Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Khamis, 14 Januari 2010

Kenapa Orang Tidak Takut Hukuman Mati?


Hari ini kalau anda melihat berita Tv atau membaca akhbar, berita-berita berkenaan jenayah yang boleh disabitkan dengan hukuman mati bagaikan sudah menjadi perkara biasa di Malaysia. Daripada kes pembunuhan, pengedaran dadah, memiliki senjata api hinggalah kepada rompakan bersenjata berlaku silih berganti, setiap hari. Itu belum lagi termasuk kes-kes seperti sumbang mahram, rogol, rempit, meragut dan sebagainya.

Soalnya kenapa hukuman seberat hukuman mati bagaikan tidak berkesan langsung. Jawabnya ialah kerana undang-undang tersebut tidak mempunyai roh. Berbeza dengan undang-undang Islam yang mempuyai roh dan berupaya menghindari orang lain dari melakukan perbuatan yang sama. Sebagai contoh hukuman Qisas kepada pembunuh ialah balas bunuh. Namun Islam memberi ruang kepada keluarga untuk memberi pengampunan kepada pembunuh dan pembunuh perlu membayar pampasan tertentu bagi menebus kesalahan tersebut.

Berbeza dengan apa yang diamalkan oleh undang-undang British (Ciptaan manusia). Yang memberi pengampunan ialah Sultan atau Yang Dipertuan Agong. Sudah tentu ia akan menimbulkan perasaan tidak puashati atau dendam yang berpanjangan kepada keluarga mangsa kerana Sultan atau Agong tidak ada kena mengena dengan keluarga mangsa. Jadi masalah tidak akan selesai juga.

Begitu juga bagi kes zina bagi yang telah berkahwin dihukum rejam sampai mati dikhalayak ramai. Ini akan memberi amaran kepada masyarakat agar tidak mengulangi perkara yang sama. Undang-undang Islam lebih kepada bersifat mencegah dari menghukum. Sebab itu untuk mensabitkannya sangat sukar kerana sesetengahnya memerlukan saksi sehingga empat orang yang cukup syarat-syaratnya. Tetapi kalau orang masih ingkar maka hukumannya sangat keras.


Dan yang paling penting, pelaku tidak berani berbohong kerana dia sedar kalau dia terlepas di dunia ini, pasti dia tidak akan terlepas diakhirat nanti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan