Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Selasa, 14 April 2009

GMP: Bodoh Tak Mengaji Dan Bodoh Mengaji


Oleh Azizi ABdullah


وَاِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوْا لَهُ وَاَنْصِتُوْا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُوْنَ.

“Dan apabila dibacakan al-Quran, maka dengarkanlah baik-baik, dan perhatikanlah dengan tenang agar kamu mendapat rahmat”.
AL-A’RAF, 7:204

Saya rasa sayalah yang bodoh tentang etika dan adap membaca Al-Qur`an. Rupa-rupanya ada lagi orang yang lebih bodoh dari saya, sedangkan mereka telah pun mengaji dan berilmu panjang berjela-jela. Di antara mereka yang menjadi saya hairan sungguh-sungguh ialah GMP, atau Gagasan Melayu Perak, Persatuan Darul Ridzuan Selangor-Wilayah Persekutuan, Persatuan Pengguna Islam (PPIM), Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM) dan Pertubuhan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida)


Apa yang tergambar ialah seolah-olah mereka membantah apa yang mereka tidak tahu dan tidak tahu ini pula, tak mahu belajar. Ini yang susah. Mereka seperti sangat tahu hal agama, sedangkan pak mufti tak pernah pun sentuh dan komen. Mereka seperti sangat perihatin tentang agama dan Al Qur`an dan mereka seperti juara tekukur yang tercabut ekur.

Saya teringat cerita yang sangat masyhur, bagaimana seorang muslim masuk kedai orang bukan Islam, minta nasi dan ayam goreng. Dengan juah nak tunjuk dia orang Islam, ditanya adakah ayam di restoran ini disembelih. Tapi kemudiannya dia pesan sebotol bir.

(Kejahilan ini juga sila baca novel ‘Kawin-Kawin’ pemenang Hadiah Utama Sako II, Utusan Melayu Publication tahun 1991 karya Azizi Hj Abdullah, di mana ada cerita seorang Mualim nak test imannya di Hadnyai.)

Saya kira persatuan dan NGO di atas ini pun sama saja. Yang mendukacitakan kita, mereka tidak tahu tentang apa yang mereka tak tahu dan mereka tidak sedar yang mereka tidak tahu tentang apa yang mereka tidak tahu.

Mereka membantah kerana Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming baca ayat Qur`an. Mereka kata cara itu mempersendakan Qur`an.

Pulaakkkk!

Apa yang Nga Kor Ming baca? Tentu pasal ayat yang kononnya berunsur politik, kerana majlis itu majlis politik. Saya sendiri pernah hadir dua tiga kali di majlis politik dan ada Adun PKR baca ayat-ayat tentang perpaduan, fitnah. Gobalakrisnan dari PKR berkali-kali baca ‘Wamakaru...wamakaru...’ dan mengakui Tuan Guru Nik Aziz sebagai gurunya.

Tak pula terdengar hebuh dari NGO ini.

Yang kita persoalkan ialah kenapa hal-hal yang mereka tidak tahu dan tidak ada hujah, mereka cuba nak tunjuk juara? Ini persoalannya. Adakah mereka ikhlas atau berselindung atas nama NGO tetapi menonjol diri nak tunjuk yang mereka sokong BN?

Yang sebenarnya inilah maksud yang tersirat.

Tetapi yang jelas di sini ialah tentang NGO-NGO seperti ini tidak menggambarkan sebuah badan yang berteraskan kepada kajian, tidak berilmu sebaliknya sebuah NGO yang menyokong membabi butac kerana sesautu kepentingan.

Kita sebenarnya berhak menyokong sesiapa tetapi sebagai NGO yang terdiri dari orang-orang yang berpengetahuan, bentuk sokongan dan teguran biarlah berasaskan kepada ilmu, fakta dan hujah, bukan berdasar kepada parti yang kita sokong.

Kita merasa malu kerana apa yang dianggap sebagai memuliakan agama, memperjuangkan maruah agama, kita sendiri tidak tahu apa benda yang kita perjuangkan. Kalau sekadar soal orang bukan Islam membaca sebahagian petikan ayat Qur`an (bukan membaca qur`an) lalu kita bingkas bangun membantah atas alasan kita ingin menjaga maruah Islam, kita rasa tak payahlah. Lebih baik bantah orang yang buang sampah di tepi jalan.

Mana hujahnya? Mana sumber rujukannya? Dari mana hukum di ambil dan yang penting, jujurkah kita dalam menanangi ini?

Bagaimana kalau yang membaca patikan itu di dalam majlis BN P. 59 kemudian berkata ada ayat Qur`an sokong kita melakukan penipuan?

Kita sungguh malu kerana kejahilan tentang ilmu adap dan etika membaca Qur`an ini tidak diketahui oleh orang Islam sendiri. Kita merasa sangat tercabar kerana ada di kalangan NGO Islam yang cuba menyempitkan ilmu, fungsi dakwah dan menganggap Qur`an hanyalah kepunyaan orang Melayu! Kita merasa amat malu kerana ajaran Islam yang perlu kepada penggelobalan, tiba-tiba masih ada golongan yang menganggap Qur`an ini hanya boleh dibaca oleh orang Islam.

Tak pula tersedar berapa ramai orang Islam yang tak boleh baca Qur`an, baca pun macam keretapi rosak. Tak pula ternampak beberapa banyak percetakan kepunyaan orang bukan Islam yang mencetak buku-buku agama, di mana helai-helai ayat Qur`an bersepah-sepah. Tak pula diambil kira lambang Umno dalam buku Surah Yasin malah banyak lagi soal maruah Qur`an yang direndah-rendahkan oleh orang Islam sendiri tetapi NGO seperti ini tidak peka.

Soalnya mengapa NGO-NGO seperti ini membantah? Jawabnya mudah, kerana mereka nak tunjuk yang mereka sokong Umno/BN. Tapi malangnya sokongan mereka itu tidak kena tempatnya. Mereka boleh menafikannya tetapi penafian itu akan diketawa orang. Mereka melondeh kebodohan sendiri.

Kita akui kita bukan bijak dan mengetahui hukum hakam sangat. Tetapi kita juga tahu sedikit sebanyak, bantahan NGO ini sangat-sangat tidak kena. Tidak kena kerana mereka tidak tahu apa yang mereka bantah. Alasan cetek ialah: sikit-sikit kerana pembangkang, sikit-sikit pembangkang, seperti kata Mohd Hilmi Ismail, Presiden GMP, orang Melayu perlu sedar kerana tindakan pakatan pembangkang ini jelas merosakan orang Melayu dan agama Islam.

Kita ingin tahu, sudah berapa juta orang Islam yang rosak sebaik-baik pakatan pembangkang memerintah?

Fikiran yang tidak global seperti inilah yang menjadi kudis yang nanah kepada Umno sebenarnya. Umno yang rosak, Umno yang semakin dibenci orang sebenarnya bukan Umno, tetapi orang-orang seperti inilah. Mereka menyempit dan memandai-mandai. Mereka lebih Melayu dari Melayu tetapi merekalah juga perosak.

Mewujudnya Gerakan Melayu, Persatuan Melayu, apakah orang lain tidak Melayu? Apakah apabila ada yang masuk GMP baru dianggap Melayu?

Sepatutnya kita sangat berbangga apabila ada orang bukan Islam sanggup memetik mana-mana ayat Qur`an untuk disampaikan kepada orang ramai. Mudah-mudahan mereka yang tidak tahu, tahu juga sedikit sebanyak. Soal tidak kena adalah soal teknikal. Ia boleh diperbetulkan. Dalam Qur`an ada ayat yang meminta kita membetulkan jika ada orang yang buat tak kena.

Bagaimana kalau ada orang Islam memetik kata-kata Plato, Confisius, Ghandi, Hetler malah memetik kitab Budha, Injil dan lain-lain? Tak pula dituduh kafir atau murtad.

Tulisan ini bukan berdiri di atas platform menyokong pembangkang tetapi atas nama kebenaran. Marilah kita memihak kepada kebenaran. Marilah kita sama-sama merasa malu untuk menyedari bahawa Qur`an bukan milik orang Melayu tetapi milik semua manusia yang perlu mengikutinya. NGO yang cuba mempertahankan kemuliaan Qur`an hanya sekadar tidak setuju, membuat ripot terhadap seorang bukan Islam yang kita benci kerana isme politiknya, sangat rendah martabat kita sebagai NGO Islam.

Sepatutnya kita yang merasa bertanggung jawab menemuinya dan berkata; Hee you, sebutan you tu agak tak berapa betul. Yang betul begini...begini...kami harap you baca dengan betul dan kami sokong usaha you....

Bayangkan, bayangkan jika pendekatan begini yang diambil oleh NGO ini berbanding tindakan yang diambil termasuk buat laporan polis. Apa relevannya kita menempelak tak betul, menghina Islam mempersenda ayat suci?

Hahhh, jangan-jangan yang membantah itu pun tak lancar membaca Qur`an.

Wallahu aklam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan