Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Khamis, 9 Julai 2009

Siapa yang tak bayar pinjaman TEKUN ?

Email Oleh : Suara N9

Siapa yang gagal menjelaskan hutang RM 225 Juta TEKUN ?
Dari mana sumber pinjaman TEKUN ?
Siarkan saja di akhbar dan laman web siapa yang gagal membayar pinjaman TEKUN ini supaya kita tahu siapa sebenarnya selama ini yang meminjam TEKUN.

Berapa peratus ahli Umno , berapa peratus ahli PAS , berapa peratus ahli PKR dan seterusnya yang buat pinjaman TEKUN ini ?

Berapa peratus Melayu , berapa peratus Cina , berapa peratus India dan seterusnya yang buat pinjaman TEKUN ini ?

Perlukah skim pinjaman TEKUN ditukar ke skim pinjaman 1TTEKUN (SATU TEKUN) ?


************ ********* *******
Peminjam Tekun gagal jelaskan hutang RM225j
Berita Harian 8 Julai 2009

KUALA LUMPUR: Kerajaan menghadapi masalah untuk membiayai pinjaman Tekun Nasional (Tekun) kepada peminjam baru berikutan kegagalan ramai peminjam menjelaskan hutang mereka yang kini berjumlah RM225 juta.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar, berkata kadar pinjaman tidak berbayar (NPL) bagi pinjaman yang dikeluarkan hingga Mei lalu sangat tinggi, iaitu 15 peratus daripada RM1.32 bilion yang diberikan sejak 1999.

Beliau berkata, ia menyukarkan kerajaan memberi pinjaman kerana dana sedia ada tidak mencukupi, manakala permohonan yang diterima setiap tahun meningkat lebih dua kali ganda sehingga ramai yang terpaksa menunggu giliran.

Katanya, jumlah permohonan yang diterima dan sedang dalam pertimbangan adalah 15,687 pemohon membabitkan anggaran pembiayaan sejumlah RM348 juta.

"Kalau peminjam tidak bayar, orang lain tidak boleh mendapat pinjaman sebab ini duit tabung pusingan. Kalau tak bayar macam mana nak pusing.

"Kerajaan beri tambahan dana sebanyak RM100 juta pun tidak boleh menyelesaikan masalah kalau peminjam terus tegar tidak mahu bayar hutang. Saya merayu kepada peminjam ini supaya mengasihani kawan mereka yang mahu buat pinjaman," katanya kepada Berita Harian.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas perkembangan terkini Kempen Membayar Hutang Tekun Nasional yang dilaksanakan kementerian mulai bulan ini bagi menggalakkan lebih ramai peminjam membayar hutang mereka setiap bulan.

Mengulas lanjut, Noh berkata institusi kredit mikro itu yang memberi pembiayaan kepada hampir 150,000 usahawan, mensasarkan kutipan sebanyak 50 peratus sebulan menerusi kempen ceramah pendidikan dan agama, selain insentif pe-ngurangan dan penjadualan bayaran balik pinjaman.

"Kalau kita dapat kutip 50 peratus dari kempen ini pun sudah cukup baik. Kutipan sekarang sebanyak RM15 juta sebulan dan sasaran kita RM30 juta sebulan daripada pinjaman yang diberikan purata RM40 juta sebulan," katanya.

1 ulasan:

 1. HI! FRIEND! I VISIT YOUR BLOG ITS TOO MUCH INTERESTING
  PLEASE VISIT MY BLOGS
  http://www.onlinespacer.blogspot.com/
  http://www.worldofjewellery.blogspot.com/
  http://www.oslinuxp.blogspot.com/
  These blogs are for charity donation for poor children. The money that is earn from this blog which i completely spread into them. Please I again says that please visit those blogs and click one Google add (ads by Google) and send me comments on it and follow my blog as a friend Because that question not for me its for humanity! :(

  BalasPadam