Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Rabu, 1 Julai 2009

Parti Bukan Kerajaan,Kerajaan Adalah Rakyat.

Posted by Paktam
Oleh: Nash Ar-Rawy

Ramai yang bertanggapan bahawa parti adalah kerajaan dan kerajaan adalah parti.Persepsi ini adalah ternyata salah kerna Parlimen bukannya milik mana-mana parti; hatta parti yang memerintah . Tetapi, parlimen merupakan sebuah institusi milik rakyat.

Hujahnya , seandainya parti itu kerajaan maka pastinya tiada perlu kepada PRU justeru, memadailah ketua-ketua parti sahaja menjadi wakil rakyat . Namum PRU dalam sistem demokrasi mesti di laksanakan antara tempuh tiga hingga lima tahun sekali untuk menentukan ketua-ketua parti manakah yang akan menjadi wakil rakyat.

Dasar dan polisi kerajaan dideterminasi oleh parlimen setelah melalui proses penghujahan dan perbahasan oleh semua anggota parlimen.selaku anggota kerajaan belaka bukan lagi menjadi anggota parti kerna berada di dalam Dewan Rakyat .bukannya Dewan Parti tertentu.

Dasar negara tiada ditentukan di dalam mesyuarat mana-mana parti pemerintah kerna itu keputusan parti ,bukannya keputusan kerajaan yang dululuskan atau ditentukan di dalam parlimen yang menggubal sistem perundangan Malaysia sebagai badan legislatif atau perundangan negara.

Justeru itu Akta Hudud perlu diperundangkan terlebih dahulu untuk tujuan perlaksanaannyaPembentukan sesebuah kerajaan berasaskan kepada beberapa komponen . Ia itu , mestilah ada i) wilayah atau koloni ii)Rakyat ( penduduk) iii) pemerintah ( penguasa) iv) Otoriti dan sistem perundangan dan v) sovereigniti atau kedaulatan Ternyata kelima-lima prinsip ini tidak menjadikan parti politik sebagai asas pembentukan sebuah kerajaan. Tetapi asas yang terpenting sekali adalah rakyat bukan parti politik.Apa ertinya pemimpin atau Ketua Negara tanpa rakyat

Maka , parti politik bukanlah kerajaan dan kerajaan bukanlah parti Justeru itu , di atas prinsip dan semangat ‘kerajaan’ yakni, ‘Rakyat’ parti pemerintah tiada hak samasekali menggunakan jentera kerajaan untuk berkempen dalam mana-mana pilihanraya kerna harta itu semua adalah harta rakyat dan milik rakyat

Kakitangan kerajaan ; termasuk yang beruniform atau sivil hatta pensyarah-pensyarah universiti dan para pelajar , tiada hak dipaksakan untuk menyokong mana –mana parti oleh mana-mana parti pemerintah kerana gaji dan elaun mereka sama juga dengan wakil rakyat ( elaun ) bukannya dibayar oleh mana-mana Bendahari parti pemerintah tetapi dibayar oleh rakyat sepenuhnya. Tenyata wang kerajaan adalah wang rakyat ; pastinya bukan wang milik mana-mana parti justeru kerana diperolehi dariapda cukai langsung dan tidak langsung yang dikenakan ke atas rakyat.

Justeru itu, wakil rakyat adalah ‘hamba’ rakyat bukannya tuan kepada rakyat dan tidak boleh menggunakan ISA , PDRM dan mahkmah untuk meragut hak rakyat oleh mana-mana parti pemerintah. PDRM dibayar gaji dan elaun mereka dari hasil titik peluh percukaian rakyat dan sewajibnya mereka menjaga hak rakyat untuk berdemonstrasi secara aman tanpa senjata yakni kebebasan berkumpul ( ‘freedom of assembly ‘ ) sebagaimana peruntukan yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Artinya ketua mana-mana parti pemerintah tiada berhak untuk mengekang parti oposisi dengan menyalahgunakan institusi rakyat iaitu PDRM yang sepatutnya menjaga keselamatan rakyat dan negara bukannya keselamatan parti pemerintah daripada kecundang dalam mana-mana pilihanraya. Dalam satu-satu PRK , PDRM membelanjakan wang rakyat sekitar RM1.2 sehingga 1.5 million mengikut informasi parlimen. Apa perlunya begitu besar sekali gerombolan pasukan polis yang berkampung di PRK kerana rakyat bukannya hendak bergaduh atau merusuh tetapi hendak mengundi secara aman . Ini bukan India atau Sri Langka tetapi sengaja pihak parti pemerintah hendak menakut-nakutkan rakyat.

Apa-apa bantuan kewangan secara ‘mee segera’ yang dilonggokkan adalah wang rakyat yang tiada perlu digembar-gemburkan kerna itu rasuah pilihanraya pada setiap kali PRK kerna rakyat sudah bijak menilai mana kaca dan mana intan.

Di atas dasar parti bukan kerajaan; parti pemerintah bukan sahaja tiada berhak mempergunakan polis tetapi juga tiada juga berhak menpergunakan helicopter, kenderaan resmi kerajaan , jentera jabatan-jabatan kerajaan , dan sekolah-sekolah milik kerajaan untuk berkempen kerna itu bukan milik mana-mana parti pemerintah tetapi hak kerajaan dan hak rakyat. RTM juga bukan harta parti pemerintah ; justeru itu rakyat berhak mendapat maklumat daripada ketua-ketua parti oposisi tentang dasar pemerintahan mereka di radio dan TV secara saksama dan adil untuk dinilai oleh rakyat.

Wang yang dikutip daripada rakyat akan kembali kepada rakyat dalam bentuk pembangunan dan infrastruktur. Ianya tiada perlu di gembar-gemburkan kerana itu obligasi mana-mana parti pemerintah .Negara komunis pun laksanakannya tetapi di atas segalanya semuanya datang daripada yang empunya rezeki dan yang empunya global.

Justeru itu, bersyurkurlah kepada dia yang empunya segala. Oleh yang demikian, hak rakyat Kelantan sebanyak RM1Billion daripada hasil minyak petronas di negeri Kelantan sebanyak 5% hendaklahlah di pulangkan segera kepada rakyat Kelantan ; jangan jadi perampok di siang hari ( ‘Broad day light robbery’ ) harta rakyat Kelantan untuk di faraid kepada kroni –elit-suku-sakat..

Petronas adalah aset kerajaan yakni, aset rakyat bukannya harta mana-mana parti pemerintah . Justeru itu, pastikanlah rakyat semua, bahawa parti bukan kerajaan dan kerajaan bukan parti tetapi kerajaan adalah rakyat. Untuk itu , mengundilah calun parti rakyat dalam gagasan pakatan rakyat.
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com ) ( www.nasharrawy.blogspot.com )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan