuhasabah diri dan mohonlah pada Allah agar tunjukkan jalan yang benar dan diredhainya. Kembalilah semula ke arus masyarakat yang kini dahagakan keadilan dan kebenaran serta lupakan saha dunia glamour yang penuh dengan kepura-puraan itu. Kembalilah wahai ustaz ke kampong halamanmu di Perak kerana di sana rakyat sentiasa menantimu untuk bersama-sama berjuang mengembaikan kuasa kepada yang berhak. Kami merindui alunan ayat Al-Quran yang sering kamu bawakan kerana dengan ayat itu kami semakin berani mempertahankan agama Allah ini. Sebanyak mana sekali pun kamu muncul di kaca TV atau di mana-mana anugerah sekalipun yang kamu menangi, kami sedikit pun tidak merasa bangga sebaliknya kami lebih berbangga jika kamu bersama-sama kami tumbang sebagai pejuang di kampung halaman bersama.


MERDEKA RAKYAT NEGARA PERKASA


W.FAUZDIN NS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan