Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Khamis, 5 November 2009

Jais diminta mengadap Sultan Selangor

Jimadie Shah Othman

Kerajaan negeri hari ini meminta Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menghadap Sultan Selangor untuk memberi penjelasan mengenai isu pemberian tauliah untuk mengajar agama di negeri itu serta isu kontroversi penangkapan bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, ia merupakan kaedah terbaik bagi mengendalikan isu-isu yang mencetuskan kontroversi tersebut.

Dalam mesyuarat exco hari ini, pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi dipanggil memberikan taklimat berhubung isu tersebut.

Difahamkan beliau mengambil masa hampir sejam menjelaskan mengenai operasi jabatan itu dalam menguatkuasakan undang-undang syariah negeri.

"Oleh kerana penguasaan pentadbiran agama Islam di bawah Tuanku Sultan, maka kita telah meminta Jais berjumpa Tuanku Sultan supaya membincangkan perkara yang telah dibangkitkan (dalam mesyuarat exco) supaya mendapat persetujuan tentang beberapa perkara untuk dilaksanakan," kata menteri besar.

"Saya tidak akan menyebut perkara tersebut kerana itu masih dalam perbincangan," kata Abdul Khalid

Ditanya bila pihak Jais akan menghadap Sultan, menteri besar berkata: "Boleh jadi petang ini."

Bercakap dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat exco negeri, Abdul Khalid menolak tanggapan bahawa kerajaan negeri mahu lepas tangan dalam isu tersebut.

"Tidak, kita campurtangan. Walaupun Jais merupakan jabatan di bawah kerajaan negeri, tetapi itu dari segi operasi. Dari segi kuasa pentadbiran dan dasar mengenai agama Islam, ia di bawah naungan Tuanku Sultan," jelas Abdul Khalid.

Berhubung keputusan mendakwa Dr Asri, menteri besar juga berkata, jabatan itu masih belum membuat kesimpulan sama ada terdapat keperluan melakukannya.

Beliau juga berkata, tiada penilaiaan semula terhadap undang-undang syariah akan dibuat buat masa ini, sekaligus menafikan desas-desus cadangan enakmen agama akan dibentangkan dalam sidang DUN Selangor yang akan bersidang Isnin ini.

Sementara itu, dalam sidang media selepas itu, exco kanan Selangor, Ronnie Liu berkata, pembantunya di Sungai Pelek, Wong Chua How yang akan didakwa atas kes rasuah, akan melepaskan kesemua jawatannya yang dipegangnya sekiranya dibuktikan bersalah.

Ronnie berkata, Wong yang juga ahli majlis Sepang dan setiausaha DAP Sungai Pelek, telah menyatakan kesediaannya itu, dalam surat tidak bertarikhnya yang dihantar kepada menteri besar dan partinya hari ini.

Wong turut hadir dalam sidang media itu, tetapi tidak memberikan sebarang kenyataan kepada media.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan