Jamaah

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011

Tempat ke2 Masjid terbaik Daerah Hulu Selangor 2011
;
;
MASJID AR-RAHMAH, Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Sdr. Wan Hairul Anuar (Nazir) - 019 335 0466
2- Sdr. Norhisham (Bendahari) - 019 213 1405
3- Affin Islamik Bank (Rawang) - Acc. No. 105430000711

SURAU AL-IKHWAN, Bdr. Sg. Buaya
Sangat memerlukan dana bagi menampung pengajian , maintanence dan pembangunan demi kelangsungan agenda pengislahan dan dakwah kami :
Disalur terus :
1- Tn. Hj. Abd. Rahman (Pengerusi) - 019 303 7383
2- Sdr. Yazid Adam (Bendahari) - 013 609 2972
3- Bank Muamalat (Rawang) - Acc. No. 12010000718711

Kuliah Maghrib Bulanan Masjid Ar-Rahmah pimpinan Al-Fadhil Ustaz Awang Mamat (JAKIM) setiap Isnin minggu ke 3 setiap bulan bermula malam ini Isnin 18.10.2010

Rabu, 29 April 2009

Hakim Britain mungkin guna undang-undang syariah

LONDON: Hakim di Britain terpaksa mengguna pakai undang-undang syariah dalam sesetengah kes perceraian berikutan cadangan Kesatuan Eropah (EU) menggesa mahkamah keluarga di seluruh Eropah mengadili kes menggunakan undang-undang negara paling berkait rapat dengan pasangan terbabit.

Ia bermakna mahkamah di England boleh mengendalikan kes menggunakan rangka perundangan Perancis atau memakai undang-undang Arab Saudi kepada suami isteri rakyat negara berkenaan yang tinggal di Britain.

Kumpulan pemikir Centre for Social Justice menyifatkan pembaharuan digelar Rome III itu sebagai mustahil dilaksanakan. Malah mereka memberi amaran ia boleh melambatkan kes, meningkatkan kos dan membawa kepada keputusan tidak adil.

Bagaimanapun, laporannya menegaskan bahawa peraturan sedia ada sebagai ‘antikeluarga.’

Buat masa ini, kes cerai pasangan daripada negara EU berbeza boleh didengar di negara pertama salah seorang memfailkan dokumen perceraian.

Disebabkan negara berbeza menawarkan pelbagai kelebihan kewangan kepada suami isteri dari segi pembahagian kekayaan, usaha ‘berlumba ke mahkamah’ di bidang kuasa kehakiman terbaik tidak menggalakkan pasangan untuk cuba menyelamatkan perkahwinan mereka, menurut laporan kumpulan pemikir itu.

Laporan menggesa rumusan lebih mudah, dengan setiap negara melaksanakan undang-undang sendiri dan kes didengar di negara paling berkait rapat dengan pasangan.

Sekurang-kurangnya sembilan negara EU - tidak termasuk United Kingdom - dikatakan mahu menggunakan pelan Rome III itu. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan