Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Isnin, 16 Februari 2009

Bersabarlah didalam menerima dugaan.

Kepada sahabatku… Terimalah perkataan SABAR di dalam hati di dalam mehnah yang selalu menghambat perjalanan.

Dugaan terkadang datang bukan dari diri kita, ia juga datang pada sekeliling. Kita mengharapkan sesuatu untuk digapai. Kita sudah ada perancangan, kita sudah ada landasan, kita sudah ada asa, kita sudah buat segala galanya. Maha Suci Allah - Dia sahaja yang menentukan hasilannya.

Ya… di dalam setiap inci kehidupan yang ada, terkadang mata terlepas pandang kerana tidak semua kita mampu menanggungnya.

Didalam berukhuwwah sesama keluarga, bersabarlah dengan tingkah laku mereka. Entah, mungkin tidak sabar lalulidah kita terlanjur kata. Perbuatan kita mengundang terasa hati. Selagi boleh bersabar, cubalah buang ammarahitu di jalan positif.


Abangku sakit… Keluargaku susah… Bumbung dirumah sudah bocor sana sini… Tuhan - Dia memberikan kita ujian sesuai dengan kesanggupan. Dia menganugerahkan kesakitan sesuai dengan iman. Rawatilah keluarga dengan penuh kesanggupan. Meungkin dengan memberikan senyuman kepada mereka maka Allah sudah memasukkan diri kita dikalangan daftar orang orang yang diredhaiNya…

Terkadang Allah menguji kita dengan kesibukan… masa yang pendek dibanding dengan tanggungjawap yang terlalu banyak. Sedikit benar masa yang dapat diluangkan bersama dengan rakan rakan seperjuangan, kini telah dijemput untuk tinggal di ruang kesibukan.

Dan ketabahan orang orang yang sabar dalam masa kesempitan, dan dalam masa kesakitan dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan perang sabil. (Orang orang demikian sifatnya), mereka itulah orang orang yang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan) ; dan merekan itulah juga orang orang yang bertakwa. (Al-Baqarah : 177)

Sabarlah, Allah pun sudah memujuk kita didalam FirmanNya…


sumber dari sini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan