Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Khamis, 3 September 2009

Tasamuh Bil Jasad

PendidikanOleh:Atriza

Tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tidak boleh sembarangan. Hal inilah yang menyebabkan timbulnya pelbagai macam penyakit antaranya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan penyakit lainnya.

Rasullulah Salallahu Alaihi Wasallam tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnyakerana baginda menjaga makanan sehari-hari. Insya`allah kalau kita mengikuti cara pemakanan Rasullullah ini, kita takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING

Jangan makan DAGING bersama IKAN

Jangan makan IKAN bersama SUSU

Jangan makan AYAM bersama SUSU

Jangan makan IKAN bersama TELUR

Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD

Jangan makan SUSU bersama CUKA

Jangan makan BUAH bersama SUSU

PETUA MAKAN YANG BERKUALITI.

~Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu sebelum makan nasi

~· Tidur 1 jam setelah makan tengah hari (30 minit cukup untuk yang jamrehatnya terbatas)

~· Jangan sesekali meninggalkan makan malam. Sesiapa yang meninggalkan makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam tubuh akan berganda. Impaknya akan dirasakan ketika usia telah lanjut. Untuk yang mengelakkan kegemukkan, makan malam boleh diambil sebelum jam 7 malam.

~· Dalam Al-Quran, diperjelaskan bahawa kita dilarang makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah seorang sahabat makan ikan bersama susu kerana akan cepat mendatangkan penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion + sedangkan dalam ikan mengandung ion -, jika dalam makanan kita, ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus.

~· Al-Quran juga mengajarkan kita menjaga kesihatan seperti melakukan beberapa amalan seperti berikut :-

1.Mandi pagi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita dapat saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan mereka tidak gemuk.

2.Rasulullah menganjurkan minum segelas air sejuk (bukan air dari peti sejuk) setiap pagi. Manfaatnya Insya Allah jauh dari penyakit.

3.Ketika Solat Subuh disunatkan untuk bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya satu minit setelah membaca doa). Insya`allah akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari kita perlu bersujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4.Nabi juga mengajarkan kita untuk makan dengan tangan (tidak memakai sudu)
dan apabila habis hendaklah menjilat jari.

5.Begitu juga ahli sains telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di
celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan.

Sabda Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam ;

"Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan Insya Allah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"Insya`allah, JOM sama-sama kita amalkan bermula di Bulan Ramadhan ini..Sumber :- Buya Masoed Abidin Za Jabbar
Atrizablogsport

Tiada ulasan:

Catat Ulasan